Učinkovito ogrevanje: Zakaj je toplotna črpalka tako priljubljena?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.09.2020 02:00

Med vsemi ogrevalnimi sistemi, ki so trenutno na voljo, veliko strokovnjakov kot najbolj kakovostno in dolgoročno najbolj varčno rešitev priporoča toplotno črpalko. Njena priljubljenost med uporabniki pa se veča tudi zaradi drugih razlogov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronoterm

Trg toplotnih črpalk po besedah strokovnjakov European Heat Pump Association (v nadaljevanju EHPA) zadnjih pet let zaznava rast prodaje, in sicer vsaj za deset odstotkov na leto. Med pet največjih trgov v Evropi glede na število prodanih toplotnih črpalk se uvrščajo Francija, Italija, Španija, Švedska in Nemčija. Slovenski trg je v primerjavi z omenjenimi precej manjši, vendar ponudniki tovrstnih naprav prav tako beležijo veliko povpraševanje po toplotnih črpalkah, še zlasti med novograditelji, pa tudi med tistimi, ki se odločijo za zamenjavo ogrevalnega sistema. Vse večjo priljubljenost toplotnih črpalk strokovnjaki EHPA pripisujejo širokemu razponu delovanja tega ogrevalnega sistema in učinkovitosti. Temperaturni spekter vse od -25 pa do 65 stopinj Celzija omogoča uporabo toplotne črpalke tako v stanovanjskih zgradbah kot v storitvenih, kmetijskih in industrijskih objektih. Toplotna črpalka je namreč primerna za vsak objekt ne glede na velikost, energetsko učinkovitost ... Hkrati je idealna rešitev za novogradnje in najpogostejša izbira načina ogrevanja pri obnovah starejših hiš ali zamenjavi obstoječega ogrevanja, opozarjajo pri EHPA.

Najcenejši vir ogrevanja

Eden od razlogov za priljubljenost toplotne črpalke je po besedah Mihe Glaviča iz podjetja E2E tudi ta, da uporabniki z napravo nimajo dela. "Preprosto se oktobra ogrevanje vklopi in aprila izklopi," pravi Glavič. Uporabniki ne potrebujejo nobenega zalogovnika za gorivo, zato je v hiši potreben le manjši prostor za njeno postavitev. Prav tako ni nobenega dela s pripravo goriva, denimo z nošenjem drv, nasipavanjem peletov ..., zato je uporaba toplotne črpalke enostavna. Pa še nekaj govori v prid toplotne črpalke: ob njenem nakupu je mogoče pridobiti subvencijo, s čimer se vračilna doba investicije ogrevanja zmanjša za nekaj let. K vse večji priljubljenosti toplotnih črpalk pa gotovo prispeva še dejstvo, da gre za najcenejši vir ogrevanja, poudari Andy Miklav iz podjetja Tiki Hvac, a opozori na relacijo med kakovostjo in ceno: "Ni nujno, da je najcenejša toplotna črpalka najmanj učinkovita, vendar obstaja velika verjetnost, da je bolj hrupna, ima manj dodatnih funkcij in je težavnejša za vgradnjo."

Če izbira toplotne črpalke ni bila pravilna, lahko nastane nezadovoljstvo, posledično pa tudi večji stroški za ogrevanje in se obenem ne dosega želene temperature v prostoru.
Buderus

Kako izbrati pravo?

V Sloveniji je več ponudnikov različnih blagovnih znamk toplotnih črpalk, zato je odločitev pred nakupom res težka in zapletena.
Pri izbiri je vedno treba izhajati iz potrebe po toploti objekta, pričakovanj in želja uporabnikov, možnosti, ki so na razpolago, in uveljavljenih pravil tehnike, opozori mag. Slavko Može iz podjetja Viessmann, d.o.o. "Velikost toplotne črpalke praviloma določi inštalater ali projektant strojnih inštalacij. Osnova za določitev ustrezne toplotne moči pa so potrebe po toploti za ogrevanje objekta in ogrevanje sanitarne vode," razloži Može. Ustrezna moč toplotne črpalke se določi s pomočjo definiranih toplotnih izgub objekta. Pri novogradnjah so toplotne izgube običajno že izračunane in opisane vrednosti so merodajne za izbiro ustrezno močne toplotne črpalke, pojasnita Suzana Guček in Boštjan Strnad iz podjetja Kronoterm. Pri obstoječih objektih pa se toplotno moč toplotne črpalke izračuna s pomočjo povprečne porabe goriva za ogrevanje, z upoštevanjem obstoječe izolacije ter navad in želja naročnika oziroma uporabnika. Andy Miklav opozori na to, da je ključni parameter pri izbiri ustrezne naprave ta, kateri vir energije bomo uporabili - ali je to voda, zemlja ali zrak. Vsak vir ima prednosti in slabosti, pravi sogovornik. "Voda in zemlja imata večje učinke in sta sezonsko bolj stabilni, vendar sta odvisni od geografske lege, investicijsko tudi najdražji," opozori Miklav. In nadaljuje: "Investicija v toplotno črpalko, ki izkorišča zrak kot primarni vir toplote, je investicijsko najcenejša, vendar ima v zimskem času malce nižjo učinkovitost. V preteklosti smo izbirali črpalko s čim višjim COP (koeficient učinkovitosti toplotne črpalke), danes je bolj pomemben SCOP (sezonski koeficient učinkovitosti toplotne črpalke). Slednji odraža realno učinkovitost toplotne črpalke skozi celotno leto." Vsekakor mora ustrezen izračun, da bo toplotna črpalka brezhibno delovala in ogrevala, pripraviti usposobljen strokovnjak, opozori Andy Miklav, saj ima lahko napačna definicija moči negativne posledice na delovanje sistema in na kakovost bivanja v stavbi. Če izbira toplotne črpalke ni bila pravilna, pravi Suzana Guček, lahko nastane nezadovoljstvo, posledično pa tudi večji stroški za ogrevanje in se obenem ne dosega želene temperature v prostoru. "Pomembno je izbrati dobrega ponudnika, ki bo znal prisluhniti uporabniku in bo na podlagi tega izbral ustrezno TČ," še doda sogovornica.

Sodobne so tudi lepe na pogled

Vsaka toplotna črpalka je sestavljena iz dveh enot - zunanje in notranje. Slavko Može pojasni, da se notranja enota namesti v kurilnico, če te ni, pa v pomožni prostor. "Če smo omejeni s prostorom, so na voljo tako imenovane kompaktne enote, pri katerih je notranja enota združena z ogrevalnikom sanitarne vode," razloži Može. V ta prostor morajo biti speljani tudi vsi cevovodi za ogrevanje in vodovod, hkrati pa mora omogočiti povezavo z zunanjo enoto. Bojazni, da notranja enota ne bi bila primerna za kak prostor, danes ni več, pravi Andy Miklav. Sodobne naprave so namreč oblikovane tako, da ustrezajo vsakemu prostoru, v katerega lahko pripeljemo strojne priklope, na primer vodo in elektriko. In še nekaj se je spremenilo. Podoba toplotne črpalke. Glede na trende v gradbeništvu je uporabnikom čedalje bolj pomemben videz toplotne črpalke, tako notranje kot zunanje enote, poudarita Suzana Guček in Boštjan Strnad. "Glede na velikost novogradenj in zemljišča je pomembno, da notranja enota zavzame malo prostora in se zlije s pohištvom. Biti mora tiha, brez zvočnih in svetlobnih elementov, tako da uporabnik dejansko pozabi, da se naprava nahaja v prostoru. Enako velja za zunanje enote. Tudi te se morajo vizualno zliti z arhitekturo zgradbe," pravita sogovornika. A kaj pomaga lep videz, če je naprava preglasna, še dodata Gučkova in Strnad. S preglasno toplotno črpalko lahko namreč kaj hitro sprožimo slabe medsosedske odnose in zmotimo spanec. Zato zunanje enote nikoli ne postavimo v bližini sosednje hiše ali spalničnega okna. Kot pojasni Andy Miklav, ji sicer lahko najdemo mesto tudi do deset metrov stran od hiše, vendarle pa je priporočeno, da stoji bližje hiši, na vetrovno zaščitenem mestu. Prav tako je dobro, če je zunanja enota čim bližje notranji, saj bo tako manj toplotnih izgub, še svetuje.

​Za pravilno delovanje in dolgo obstojnost toplotne črpalke je treba zagotoviti ne prepogosto vklapljanje kompresorja ob ustrezno dolgem času obratovanja.
Djd/Daikin

Pravilna izbira in strokovna vgradnja

Ustrezno izbrana toplotna črpalka naj bi zagotavljala brezhibno ogrevanje. Žal pa ni vedno ustrezno izbrana, opažata Gučkova in Strnad. Vedno več uporabnikov spoznava, da se pri nizkocenovnih ponudnikih toplotnih črpalk pojavlja neustrezna učinkovitost in s tem velika poraba električne energije in denarja. Vse to pa meče slabo luč na vse toplotne črpalke, ki so v ponudbi, opozarjata sogovornika. Tako svetujeta na previdnost pri izbiri ponudnikov, ki morajo biti tehnično in strokovno usposobljeni. Prav tako kot ponudnika je treba skrbno izbrati monterja, ki mora biti izkušen in pri svojem delu strokoven. Dodatna stvar, na katero opozorita sogovornika iz Kronoterma, je, da pred nakupom preverite, kako bo z vzdrževanjem in servisiranjem ogrevalnega sistema. Samo dobro zasnovan sistem, ki bo redno vzdrževan, bo optimalno deloval mnoga leta, poudarja tudi Andy Miklav. Slavko Može pa še pove, da se pogosto pozablja, da je za pravilno delovanje in dolgo obstojnost toplotne črpalke treba zagotoviti ne prepogosto vklapljanje kompresorja ob ustrezno dolgem času obratovanja. "To najlažje dosežemo tako, da zagotovimo minimalen pretok ogrevalne črpalke in ustrezen volumen ogrevalne vode, ki je vedno v obtoku. Hranilniki toplote v povratku in prelivni ventili postajajo nepogrešljivi," še sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta