Voluhar pozimi rad ponagaja. Tako ga boste pregnali z vrta

Jasna Marin Jasna Marin
10.01.2022 04:00

Ne le v toplih delih leta, tudi v zimski mesecih so lahko voluharji na vrtovih prava nadloga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voluhar (Microtus arvalis)
Shutterstock

Voluhar je glodavec, ki zraste od 12 do 20 centimetrov, ima zbito dolgo glavo in do 10 centimetrov dolg rep. Marsikdo ne razlikuje voluharja od krta, vendar je krt – živalca z črnim žametnim kožuščkom – zaprisežen žužkojed, torej se ne prehranjuje z rastlinami in rastlinskimi koreninami, pač pa je voluhar tisti, ki snede rastlinske korenine in pohrusta vrtni pridelek. Dlaka voluharja je rumenkasto rjava do temno rjava.


Kot otrok sem rad gledal češko risanko Krtek.
Shutterstock

Pozimi napade drevesne korenine

Če voluharja niste pregnali v toplih mesecih, poskusite to storiti zdaj – v globini. Voluhar se pozimi prehranjuje zlasti s koreninami in skorjo na koreninskem vratu sadnih dreves. Največ škode lahko povzroči na novo posajenih sadnih drevesih, zato je priporočljivo, da pri sajenju mladih dreves in raznih drugih rastlin uporabite zaščitno mrežo proti voluharju. Če tega niste storili, lahko nastavite pasti in druge pripomočke, ki ga odvračajo. Pri nastavljanju pasti delajte previdno, saj so voluharji bistre živali. Če zaznajo človeški vonj, so že opozorjeni na nevarnost. Zato si pri delu s pastmi nataknite rokavice ali si roke natrite s prstjo.

Sajenje sadnega drevesa z uporabo zaščitne mreže proti voluharjem
Matjaž Maležič

Privabite plenilce

Okoli drevja na zimo ne trosite hlevskega gnoja, ker gnoj ogreva zemljo in voluharja ščiti pred mrazom. V sadovnjake postavite drog v obliki črke T, ki bo opazovalnica za ptice ujede. Spustite v nasad mačka ali psa, da uživata v lovu. Nastavite goveji loj, da privabite lisico, ohranjajte podlasice in jim naredite zavetišča. Vsi ti naravni plenilci lahko precej pomagajo, da voluharja v novi sezoni ne bo več na vrtu.

Postovka je naravni plenilec, ki lovi voluharje in miši.
Shutterstock

Rastline z nadležnim vonjem in neprijetni zvoki

Obstajajo tudi rastline, katerih vonj ne prija voluharju, zato jih je koristno posaditi na vrt. Med temi rastlinami so cesarski tulipan, česen, ribez, medena detelja.

Medena detelja (Melilotus officinalis)
Shutterstock


V rove lahko polagate tudi orehove liste in stroke česna. Učinkovit pri preganjanju voluharja je tudi hrup – obstajajo zvočni odganjalci, ki jih porinete v tla, kjer je na delu voluhar. Obstaja tudi rešitev, pri kateri pa je nujna vrtnarjeva vztrajnost. Na mestih, ki jih ogroža škodljivec, porinite v tla močan železni drog. Večkrat na dan potolcite s kladivom po kovinskem drogu. Močan zvok in tlačni val, ki ob tem nastane, bo sčasoma pregnal voluharja.

Shuterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta