V Mariboru večja ponudba stanovanj, kupci postajajo bolj zahtevni

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
27.08.2019 10:41

V Mariboru se pospešeno gradi, predvsem na Studencih, ki bodo v prihodnjih dveh letih dobili kar nekaj novih stanovalcev. Medtem ko so gradbinci z gradnjo zadovoljni, nepremičninski posredniki opažajo, da zaradi večje ponudbe postajajo kupci bolj zahtevni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Studenci so trenutno najbolj gradbeno aktiven predel Maribora. Že konec tega leta, najbolj pa prihodnje leto, se jim obetajo velike prostorske spremembe, predvsem pa nova stanovanjska naselja in s tem novi stanovalci.
Primož Pinter iz gradbenega podjetja Primius gradnje, ki je med prvimi začelo graditi novogradnje na Studencih, pravi, da gradnja objekta Primius A ob trgovskem centru Qlandija poteka v skladu s pričakovanji - torej brez zapletov. Večina stanovanj je že prodanih, na voljo jih je, tako Pinter, še 17. Stanovanja bodo vseljiva že konec decembra, napoveduje sogovornik, o začetku druge faze, ki jo predvideva projekt izgradnje stanovanjskega naselja Primius, pa pove: "Za naslednji stanovanjski objekt Primius B smo v zaključni fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Pričakujemo ga najkasneje do konca septembra. Takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja pričnemo uradno prodajo novih stanovanj. Vseljiva bodo najkasneje naslednjo jesen. Ob ugodnih vremenskih razmerah pozimi pa mogoče že konec naslednjega poletja. Za stanovanja v objektu Primius B že sprejemamo rezervacije."

Prvi stanovalci se bodo v novozgrajeni blok ob nakupalnem centru Qlandija lahko vselili že konec tega leta.
Primius Gradnje
V stanovanjskem naselju Elite Studenci so na voljo hiše, gradijo pa tudi stanovanjski blok.
Sh Global

Od garsonjer do varovanih stanovanj

Podjetje Novogradnje Maribor gradi in prodaja stanovanja v soseski Novi vrtovi, ki je med Qlandijo in Engelsovo ulico s šestimi povezanimi stolpiči in podzemno garažo. S prodajo so po besedah mag. Sabine Kramberger izredno zadovoljni, saj sta v prvem bloku K od 65 stanovanj na prodaj samo še dve stanovanji. "Enote bodo vseljive prihodnje leto konec oktobra. Petnajstega septembra pričnemo prodajo in gradnjo identičnega sosednjega bloka J. Kupci bodo lahko izbirali med garsonjerami, dvo-, tri-, štirisobnimi in tudi petsobnimi stanovanji z velikimi terasami. Uporabne površine stanovanj se bodo gibale od 53 do 120 m2, cene pa so od 59 tisoč evrov in več," pojasni sogovornica. V centru Maribora zaključujejo projekt, imenovan Kare Koroška, ki, kot pravijo v podjetju Novogradnje Maribor, obsega stanovanja visokega kakovostnega in cenovnega razreda. Vsa stanovanja v tem objektu so prodana. Kupci se bodo vselili letos jeseni. "Novembra pričnemo gradnjo in prodajo soseske Sončne terase v Košaškem dolu. Pozidava predvideva šest nizkih stolpičev, ki bodo obsegali dvo-, tri- in štirisobna stanovanja z balkoni ali terasami. Stanovanja bo odlikovala sončna lega - pod vinogradi, ogrevanje na toplotno črpalko, podzemna garaža in neposredna bližina centra. Naslednjo leto pomladi pričnemo gradnjo in prodajo naselja Urbana v bližini mariborskega trgovskega centra Europark. Sodobno naselje bo obsegalo trisobna atrijska stanovanja, štirisobna penthouse in štirisobna stanovanja z ložo ter enote dvojčkov."

Podoba Studencev se bo v prihodnjih letih temeljito spremenila, to napoveduje že novo stanovanjsko naselje Novi vrtovi, ki se še gradi.
Novogradnje Maribor
V neposredni bližini Doma pod gorco rasteta nova večstanovanjska objekta.
Medak

Tudi v okolici Maribora se gradi

Kako pa je z gradnjo zunaj Maribora? V okolici mesta pod Pohorjem se gradijo predvsem hiše v Limbušu, Dupleku, Pernici ... Nova stanovanjska soseska je denimo nastala v Pernici, kjer je podjetje Gradbeništvo Petelin zgradilo 22 hiš dvojčkov. Melita Petelin, direktorica omenjenega podjetja in nepremičninskega podjetja Inter nepremičnine, je pojasnila, da bodo v sklopu te soseske jeseni letos pričeli graditi večstanovanjski objekt, v katerem bo sedem manjših stanovanj. Glede prodaje že zgrajenih hiš v novi soseski je Petelinova zadovoljna, opaža, da so hiše postale v primerjavi z leti poprej spet zanimive. Kot razlog navede poleg ugodne cene tudi visoko ceno rabljenih stanovanj, ki jih je treba večinoma še obnoviti, pravi sogovornica, hkrati pa je treba temu prišteti še stroške uporabe in opravljanja rabljenih stanovanj, ki so v primerjavi z novimi hišami zelo visoki. Petelinova pričakuje, da se bodo cene novih stanovanjskih hiš dvignile za približno pet odstotkov. Kot aktualno ponudbo navede še prodajo dveh povsem obnovljenih stanovanj.

Že zgrajenim dvojčkom se bo v novem stanovanjskem naselju v Pernici že kmalu pridružil blok z manjšimi stanovanji.
Gradbeništvo Petetelin

Ponudba je pestra, kupci bolj previdni

Gradbinci so s prodajo in potekom gradnje torej zadovoljni, kaj pa nepremičninske agencije, ki prav tako skrbijo za prodajo in nakup nepremičnin? Marina Sreš iz nepremičninske agencije Century 21 Maribor City opaža, da je ponudba novogradenj v Mariboru pestra, hkrati pa opozarja, da so prav zaradi večje in bolj raznolike ponudbe kupci precej bolj previdni, počasneje se tudi odločijo. "Če se jim z nakupom ne mudi, še raje malo počakajo," pravi sogovornica. Na vprašanje, po katerih nepremičninah je trenutno v Mariboru in okolici največje zanimanje, pa odgovori: "Še vedno je večje povpraševanje po stanovanjih, nekoliko manj ga je po hišah. Največ zanimanja je za stanovanja manjših do srednjih velikosti, na privlačni lokaciji. Ta so lahko poleg nakupa lastnega življenjskega prostora primerna tudi kot investicija za oddajanje. Opazen je tudi trend, da se starejši selijo iz velikih hiš v manjša stanovanja in zahtevajo vso potrebno infrastrukturo in oskrbo v bližini. V manjši meri pa po novogradnjah povprašujejo tudi tujci." Poleg lokacije, ki je še vedno najpomembnejši dejavnik pri nakupu stanovanja, morajo biti stanovanja po besedah Marine Sreš tudi sodobno tlorisno zasnovana, z odprtimi bivalnimi prostori, velikimi steklenimi površinami, ki zagotavljajo naravno svetlobo, in večjimi atriji oziroma ložami. "Prav tako so pomembni kvalitetna gradnja in energetska varčnost stanovanjskega objekta, urejena okolica ter dostop do vseh pomembnih objektov in povezav," še opaža Sreševa.

Starejši prodajajo hiše in kupujejo manjša stanovanja

Po daljših letih zatišja je v zadnjih dveh letih tudi v Mariboru in okolici na voljo več novogradenj, ugotavlja Dika Vranc iz podjetja RE/MAX nepremičnine Maribor. "V ponudbi imamo nekaj individualnih ali vrstnih hiš, osrednjo ponudbo pa sestavljajo stanovanja v blokih. Najobsežnejše območje novogradenj je nastalo pod Pohorjem, prednjačita Spodnje Radvanje in Studenci. Tudi zunaj Maribora, na primer v Radencih, se gradijo stanovanjskih bloki, v Staršah individualne vrstne hiše."
Čeprav nekateri menijo, da je na trgu preveč visoko cenovno pozicioniranih stanovanj, Vrančeva ocenjuje, da je ponudba dovolj raznolika, da bo lahko zadovoljila povpraševanje na trgu, sploh dokler bodo banke ponujale vzpodbudne kreditne možnosti. Opaža, da imajo kupci, ki se odločajo za novogradnjo, pravzaprav enake kriterije kot kupci rabljenih nepremičnin. "Najprej izberejo lokacijo glede na njihov način življenja, bližino ustanov, logističnih povezav in seveda glede na postavitev v mikroprostor, razgled ... Ko pa gre za samo nepremičnino, sploh novogradnjo, jih zanimajo način in kakovost gradnje, potencialna energetska učinkovitost, principi ogrevanja in hlajenja ter s tem povezani stroški. Zelo pomembna jim je tudi varnost plačila in zanesljivost partnerjev, ki so vpleteni v gradnjo." Sogovornica pravi, da so danes kupci hvaležni za dobre predstavitve objekta in vizualizacije nastajajoče nepremičnine. "Ne nazadnje, ključna je končna cena in kaj vse je vključeno vanjo," še sklene Dika Vranc.

Cene za Maribor še vedno previsoke

Mojca Žižek Mesarec iz agencije Galea, Mojca nepremičnine, ocenjuje, da je trenutno povpraševanje po novogradnjah v Mariboru veliko: "Stranke v zadnjem obdobju največ povprašujejo po hišah, bodisi dvojčkih bodisi vrstnih hišah, in manj po stanovanjskih enotah. Po našem mnenju so stanovanja, ki so že na trgu, še vedno predraga za povprečno populacijo iskalcev nepremičnin, ki živijo v Mariboru." Mojca Žižek Mesarec pravi, da kupci v ospredje še vedno postavljajo dovolj veliko nepremičnino za tri- do štiričlansko družino, velik poudarek dajejo kvaliteti izgradnje in čim nižjim obratovalnim stroškom. "Le majhen del je takšnih, ki vztraja na mikrolokaciji, kjer pa so cene glede na povpraševanje še vedno prenapihnjene," je kritična sogovornica, ki meni, da bi za stabilizacijo razmer na nepremičninskem trgu v Mariboru bilo treba narediti dolgoročni načrt širjenja mesta in s tem tudi podroben prostorski načrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta