Varčno ogrevanje: Z IR-paneli do prihrankov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
02.10.2022 02:00

Razlogov, ki govorijo v prid ogrevanju z infrardečimi paneli, je več kot dovolj. Izpostavljamo najbolj pomembne prednosti, ki IR-panele ločujejo od drugih ogrevalnih naprav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekosen

Če je v zimskih mesecih zaradi prašnih delcev iz kurišč na olje ali drva lahko zrak zelo onesnažen, je velika prednost ogrevanja z IR-paneli, da ne obremenjujejo zraka. Onesnažen zrak otežuje dihanje, v smogu pa so tudi rakotvorne snovi. Prepričani so, da bi bil zrak veliko bolj čist in prijaznejši do zdravja stanovalcev, če bi vsi uporabljali do okolja prijazne načine ogrevanja. Kot poudarijo v Ekosenu, je infrardeča toplota ena najbolj naravnih toplot. Tovrsten način ogrevanja že desetletja uporabljajo tudi v zdravstvu: inkubatorji, ki novorojenčkom v porodnišnicah vzdržujejo zdravju prijazno toploto, so pogosto opremljeni z infrardečimi sistemi.

Ne izsušijo zraka

Prav tako ogrevanje z IR-paneli ne izsušuje zraka v bivalnih prostorih, zato ne dražijo sluznice stanovalcev. Zraka namreč ne ogrevajo direktno, ampak ogrevajo površine v prostoru, zato ta sistem ogrevanja ne izsušuje zraka. Hkrati tudi ne povzročajo kroženja zraka, zato ne dvigajo prahu, kar je še posebej ugodno za tiste, ki imajo težave z astmo in drugimi dihalnimi težavami. Prav tako paneli preprečujejo nastanek plesni v prostoru. Če prostor ni primerno ogrevan in prezračen, se vlaga kopiči in v prostoru nastaja plesen. Ker IR-paneli direktno grejejo površine okoli sebe, sušijo tudi stene, s čimer pripomorejo k preprečevanju nastanka plesni.

Energetsko varčno ogrevanje

V zadnjih dveh letih se je tehnologija obnovljivih virov močno izboljšala, kar prinaša nižje stroške in izboljšano zmogljivost. IR-ogrevanje ima skoraj 100-odstotni izkoristek, saj se električna energija skoraj v celoti pretvori v toploto v prostoru, kjer je grelno telo. Posledično ni nobenih izgub skozi dimnik in cevi. Prezračevalne izgube se zmanjšajo, saj je v prostoru manj vročega zraka, prav tako je dvig temperature zraka hitrejši, saj ga ogreti predmeti, ki akumulirano toploto, hitreje segrejejo, kar pomeni, da so IR-paneli vklopljeni manj časa kot pri konvekcijskem sistemu ogrevanja, pojasnijo pri Ekosenu. Kombinacija IR-panelov in solarne elektrarne pa nam zagotovi samooskrbo.

Lokali imajo po navadi urejene vrtove na prostem, kjer gostje posedajo tudi v hladnejših dneh, grejejo pa jih paneli, ki žarijo in oddajajo toploto, kot bi grelo sonce.
Ekosen

Dolga obstojnost brez vzdrževanja

Vzdrževanje ogrevalnih naprav v stanovanju danes veliko stane, pri IR-panelih pa za to ne boste porabili niti evra. Kot zatrdijo sogovorniki, ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, saj nimajo gibljivih delov, tekočin ali plinov, za katere bi bil potreben letni servis. Če pride do kakršnekoli okvare, kar se zgodi zelo redko, pa se za razliko od centralnega ogrevanja, toplotnih črpalk in drugih sistemov ogrevanja zamenja samo panel z okvaro - in ne celoten sistem. Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da panel občasno obriše, saj se na njem, kot na vsakem drugem predmetu v stanovanju, sčasoma nabira prah. IR-paneli se ponašajo tudi z dolgo obstojnostjo. Njihova pričakovana doba delovanja je do 50 let.

Vsestranskost in estetska dovršenost

Uporabnost IR-panelov je vsestranska, zanje praktično ni ovir, saj lahko z njimi ogrevamo bodisi stanovanje v bloku bodisi prostore v hiši, tudi učilnice v šoli ali vrtcu, prostore v zdravstvenih domovih, pisarne, športne in druge dvorane, cerkve, večnamenske stavbe. Priročni so tudi za ogrevanje teras, delavnic, zimskih vrtov, avtodomov, plovil, počitniških prikolic, z njimi je mogoče ogrevati tudi prostore, kjer bivajo živali, torej hlev ali večji pesjak, hotele in tovarne. IR-paneli so zlasti primerni za zgradbe, zgrajene po energetsko varčnih standardih. V vsak prostor se podajo tudi zaradi različnih oblik in vrst. Klasični brezčasni beli paneli so najpogostejša izbira, saj se neopazno zlijejo z ozadjem. Lahko pa so IR-paneli izdelani kot moderna dekoracija ali celo kot kos pohištva.

Regulator s senzorji spremlja temperaturno dogajanje v prostoru in na podlagi teh podatkov izračuna, koliko toplote je treba dovesti v prostor, da bosta temperatura in občutek toplote kar se da konstantna.
Ekosen

Tiho delovanje

Vsestranskost uporabe se kaže tudi v tem, da IR-paneli niso moteči ne za stanovalce ne za sosede. Danes smo namreč zelo občutljivi na hrup, ki ga oddajajo ogrevalne naprave. In prav neslišno delovanje je še ena od prednosti IR-panelov. Za delovanje ne uporabljajo ventilatorjev kot nekateri drugi ogrevalni sistemi, ki so med delovanjem lahko zelo glasni in moteči za okolico. Prav tako nimajo gibljivih delov, ki bi lahko ob delovanju ustvarjali kakršen koli zvok.

Enostavno upravljanje in prilagajanje temperature

Upravljanje z IR-grelnim sistemom je preprosto in nam lahko prinaša prihranke pri porabi električne energije, pravijo pri Ekosenu. Z njimi je toplota v prostoru enakomerno porazdeljena, brez temperaturnih nihanj, prostori so konstantno ogrevani na določeno temperaturo in z optimalno porabo električne energije. Uporabniki lahko ogrevanje z IR-paneli popolnoma prilagodijo svojim željam, potrebam in načinu življenja - ter ogrevajo bivalne prostore takrat, ko jim to ustreza. Natančno lahko določijo na primer temperaturo v spalnici, se odločijo, ali bodo v spalnici imeli 19 stopinj Celzija, v dnevni sobi kakšno stopinjo več, na hodniku pa poskrbijo za vklapljanje ogrevanja samo ob določenem času. Ko stanovalcev ni doma, lahko z energijo varčujejo tako, da vzdržujejo nižjo temperaturo. Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, na primer telefona ali tablice, kajti novejši IR-paneli so kot ustvarjeni za pametni dom. Prilagodljivost je dobrodošla zlasti pri družinah z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci kopajo, in pri starejših ljudeh, ki prav tako želijo imeti toplo kopalnico. S pametnim termostatom lahko tovrstno ogrevanje svojega doma upravljate kadar koli oziroma od koder koli. Tudi iz avtomobila. Če se peljete iz službe in se zunaj naenkrat ohladi, pa bi želeli vstopiti v ogreto hišo ali stanovanje, se lahko že na poti domov preko pametnega telefona povežete s pametnim termostatom in vklopite ogrevanje. Tako bo vaš dom ob prihodu prijetno topel.

V kopalnici se uporabniki velikokrat odločajo za IR-panele, ki se pritrdijo na steno in imajo obešalo za brisače, ali za IR-panele v obliki ogledala.
Tiping
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta