Kaj v teh dneh potrebuje okrasni vrt

J. M.
15.03.2024 05:00

V marcu se začne aktivna sezona vrtnarjenja tudi na okrasnem vrtu. Ena ključnih dejavnosti tega meseca je obrezovanje poškodovanih vej grmovnic in dreves. A to še zdaleč ni vse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Rez poškodovanih in polomljenih vej je pomemben korak za spodbujanje zdrave rasti in oblikovanja močnih struktur okrasnih grmov. Pri tem je treba uporabiti ostre škarje in rez izvesti pod poškodovanim delom ali na mestu, kjer veja izrašča iz tal, da preprečimo morebitne poškodbe ali okužbe rastlin.

Shutterstock

Rez trav in šašev

Poleg obrezovanja je marec čas, ko se lotimo tudi nege okrasnih trav. Če so do zdaj plapolale v vetru, je priporočljivo, da jih porežemo nekaj centimetrov nad tlemi. To spodbuja novo rast in omogoča lepo oblikovanje rastlin. Podobno je koristno obrezati tudi zimzelene šaše, da ohranimo njihovo zdravo in kompaktno podobo.

Shutterstock

Sajenje drevnin

Še vedno je pravi čas za saditev okrasnih dreves, če tla niso preveč mokra. Pri tem je bistveno izbrati primeren prostor glede na potrebe rastlin po sončni svetlobi, vlagi in tipu tal.

Obnova zastirke

Prav tako je priporočljivo obnoviti organske in mineralne zastirke na okrasnih gredah, kar pomaga ohranjati vlago v tleh, zavira rast plevelov in izboljša estetski videz vrta. Zlasti pod peščeno zastirko je priporočljivo položiti filc, da preprečimo mešanje kamnitih delcev s tlemi.

Shutterstock

Gnojenje

S pravilnim gnojenjem tal v marcu lahko zagotovite, da bodo vaše okrasne rastline zdrave, bujne in polne cvetov skozi celotno rastno sezono. Pri gnojenju nikar ne pretiravamo. Prekomerno gnojenje lahko povzroči poškodbe na koreninah rastlin, prav tako lahko presežek hranil onesnaži okolje. Upoštevajte priporočene količine gnojila in sledite navodilom na embalaži.

Za gnojenje okrasnega vrta je priporočljivo uporabiti organska gnojila ali kompost, saj pomagajo izboljšati strukturo tal, spodbujajo mikroorganizme v tleh in postopoma sproščajo hranila za rastline.

Zalivanje, obrezovanje

Zlasti v suhem in vetrovnem vremenu zalivajmo zimzelene grmovnice (rododendron, lovorikovec, pušpan) in trajnice. Pazimo predvsem na tiste, ki rastejo tik ob hiši, kjer dež težje namoči tla in stene še dodatno segrevajo ozračje.

Marca obrežemo vrtnice: odstranimo odmrle dele, poganjke še nekoliko skrajšajmo in, če tega nismo storili že jeseni, odstranimo starejše poganjke, da bo grm bolj zračen.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta