Zakaj so listi koprive dobri za ženske, korenina pa za moške?

J, M.
09.05.2022 05:00

Če se spomladi sprehajate ob gozdu, potokih, na travnikih in se zazrete v kotičke, kamor že leta ni nihče pokukal, lahko mimogrede naletite na koprivo, ki se bohoti s sveže zeleno barvo in pokončno, samozavestno držo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri koprivi nabiramo celo rastlino, zelene dele, semena in korenine. Za prehrano so najslastnejši vršički (zgornja dva para listov), ko je rastlina še mlada. Tudi pražena semena so okusna. Liste nabiramo od maja do avgusta, korenine pa izkopavamo jeseni.

Namesto špinače, za juho in pivo

Koprivo lahko dodajate mnogim jedem, še zlasti odlična je v kremni juhi s krompirjem in mnogo boljši nadomestek za špinačo. Vsi ljubitelji sokov in smutijev, jo lahko ustvarjalno dodajate tudi v napitke. Iz nje lahko naredite tudi sirup in pivo.

Shutterstock

Koristna zanjo in zanj

Kopriva v prehrani zmanjša alergijske težave in tegobe menopavze. Prav tako pomaga odpraviti kronično migreno in glavobol ter deluje kot preventiva pred revmatičnimi obolenji.

Kopriva je ženska zaveznica, koristna je za utrujene najstnice, neprestano lačne novopečene matere pa tudi tiste, ki jih pestijo nočno potenje, utrujenost, anemija, premočna menstruacija, krči, in je dobrodejna za vse, ki zgubijo veliko krvi, naj bo to med porodom, operacijo ali nesrečo. Nosečnice naj bi v zadnjem trimesečju pile napitek iz koprive in si tako zagotovile ogromne količine vitamina K in železa. Zelišče se zvečer prelije z vrelo vodo, pokrije in pusti namakati do jutra. Potem se precedi in po želji nežno pogreje. Dve do dve in pol skodelice dnevno naj bi opazno izboljšalo količino in kakovost mleka doječe matere.

Kopriva spodbuja izločanje seča, deluje čistilno in razstrupljevalno, zato pomaga tudi pri putiki in žolčnih kamnih. Vroči obkladki, ki jih namočite v koprivno tinkturo, pomagajo pri bolečinah, povezanih z artritisom, protinom, vnetimi kitami. Izpiranje s koprivnim poparkom pomaga pri celjenju ran, opeklinah in pikih insektov.

Korenine koprive se uporabljajo za čaj, ki lajša težave pri povečanju prostate in pomaga odpraviti pekoče ali pogosto uriniranje.

Shutterstock


Joj, kako vžge

Skoraj ni reči, kjer kopriva ne bi mogla priskočiti na pomoč. Tudi pri želji po sijočih laseh in odpravi prhljaja. Res pa je, da ko se odpravite nabirati koprivo, boste potrebovali debele rokavice, sicer vas bo ožgala. Ljudske vraže so koprivo povezovale s strastjo in ljubeznijo, prav zaradi njene najbolj znane lastnosti, da speče ali vžge. Tako se je vedno pojavljala v ljubezenskih napitkih, talismanih in urokih.

Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta