(VRTNI KOLEDAR) Pripravite se na novo vrtno sezono

J. M.
08.03.2024 04:25

V marcu bomo lahko neposredno na vrtu sejali in sadili številne različne vrtnine, ki jih bomo pobirali spomladi in zgodaj poleti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V začetku marca je čas, da okopljemo vrtnine, ki so prezimile in še vedno ostajajo v vrtu. Vrtnine, ki so že končale svoj cikel rasti in postale neprivlačne, pa lahko v teh dneh odstranimo s gred.

Ko se gredice izpraznijo, je primerno, da se lotimo prekopavanja vrta. Vendar bodite pozorni, da so tla dovolj suha, da se ne prijemajo na čevlje. Če niste navdušeni nad prekopavanjem in raje delate z zgornjo plastjo zemlje, lahko namesto lopate uporabite orodja, kot sta grebljica in zvezdasti kultivator, da zrahljate zemljo pred sajenjem.

Setev in sajenje neposredno na vrt

Kaj pa lahko posadimo in posejemo v marcu? V začetku meseca je čas, da posadimo jari česen, čebulo, ter se čim prej lotimo setve graha in boba. Priporočljivo je tudi, da sejemo mesečno redkvico in rukolo. Če ponoči ne zmrzuje, je pravi trenutek za sajenje sadik zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in nadzemne kolerabe. Prav tako je smiselno posaditi sadike solate, ki bodo kmalu pripravljene za pobiranje in uživanje.

Shutterstock

Gnojenje zemlje da ali ne

Mnogi vrtičkarji, ki za gnojenje in zastiranje vrsto let uporabljajo zgolj kompost in naravne zastirke, opažajo, da ne potrebujejo dodatnih gnojil, tako da je takšna smer vrtnarjenja zelo priporočljiva.

Sicer pa je gnojenje vrta najbolje opraviti jeseni, če pa se tega opravila lotimo spomladi, upoštevajmo, da zadostuje, če vrtno zemljo gnojimo s hlevskim gnojem približno vsaka štiri leta, medtem ko vmes za izboljšanje kakovosti prsti raje uporabimo kompost in organske zastirke, kot so slama, odkos trave, listi zelenjave. V hlevskem gnoju je namreč veliko dušika, ki ostane več let v prsti in spodbudi (pre)hitro rast zelenih listov, ki so potem precej dovzetni za napad bolezni in škodljivcev.

Na novopognojene gredice sadimo rastline, ki močno izčrpavajo tla, denimo kapusnice, pa tudi kumare, krompir, paradižnik, zeleno. V gredice, ki so najbolj izčrpane, pa lahko posadimo stročnice, torej fižol, grah, bob. Na koreninah stročnic se namreč naselijo posebne bakterije, ki vežejo dušik in z njim obogatijo prst.

Shutterstock

Zgodnejši pridelek na visokih gredah

Bi radi imeli nekaj vrtnin, ki bodo zrele za pobiranje prej kot na običajnem vrtu? V tem primeru je visoka greda izjemno koristna. V njej lahko že zgodaj v marcu posadimo sadike solate, česna, čebule, sejemo rukolo, azijsko listno zelenjavo, grah in bob. Da bi visoko gredo in sadike v vrtu zaščitili pred nizkimi temperaturami, jih preprosto pokrijemo z loki in zimsko vrtno tkanino. S tem bodo prve sadike in setve varne pred hladnimi nočmi.

Shutterstock

Pomladitev zelišč

Pomlad je optimalen čas za obnavljanje različnih rastlin, vključno z zelišči. Za razmnoževanje zeliščnih potaknjencev, kot so rožmarin, sivka, timijan, origano, uporabite ostro britvico ali skalpel, da odrežete vršičke zelišč, dolge vsaj dva centimetra, nato jih potaknite v vlažen substrat za potaknjence. Redno zalivajte potaknjence. Ko bodo korenine dovolj močne, mlade sadike konec meseca presadite v lončke ali neposredno na vrt.

Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta