AMZS z Zvezo prijateljev mladine: Oddajte kolo za dober namen

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.11.2021 03:00

Kolo, ki se vam morebiti zaprašeno potika v kolesarnici, pa lahko nekoga razveseli. Geslo Kolesa za vse! je vodilo pri zbiranju rabljenih, a še delujočih koles za otroke iz socialno šibkih družin. Prevzemna mesta tudi v Mariboru in okolici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Igor Napast

Igor Napast

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi pred mesecem dni začela akcijo zbiranja rabljenih koles, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje nato podarila otrokom iz socialno ogroženih družin. Medtem so že predali prva kolesa, ki bodo razveselila otroke. Ob podpori projekta Varno na kolesu, ki izobražuje šolarje, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, pa bodo ponosni novi lastniki koles dobili tudi zaščitne kolesarske čelade.

Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, s katerim otroci samostojno vstopijo v svet mobilnosti, hkrati jim omogoča aktiven način preživljanja prostega časa. Žal vsi otroci zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa. Po izkušnjah Zveze prijateljev mladine Moste – Polje se predvsem v času, ko učenci v šoli opravljajo kolesarske izpite, poveča povpraševanje po (rabljenih) kolesih. "Pri donacijah koles smo se doslej soočali s tem, da marsikatero kolo ni bilo tehnično brezhibno," je izkušnje s terena predstavila Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje.

Da bi otroci dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa, je AMZS zasnoval projekt zbiranja rabljenih koles Kolesa za vse! Kdor ima doma kolo, otroško ali za odrasle, ki ga ne uporablja, je pa še v takšnem tehničnem stanju, da ga je mogoče z minimalnim vložkom popraviti, ga lahko pripelje v najbližje avto-moto društvo ali klub in AMZS bo s sodelujočimi kolesarskimi servisi poskrbel, da bodo kolesa pregledana in popravljena, nato jih bodo predali ZPM Ljubljana Moste – Polje, ki bo bdel nad tem, da bodo kolesa prišla v prave roke."Ena najpomembnejših storitev AMZS je pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom Kolesa za vse! pa si želimo, da bi to še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili tudi tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi ozaveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo. Navsezadnje pa ima zbiranje rabljenih koles pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega," je izpostavil vodja področja AMZS članstvo Davorin Smodiš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta