Vsaka podarjena cvetlica v sebi skriva sporočilo. Ga prepoznate?

Jasna Marin Jasna Marin
06.03.2022 04:00

Marec je mesec dveh praznikov, dneva žena (8. 3.) in materinskega dneva (25. 3.), ob katerih ženske prejmemo največ šopkov in lončnic. Kaj pa sporočajo rastline?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Večina ljudi rada prisluhne zgodbicam, povezanim s cvetočim darilom: razveseljivo je že, če nam kdo pove, kako in zakaj je izbiral rožo za nas in zakaj se mu je določena lončnica zdela prava za določeno priložnost. Še bolj zanimive pa so zgodbe, povezane s simboliko rastline, ki jo lahko dobronamerno vselej nekoliko prikrojimo po svoje in pripoved začinimo s kančkom izvirnosti. Kaj pravzaprav sporočajo rastline, ki jih najpogosteje podarjamo?

Azaleja po ljudskem izročilu velja za rastlino, ki zagotavlja boljšo zakonsko zvezo, zato jo v nekaterih deželah podarijo mladoporočencema kot popotnico v uspešen zakon.

Pixabay

Begonija pomaga pri okrevanju in prinaša krepko zdravje starejšim. Iz te simbolike izhaja prepričanje, da obdarjeni osebi podaljša življenje.

Floradania

Ciklama sporoča, da nas človek, ki cvetlico podarja, z globoko naklonjenostjo ceni in spoštuje. Tam, kjer raste ciklama, naj bi vsakršno zlo ostalo brez moči. Ta cvetlica iskrenosti in naklonjenosti naj bi celo blažila bolečine žalostnega srca, če jo ima par v spalnici, bi lahko tam zbudila strasti.

Pflanzenfreude.de

Kalanhoja kot zelo trpežna cvetlica predstavlja trajnost in klic po večni ljubezni, barva cvetov pa razkriva še malce več o človeku, ki rožo podarja.

Flowercouncil of Holland

Kaktusi niso najbolj zaželeni ob dnevu žena ali materinskem dnevu, razen če vemo, da jih obdarjenka ali obdarjenec zares obožuje. Za kaktuse naj bi veljalo, da varujejo dom pred vdorom nezaželenih obiskovalcev in zlobnih ljudi.

Pixabay

Orhideje so pri ljubiteljih cvetja od nekdaj vzbujale veliko občudovanja in še danes veljajo kot simbol ljubezni, lepote in razkošja. Poleg tega je orhideja cvetlica uspešnih ljudi. Kot simbol finančnega napredka jo lahko komu podarite za uspeh v karieri.

Shutterstock

Primula ali jeglič oznanja prihod pomladi, tudi v odnosu. Simbolizira mladost, milost in svežo ljubezen.

Floradania

Vijolica predstavlja nežnost, prijaznost, romantičnost.

Afriška vijolica (Saintpaulia ionantha)
Shutterstock

Vrtnica izraža večno in neomajno ljubezen, ki naj bi obdarjeni osebi zagotavljala varnost in prinašala srečo.

Matic Sever

Rastline s srčastimi listi, kamor spadajo določene vrste poprovk, srčastolistna svetilnica (Ceropegia woodii), srčastolistni filodendron (Philodendron scandens), srčasta praprot (Hemionitis arifolia), pa neposredno sporočajo, da nam je oseba zelo pri srcu.

Ceropegia
Floradania
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta