Za keramiko ni meja. Katera pa daje prostoru najbolj brezčasen in eleganten videz?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.11.2022 03:00

Ploščice so primerne za vse bivalne prostore. Prevladujejo nežni barvni toni, popestreni s cvetličnimi in rastlinskimi vzorci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fap Ceramiche

Keramika je že vrsto desetletij nepogrešljiva predvsem v prostorih, kot sta kopalnica in kuhinja, a vse pogosteje jo srečujemo tudi v drugih delih stanovanja. Kot material ima namreč številne odlike: je preprosta za čiščenje, vzdržljiva, estetsko dovršena, poleg tega odlično prevaja toploto.

Daniel Fartek iz podjetja MCK pove, da so za kopalnice trenutno najbolj priljubljene ploščice z videzom marmorja in kamna. V ospredju je torej naravni videz. Za kuhinjo pa pri MCK opažajo, da stranke želijo čim manj fug zaradi lažjega čiščenja, zato iščejo ploščice večjih velikosti.

Tudi v podjetju Keramin poudarjajo, da so v ospredju ploščice vedno večjih formatov. Poleg izjemne priljubljenosti keramike v videzu kamna in marmorja ugotavljajo, da se mnogi odločijo tudi za keramiko z videzom kovine in teraca. Takšna keramika je primerna ne le za kopalnico, temveč tudi za vse bivalne prostore.

Če so še pred leti v kopalniški in kuhinjski keramiki bile izrazite razlike, danes ni več tako, ugotavlja Peter Marič, svetovalec v Salonu keramike Romet. Marič poudarja, da pri njih poleg silno priljubljenega videza marmorja številni izberejo tudi keramiko z videzom lesa ali imitacijo drugih naravnih materialov.

Na kuhinjskih tleh vse bolj kraljuje keramika, saj je v primerjavi s parketom manj občutljiva na udarce ter odpornejša proti vodi in umazaniji.
Villeroy & Boch


Z videzom marmorja do občutka prestiža

Na vse večjo priljubljenost keramike v videzu marmorja vpliva brezčasen videz, ki po besedah Petra Mariča ne bo nikoli izzvenel. "Tovrstno keramiko imamo lahko v vseh prostorih, položimo jo lahko na stene ali na tla, samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi imitacijami materialov, kot so les, beton, glina ali kovina," doda sogovornik.

V podjetju Keramin vidijo prednosti keramike v imitaciji marmorja predvsem v značilnem videzu, ki takoj pritegne pozornost. Pravijo, da tovrstne ploščice ustvarjajo vtis bogatega, prestižnega ambienta. Tovrstna keramika je po njihovih besedah primerna ne samo za kopalnice, temveč tudi za kuhinje, dnevne sobe, predsobe, saj je mogoče izbirati med sijajnim in mat videzom omenjene keramike.

Daniel Fartek pa izpostavi še eno prednost keramike v imitaciji marmorja - preprosto čiščenje. Naravni marmor namreč zahteva veliko več skrbi in vzdrževanja kot pa imitacija v keramiki. "Ob besedi imitacija se zdi, kot da je videti umetno, vendar je tehnologija tiska na ploščice prišla tako daleč, da res ne moremo več ločiti med keramiko in pravim marmorjem," poudari sogovornik.

Villeroy & Boch



Pri vsaki vrsti talnega ogrevanja je najprimernejša talna obloga keramika ali nekaj temu podobnega, na primer kamen, ker se skozi tak material najhitreje prenaša toplota.
Djd/Schlueter-Systems

Odtenki, ki najbolj pritegnejo

Potopimo se še v barvni svet keramike. Opazimo lahko, da pri barvah prevladujejo umirjeni toni, predvsem sivi in bež odtenki, pojasni Peter Marič, pravzaprav je v ospredju še ena posebna barva. "Trenutno se smernice nagibajo k umirjeni zeleni barvi in stilu barvane gline," pravi sogovornik.

Tudi v Keraminu povedo, da so pri keramiki aktualni betonski sivi odtenki, se pa proizvajalci keramike spet osredotočajo na pastelne odtenke. "Nič manj atraktivna na ploščicah pa ni čisto bela," poudarijo.

Tudi Daniel Fartek opaža, da so prevladujoče svetle barve, predvsem sivi in bež toni s temnimi poudarki, še zlasti, če jih stranke izbirajo za pršne prostore. "Velikokrat je keramika v prhi v barvnem kontrastu s preostalimi deli kopalnice," poudarja sogovornik iz MCK.

Topli toni ali imitacija lesa v keramiki so sinonim za toplino in domačnost.
Fap Ceramiche

Vzorci v stilu džungle

Se pa na keramiki pojavljajo tudi različni vzorci. "Keramika v vzorcih kamna in marmorja je največkrat želja današnjih kupcev, še posebej, če ima ta tudi teksturo gline. Pri dekorativni keramiki pa so v trendu imitacije tapet z vzorci rož in rastlinja oziroma v stilu džungle," pravi Peter Marič. V podjetju Keramin kot priljubljene vzorce na keramiki omenijo palme in drevesa, tudi pri njih je zaznati, da so silno zanimive ploščice, ki imitirajo tapete.

keramika Marazzi
Marazzi

Nanotehnologija za čistejše fuge

Z vzdrževanjem keramike ni veliko dela, redno čiščenje oziroma brisanje z vlažno krpo, ki ste jo namočili v vodo, v katero ste dodali blag detergent.

Največji izziv predstavljajo fuge, ki sčasoma potemnijo, razpokajo, ali se v njih nabira umazanija. Na vprašanje, kakšna fugirna masa se najbolje obnese, da se ne umaže ali potemni, v podjetju Romet pojasnijo, da je najboljši recept proti vidni umazaniji še vedno redno čiščenje. "Drži pa, da je umazanija najmanj vidna na temnih barvah fugirne mase, pa še to je odvisno od namembnosti prostora. Če je površina večinoma vlažna, denimo v prostoru, kjer je prha, bo fuga prej potemnela ne glede na barvo," opozori Peter Marič, ki svetuje uporabo fugirnih mas na osnovi cementa, saj so te fleksibilnejše.

Po besedah sogovornika iz MCK ima večina današnjih fugirnih mas dodatke, ki jih naredijo bolj vodoodbojne, vendar to ne prepreči, da voda ne bi prodrla v fugo. V podjetju Keramin kot rešitev za bolj čiste fuge priporočajo izbiro fugirne mase na osnovi nanotehnologije. "Čiščenje takšnih fug je preprosto, saj jih odlikuje večja zaščita proti nastanku plesni in mikroorganizmov. Hkrati pa so tudi bolj odporne proti kislinskim čistilnim sredstvom, ki klasičnim fugam prej škodijo, kot koristijo." Za fuge, ki so spremenile barvo, ali tam, kjer se je pojavila plesen, v Keraminu predlagajo, da uporabimo posebna čistila, ki to nadlogo tudi uspešno odpravijo.

Keramika je primerna za vsak prostor v hiši ali stanovanju, ena njenih prednosti je, da ni vnetljiva.
Djd/ Adk/www.kachelofenwelt.de/camina Schmid
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta