Anketa: Fištravcu grozi izbris z mariborskega političnega prizorišča

Dosedanjemu županu Andreju Fištravcu grozi izbris z mariborskega političnega prizorišča, prehitela sta ga Lidija Divjak Mirnik in celo podžupan Zdravko Luketič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Sedanji župan Andrej Fištravec bo, sodeč po naši javnomnenjski anketi, imel po volilni nedelji veliko časa za razmislek, zakaj je ignoriral večletna opozorila, da Maribora ne vodi, kot se je pričakovalo in kot je obljubljal. Da mesta ne bodo vodile hobotnice, štabi, svetovalci in drugi priskledniki in da bo v mestni politiki glavno vodilo etika, transparentnost in duh vstaj. Vsa ta županova ignoranca, ko se tudi ni znal, želel, hotel otresti "štabnikov", je že prinesla račun, ki prinaša komaj peto mesto med županskimi kandidati - prehitel ga je celo podžupan Zdravko Luketič - in zelo verjetno možnost, da v mestnem svetu ne bo imel niti enega predstavnika. Če se bodo izidi raziskave preslikali v dan volitev, bo to pomenil popolni izbris z mariborskega političnega prizorišča.

"Pozabljivi" volivci

Kot kaže raziskava, bodo volivci izrekli vnovično dobrodošlico na vstajah odstavljenemu Francu Kanglerju, ki se tako ponovno poskuša vkrcati na ladjo županov, ki jih vse afere, ovadbe in drugi postopki ne odvrnejo od vnovičnih kandidatur, volivce pa, to že vemo, rada zagrabi pozabljivost. Z 28,4 odstotka je tačas celo na prvem mestu in vsaj v prvem krogu mu bo šla na roko množica kandidatov; kam se bodo v drugem prelivali glasovi, pa je že drugo vprašanje. Naša javnomnenjska anketa sočasno potrjuje, da je volilne karte popolnoma premešal vstop Saše Arsenoviča v volilno bitko.

Fotomontaža: Natalija JURŠE

Neuslišane želje

Raziskava kaže, da bodo mnoge želje županskih kandidatov, da bi resno vstopili v bitko, ostale neuslišane že na začetku kampanje. Z majhnimi odstotki, ki se gibljejo okoli številke 5, imajo zgolj teoretične možnosti Lidija Divjak Mirnik, Luketič in Fištravec, nad tremi odstotki je le še Alenka Iskra iz SD. Vstop Aresnoviča v bitko je, kot kaže, načrte pokvaril predvsem Fištravcu in Mirnikovi, ki sta se oba že videla v drugem krogu, bodisi med seboj ali s Kanglerjem.

Požarjev napad

Mestna volilna komisija do včeraj sicer še ni odločila o nobeni od vloženih list kandidatur. Ob osemnajstih kandidatih za župana in ob tem še dolgem seznamu list se prebijajo skozi goro podatkov, preverjajo prebivališča kandidatov in predlagateljev ter drugo, da bodo lahko presodili o zakonitosti kandidatur. "Več kot 900 kandidatov je v skupnem številu, vse te moramo preveriti. Odločitve je nato pričakovati šele v torek ali sredo," je povedal Branko Reisman, predsednik komisije. Doslej so prejeli dva ugovora, enega so zavrnili, drugi ni bil vložen pravočasno. Oba je podal Bojan Požar in se tudi že pritožil zoper odločitev komisije, zato bo o tem odločalo sodišče. Požar oporeka kandidaturi Arsenoviča za župana ter njegovi listi svetnikov za mestni svet. Požar, ki sam kandidira za mestni svet na listi svoje stranke, predlagal pa je tudi Igorja Domanjka za župana, vidi kršitev v tem, da je Arsenovič pozival ljudi, naj podpišejo obrazec podpore, nato pa je njegovo kandidaturo vložila stranka SMC. Reisman je povedal, da v tej fazi preverjajo zgolj, ali je stranka SMC ustrezno vložila njegovo kandidaturo.
Ali je nagovarjanje ljudi k podpisu z obljubo golaža že lahko kršitev, Reisman ni želel komentirati. "Komisija bo morda morala o takšnih primerih še odločati, zato se zdaj ne bi izrekal. Zakonodaja namreč daje precej možnosti za pritožbe, tudi na izdane odločbe o kandidaturah in še kasneje," pojasnjuje. Požarju in njegovim kandidatom sodeč po naši anketi znova grozi polom, saj ima njegov županski kandidat Domanjko le 2,3-odstotno podporo, še slabše pa kotira lista za mestni svet - zanjo ne bi glasovala niti dva odstotka volivcev.
Kandidati z današnjim dnem dobivajo tudi informacijo, kaj in kje meščane najbolj čevelj žuli. Vprašali smo jih po ključnih projektih, izbrali so lahko tri najpomembnejše. Med desetimi ključnimi projekti, ki naj bi se reševali v naslednjem mandatu, so najvišje na lestvici prioritet obnova cest, Mariborska knjižnica in Mariborski otok, pod njimi pa še obnova osnovnih šol in investicije na Pohorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta