Arsenovič v koaliciji ne vidi Kanglerja

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
12.12.2018 14:39

Za četrtek popoldne je novi župan Maribora sklical sestanek z nekaterimi predstavniki strank, med njimi pa ni Liste Franca Kanglerja, Liste župana Andreja Fištravca in SDS. Pismo o nameri sodelovanja naj bi bil prvi korak k oblikovanju koalicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi župan Maribora Saša Arsenovič od Liste Franca Kanglerja, ki ima deset mestnih svetnikov, pričakuje konstruktivno opozicijo. 
Andrej Petelinšek

V četrtek ob 16. uri bo v Hotelu Maribor prvo srečanje Saše Arsenoviča, novega župana Maribora, s predstavniki tistih strank in list, ki jih vidi v koaliciji. Na sestanek je povabil SMC, Listo kolesarjev in pešcev, Listo Lidije Divjak Mirnik - LPR, Socialne demokrate, Levico, Gasilce Maribora - neodvisno listo, Desus, Listo Melite Petelin, Novo Slovenijo - Krščanske demokrate, Listo mladih. Povezujemo in Stranko mladih - Zeleni Evrope, ki imajo skupaj z listo Arsenovič za Maribor v 45-članskem mestnem svetu 29 sedežev. Brez vabila na srečanje so ostali Lista Franca Kanglerja - NLS, Lista župana Andreja Fištravca in SDS.

Za ničelno stopnjo strpnosti do korupcije

Arsenovič je pojasnil, da je k tesnejšemu sodelovanju povabil vse potencialne partnerje v prihodnjem mestnem svetu. "Ob tem sem jim posredoval v razmislek tudi predlog izhodišč možnega sodelovanja, ki sem jih pripravil v obliki pisma o nameri sodelovanja," je dejal Arsenovič. Če se bodo povabljeni strinjali s temeljnimi področji, ki jih novi župan Maribora ocenjuje kot ključna za razvojni preboj in boljše življenje vseh, bodo ob koncu sestanka podpisali pismo o nameri sodelovanja, s katerim bodo izrazili pripravljenost za nadaljnje razgovore o oblikovanju koalicije. "Pismo o nameri je prvi korak, ki ga bomo - kot je med odgovornimi partnerji praksa - v nadaljevanju skupaj razvili v podrobnejši sporazum o sodelovanju," je poudaril Arsenovič. Čeprav je torej četrtkov sestanek šele prvi korak do podpisa koalicijske pogodbe, pa so tako že znani obrisi političnega povezovanja, kot si ga v mandatu 2018-2022 predstavlja novi župan Maribora.

Pogovori o političnem sodelovanju so stekli že na zmagovito volilno nedeljo. Od leve: Matic Matjašič, Igor Jurišič in Saša Arsenovič 
Andrej Petelinšek

Žogica na strani Arsenoviča

In kaj od sestanka pričakujejo predstavniki povabljenih strank? "Smo odprti za sodelovanje, vendar želimo najprej slišati, kako si to predstavlja novi župan. Za nas bo pomembna tudi informacija, kakšno ekipo bo na občini sestavil Arsenovič, saj smo se v prejšnjem mandatu ravno pri tem opekli," je odvrnila Lidija Divjak Mirnik, ki je kar sama zavrnila govorice, da bi jo v novem mandatu zanimal položaj podžupanje. "Po zakonu ne morem biti podžupanja, kot poslanka pa zaradi tega ne bi odstopila," je pojasnila. "Bolj se vidimo v koaliciji s Sašem Arsenovičem kot v opoziciji s Kanglerjem, SDS in svetniki Liste župana Andreja Fištravca," je rešitev praktične dileme nakazal Matej Žmavc (SD), a tudi on poudaril, da je v tem trenutku žogica na strani Arsenoviča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta