Živa meja: Čas je za nove rastline in novo frizuro

Jasna Marin Jasna Marin
26.03.2024 05:00

Boste to pomlad sadili živo mejo? Morda pa že raste na vašem vrtu in razmišljate, da jo porežete drugače kot vsa leta do zdaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če si želite drugačne, bolj razgibane podobe žive meje, imate na voljo številne možnosti, kako oblikovalsko poudariti okolico.
Shutterstock

Preden posadite živo mejo, se vprašajte, ali resnično vse naokrog potrebujete celoletno gosto zaščito pred pogledi. Listopadne vrste, kot sta bukev ali maklen, spomladi pokažejo sveže zelenje, poleti so prijetno goste, jeseni pa se odenejo v pisane barve, preden odvržejo liste in poskrbijo za delno transparentnost – tega ne zmore nobena vednozelena živa meja.

Prav tako ni treba, da ista rastlinska vrsta obdaja celotno zemljišče. Kombinacija različnih rastlin je tista, ki prinaša slikovitost.

Zanimiva je lahko tudi mešanica žive meje in elementov za zaščito pred pogledi, saj takšna zasnova ponudi razgibanost. Tako vam ni treba ostati le pri rastlinah. Gabioni (pocinkane mreže, napolnjene s kamni) ali lesene stene se dobro prilegajo sodobnim vrtovom, pletene stene iz vrbe pa so naravnost imenitne za ljubitelje naravnega videza. Zakaj ne bi kar z njimi popestrili žive meje?

Gabrova živa meja je znana po trpežnosti, ustrezajo ji različni tipi tal. Privlačna je zaradi temno zelenih listov, ki se poleti gostijo, pozimi pa se običajno obarvajo rumeno-rjavo.
Jasna Marin



Tisa dobro prenaša rez, z lahkoto se obrašča, vendar ima nekoliko počasno rast.
Jasna Marin

Cvetovi ne trajajo dolgo

Kdor želi svoje zemljišče obdati s cvetočimi grmovnicami, naj ima vselej v mislih, da večina grmov cveti samo nekaj tednov, preostali del leta pa ima drugačno podobo. Cvetoči grmi običajno potrebujejo tudi več prostora, saj jih ni mogoče porezati v ozke stene. Dobro je izbrati vrste, ki dokaj dobro prenašajo rez, kot so forsitija, medvejka in glog. Najbolje pa je že pri zasajanju žive meje poskrbeti, da bo za cvetoče grme dovolj prostora. Poleg tega ni treba, da je celotna živa meja iz ene rastlinske vrste, temveč lahko cvetoče grme posadite kot vmesni dekorativni element, ki mestoma prekine zimzeleno ali listopadno živo mejo.

Shutterstock

Priprava sadilnega terena

Najprimernejši čas za sajenje listopadnih grmovnic za živo mejo je takrat, ko so rastline brez listja, torej na začetku pomladi in nato konec oktobra in novembra. Vednozelene grmovnice za žive meje pa je idealno posaditi konec marca ali v začetku aprila in nato konec septembra ter v začetku oktobra.

Pred sajenjem tla najprej dobro prelopatajte in jih obogatite s kompostom, prst zrahljajte. Če so tla preveč apnenčasta, jim lahko primešate šoto ali kompost. Sadilni jarek naj bo nekoliko večji od koreninske grude in pred sajenjem jarek zalijete z vodo.

Če so tla slabo prepustna in glinasta, sadilno jamo ali jarek še poglobite in na dno nasujete gramoz, da bo voda lažje odtekala, na drenažni sloj pa nasujete izkopano zemljo, ki ste ji primešali še kakovosten substrat. Nato rastlino posadite na enako globino, kot je bila posajena prej, naokrog pa jo zasujte z izkopano prstjo.

Zatem prst okrog grma dobro potlačite, pohodite in ponovno zalijte. Po zasaditvi bo treba rastline znova takoj zaliti in za redno zalivanje skrbeti več tednov, da se korenine dobro vrastejo.

Razgibanost je dosegljiva z rezjo

Če si želite drugačne, bolj razgibane podobe žive meje, imate na voljo številne možnosti, kako oblikovalsko poudariti okolico. Namesto škatlaste rezi lahko zeleno mejico postrižete valovito ali pustite posamezne poganjke rasti in jih porežete v majhne krošnje, ki bodo sčasoma postale večje. Morda na delu žive meje oblikujete lok, ki bo ustvaril vtis portala, ali izrežete odprtine, ki kakor okna skrivnostno vabijo, da se sprehajalec ozre, kaj je na drugi strani.

Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta