Kot bi vas grelo sonce: IR-ogrevanje za toploto po željah uporabnika

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.10.2021 02:00
Od enostavne in hitre montaže do prilagoditve ogrevanja in nastavitve temperature lastnemu ritmu življenja – vse to omogoča ogrevanje z IR-paneli. Prav tako ni dodatnih stroškov in dela z vzdrževanjem, kar je v primerjavi z mnogimi drugimi viri ogrevanja gotovo velik plus.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uravnavanje temperature pri IR-panelih je zelo enostavno, saj na regulatorju nastavimo želeno temperaturo in čas.
Ekosen
Ekosen

IR-paneli so danes vsekakor dobra izbira med različnimi možnostmi ogrevanja. Prav tako ni več dileme o tem, ali so primerni za glavno ali zgolj dodatno ogrevanje. V številnih hišah in stanovanjih namreč IR-panele uporabljajo za glavno ogrevanje, ker ponujajo učinkovito in cenovno ugodno rešitev, vendar pa z njimi lahko rešujemo tudi tako imenovano dodatno ogrevanje, po katerem je danes, kot pravijo v podjetju Ekosen, veliko povpraševanje.

Stanovalci lahko IR-ogrevanje prilagodijo lastnim željam in ritmu življenja ter tako ogrevajo prostore takrat, ko jim to ustreza.
Ekosen

Uporabni skoraj povsod

Za vgradnjo IR-panelov praktično ni ovir, pravi Andrej Okreša iz podjetja Ekosen, saj lahko z njimi ogrejemo stanovanje, hišo, apartma, šolo, vrtec, zdravstveni dom, pisarno, tudi športne in druge dvorane, cerkve, večnamenske stavbe. Ogrejejo tudi terase, hale, delavnice, tovarne, hotele, avtodome, plovila, počitniške prikolice in vikend hišice ter prostore, kjer so živali ali rastline. Še več: lahko jih uporabljamo v savnah ali pa v zdravstvu, kmetijstvu in gradbeništvu. Kot povedo v podjetju KOOP Trgovina, je njihova uporaba vsestranska, vseeno pa je pri izbiri pomemben ustrezen izračun moči panelov, ki je, kot opozorijo, odvisen od številnih dejavnikov, najbolj pa od izolacije objekta. "Pri elektriki kot viru ogrevanja velja, da boljša ko je izolacija objekta, bolj smotrn je ta sistem ogrevanja, in nasprotno," poudarijo sogovorniki, ki menijo, da je IR-ogrevanje učinkovito tudi za objekte brez izolacije, vendar le, če se ogrevajo občasno.

Temperaturo določimo sami

Stanovalci lahko tovrstno ogrevanje prilagodijo lastnim željam, potrebam oziroma svojemu ritmu življenja in tako ogrevajo svoj bivalni prostor takrat, ko jim ustreza. Prav tako lahko sami natančno določijo, ali bodo v spalnici imeli 21 stopinj Celzija, v dnevni sobi kakšno stopinjo več ali manj, na hodniku pa se bo ogrevanje vklopilo samo ob določenem času. Ko jih ne bo doma, bodo z energijo varčevali in samo vzdrževali določeno temperaturo. Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom. Prilagodljivost, ki jo od nas v tem času zahtevajo na vsakem koraku, je pomembna zlasti za družine z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo, in za starejše ljudi, ki si še zlasti želijo toplo kopalnico. Tudi tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, ustreza, da jih vedno pričaka topel dom, ne glede na to, ali je to pozno popoldne ali sredi noči.

Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom.
Ekosen

Enostavno uravnavanje temperature

Tudi nastavitev oziroma uravnavanje temperature je zelo enostavno: na regulatorju nastavimo želeno temperaturo in čas, vse drugo grelni sistem opravi sam. Izbira primerne regulacije za sistem ogrevanja z IR-paneli je, kot pravijo v podjetju Tiping, vsaj tako pomembna kakor izbira primernih IR-panelov in njihova pravilna namestitev v posameznem prostoru. "Ker kakovostna regulacija dosega dokaj visoko ceno, ki v določenih primerih lahko preseže tudi ceno IR-panela, se moramo vprašati, kaj v resnici potrebujemo. Katere funkcije, ki jih omogoča regulacija, so nam pomembne, katere od teh funkcij bomo v vsakdanjiku uporabljali in ali takšna regulacija ni v praksi preveč zapletena," opozorijo sogovorniki. Prav tako je treba dobro premisliti, kje bomo imeli regulacijo. Uporabniki slednjo namreč pogosto namestijo na neprimerna mesta v prostoru, zaradi česar so meritve dokaj nerealne, posledično pa klima v takem prostoru ni takšna, kot smo pričakovali. Posledica neustrezne izbire pa je, da lahko zelo hitro izničimo prihranke, ki nam jih običajno posamezna regulacija omogoča.

Ker kakovostna regulacija dosega dokaj visoko ceno, se moramo pred nakupom vprašati, katere funkcije zares potrebujemo.
Ekosen

Za montažo dovolj en dan

Montaža IR-panelov je enostavna, zaključena v enem dnevu, največ dveh, če je objekt večji. Kot pojasni Andrej Okreša, se je na ponudnike IR-panelov najbolje obrniti pred začetkom ali po koncu kurilne sezone, od marca do avgusta, saj takrat ni čakanja niti za ogled strokovnjaka, ki bo v vašem domu naredil vse potrebne izmere, niti za montažo panelov. Svetovalec za IR-ogrevanje si prostor ogleda, naredi izmere in izračun. Ob izračunu dobi uporabnik podatek, koliko kW je potrebnih za montažo panelov. Nato se s pomočjo izkušenega in usposobljenega monterja električarja za IR-panele načrtuje postavitev panelov in regulatorjev v določen prostor. Uporabniki lahko ob ustreznem načrtovanju in svetovanju še pred montažo poskrbijo za vse potrebne inštalacije, kar olajša delo monterjem, razkrije Okreša.

Na strop ali steno

Panele je mogoče namestiti na steno ali strop. Zanimiv je podatek, s katerim postrežejo pri Ekosonu, da se kar 95 odstotkov IR-panelov montira na strop. V podjetju KOOP Trgovina pojasnijo, da se s tem doseže največja učinkovitost ogrevanja. Po navadi se IR-paneli montirajo na sredino prostora. Če sta v enem prostoru dva panela, dajo enega bolj levo, drugega bolj desno. "Včasih pa to ni mogoče, a se vedno najde ustrezna rešitev," opozori Okreša in še doda, da če je panel denimo na zidu, ne sme biti nasproti okenske površine, da toplota ne bi uhajala ven. Tudi montaža na strop vedno ni mogoča, pojasnijo v KOOP Trgovini, predvsem, če imamo v stanovanju nizek strop ali velike stropne luči. Takrat je bolje izbrati stenski panel z motivom, ki še dodatno popestri prostor, so prepričani.

Kar 95 odstotkov IR-panelov se montira na strop. Tako se doseže enakomerno širjenje infrardečih valov po vsem prostoru, hkrati pa stene ostanejo proste za pohištvo.
Koop Trgovina

Vzdrževanja ni, le čiščenje

Tudi z vzdrževanjem IR-panelov uporabniki ne bodo imeli veliko dela. "Vzdrževanja praktično ni," pravijo v podjetju Ekosen. Vse, kar je treba storiti, je, da panel občasno obrišemo. Pričakovana uporabna doba IR-panelov je do 50 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta