V Mariboru od srede do sobote festival paradižnika, svetovala bo tudi Miša Pušenjak

Jasna Marin Jasna Marin
15.08.2023 05:31

Od 16. do 19. avgusta bodo na mestni tržnici v Mariboru dnevi posvečeni paradižniku. Izvedeli boste, kako v prihodnje lažje premagovati težave, ki jih imamo na vrtovih s priljubljeno vrtnino. Izbran bo tudi najtežji paradižnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Že leta 2021 so Združenje pridelovalcev vrtnin Maribor, Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in Centralna mestna tržnica Maribor pripravili dneve paradižnika. Dnevi so na pobudo vodje Mestne tržnice Nataše Matijevič letos prerasli v nekaj več – v Festival paradižnika.

Od srede do sobote

Večdnevna prireditev bo potekala na mestni tržnici v Mariboru.

V sredo in četrtek, 16. in 17. avgusta, bodo od 9. do 11. ure v ospredju otroci. Zanje bo Zveza prijateljev mladine Maribor na mestni tržnici pripravila delavnice, na katerih bodo ustvarjali na temo paradižnika. Nastale izdelke bodo uporabili kot dekoracijo na sami prireditvi.

Shutterstock


V četrtek in petek, 17. in 18. avgusta, bodo na tržnico povabili tudi otroke mestnih vrtcev, da jim predstavijo delo na kmetijah in predvsem lokalne pridelke. Če otroke naučimo, kaj pomeni uživanje domače, lokalne hrane, si v vzgojimo potrošnike, kupce za v bodoče.

• Glavni program bo v petek, 18. avgusta. Ob 9. uri bosta Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarsko in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, in njena sodelavka Marjeta Miklavc predavali o pridelovanju zdravega paradižnika in reševanju težav paradižnika na vrtu. Letošnja sezona priljubljeni vrtnini ni bila naklonjena. Prvo težavo predstavlja vreme. Pogoste padavine so na rastlinah povzročile pojav krompirjeve plesni, poleg tega pa na uspešnost pridelave vpliva tudi izbor sort.

Shutterstock


V petek bo med 9. in 11. uro potekalo tudi ocenjevanje paradižnikov. Ocenjevali bodo obiskovalci in vsi, ki se bodo udeležili predavanj. Slovesna razglasitev rezultatov bo 18. avgusta ob 11. uri.

Shutterstock


V soboto, 19. avgusta, bo na tržnici še glavna veselica s hrano iz paradižnika, voditeljem, prijetno glasbo in razglasitvijo najtežjega paradižnika – slednja bo malo po 11. uri.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta