Zakaj je ta čas zelo pametno nabaviti lesne energente?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.04.2020 02:05

Ker so zaradi krize, ki jo je na trgu povzročila pandemija, cene briketov, peletov, drv in premoga zelo padle in ker trenutno ni težav s transportom energentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čeravno večina Slovencev na začetku aprila po navadi ne razmišlja o nakupu energentov za naslednjo ogrevalno sezono, temveč so z mislimi pri prvomajskih potepanjih in poletnem oddihu, se je letos svet postavil na glavo. Koronavirus, predvsem pa ukrepi, ki so jih države druga za drugo sprejemale za zajezitev pandemije, so povzročili krizo tudi na trgu z energenti. Kot pravi Jure Zidar iz podjetja Bioles Horizont, so cene naftnih derivatov rekordno nizke v zadnjih nekaj letih, kar lahko, tako Zidar, pripišemo trenutni krizni tržni situaciji, ki vlada v svetu.

Dostava za zdaj nemotena

Kriza pa ni vplivala samo na padec cen nafte, temveč tudi na cene lesne biomase, kamor sodijo sekanci, briketi, peleti, drva in premog. Skratka obnovljivega vira energije, ki je kot sistem ogrevanja zelo gospodaren in v svetu kot tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen energent za ogrevanje. Lesna biomasa je zadnja leta med energenti veljala za enega najcenejših. V času koronavirusa so se cene lesene biomase po besedah sogovornika še dodatno pocenile. Trenutno nizke cene pa so nekatere že spodbudile, da razmišljajo o predčasni nabavi energentov za ogrevanje. Da je zdaj pravi čas za nakup lesne biomase, se strinja tudi Zidar, ne samo zaradi nizkih cen, temveč tudi zaradi trenutne zaloge na trgu in dobavljivosti. "Kljub omejenemu gibanju v Sloveniji zaradi pandemije za zdaj ni težav s transportom lesne biomase," pojasni Zidar in doda, da naročene energente brezplačno dostavijo na dom stranke. 

Peleti so dandanes vse bolj razširjeno gorivo v avtomatskih kotlih. Prednost ogrevanja s peleti je ugodnejša cena v primerjavi s kurilnim oljem in zemeljskim plinom. Poleg tega so peleti okolju prijazen energent. Zanje v hiši potrebujemo suh prostor za shranjevanje.
Beobachter.ch

Jeseni je pričakovati spremembe cen

Ne glede na pocenitev lesne biomase kot posledice kriznih razmer, ki ta čas vladajo v svetu, pa Zidar opozarja, da je za kurjavo dobro poskrbeti že v tem času. "Kako že pravi stari slovenski pregovor? Da si dober gospodar kurjavo priskrbi že spomladi, torej takoj po koncu ogrevalne sezone, ko so cene energentov najbolj sprejemljive, na dobavo pa ni treba čakati. Vsekakor je tudi zaradi tega dobro ne odlašati z nakupom energentov do konca leta oziroma tik do začetka nove kurilne sezone," opozori sogovornik.

Zalog je dovolj

Jure Zidar pravi, da je trenutno zalog lesne biomase v Sloveniji dovolj. "Ves čas si prizadevamo za zadostne količine, hkrati pa tudi za čim krajše roke pri dobavi," pravi sogovornik. Tudi strah, da bi pri dostavi energentov prišlo do morebitne okužbe stranke s koronavirusom, je povsem odveč, tako Jure Zidar: "Transport oziroma dostavo lesnih energentov peletov, briketov, drv in premoga izvajamo do vrat bivališča vsakega posameznega kupca in to po vsej državi s tovornjaki z dvižno rampo ali dvigalom, kar olajša dostavo energenta stranki na dom." Ta čas je na voljo večja izbira, zato boste lahko primerjali večje število energentov in goriv tako po ceni kot po drugih karakteristikah. Splošno velja, da so cene po koncu kurilne sezone nekoliko nižje, ne velja pa to vedno. Recimo pri kurilnem olju lahko na ceno bolj vplivajo nepredvideni ekonomski, politični ali drugi tečajni dogodki kot pa ponudba in povpraševanje na mednarodni borzi. Enako kot za kurilno olje velja za utekočinjen naftni plin (UNP).

Lesna biomasa je domač obnovljivi energent v oblikah drv, lesnih sekancev in lesnih peletov. Za kurjavo so primerni manj kakovosten les in lesni ostanki, boljši les je namenjen proizvodom z višjo dodano vrednostjo.
Heimhelden.de
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta