Bolniki s celiakijo pri sedmih hrastih na Kalvariji

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
18.07.2020 04:00

Približno 2100 bolnikov s celiakijo je združenih v Slovenskem društvu za celiakijo, ki ima sedež v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Slovenskega društva za celiakijo - podružnica Podravje so se fotografirali na mariborski Kalvariji.
Anita Kirbiš

Slovensko društvo za celiakijo (SDC) je bilo ustanovljeno pred dobrimi tremi desetletji, od ustanovitve pa ima domicil na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor. Združuje 2100 bolnikov s celiakijo iz celotne Slovenije; torej tiste bolnike, ki zaradi svoje narave bolezni ne smejo uživati žitaric (pšenica, ječmen, rž, oves). Edini način zdravljenja je stroga brezglutenska dieta, zato so velikokrat postavljeni pred težke preizkušnje. Člani društva so organizirani po (teritorialnih) podružnicah, društvo pa je vključeno tudi v evropsko združenje društev za celiakijo.

Brez Kalvarije in Piramide ni šlo

V SDC - Podružnica Podravje, v katero je vključenih preko 300 bolnikov, so junija organizirali lahkoten pohod, primeren za vse generacije, z aktivnim odkrivanjem zelenih razgledov na Maribor. V jutranjih urah so se zbrali pri Račjem dvoru in se med vinogradi povzpeli na priljubljeno sprehajalno točko, 375 metrov visoko Kalvarijo s cerkvico sv. Barbare, ki so jo Mariborčani postavili v zahvalo za prenehanje kuge v mestu, zdaj pa vodi na grič tudi 455 stopnic. Ustavili so se na razgledišču več kot sto let starih sedmih hrastov, od koder sežejo pogledi na Pohorje in Ljudski vrt. Tam stoji tudi leseni foto okvir za ustvarjanje čudovitih panoramskih fotografij. Okrepčali so se s slastnimi brezglutenskimi sendviči. Sledila sta spust in sprehod skozi Mestni park, ki sodi med najlepše v Evropi in se razprostira na 54 hektarjih površine.
Po naravoslovni učni poti so se povzpeli še na 386 metrov visoko Piramido, ki velja za enega zgodovinsko pomembnih simbolov Maribora. Na njej so v začetku 12. stoletja postavili grad kot središče Podravske marke (Marchburch), po katerem se je kasneje poimenoval današnji Maribor. Piramida je nudila čudovite poglede na mesto, na Pohorje, po Dravski dolini vse tja do Donačke gore. Z zanimanjem so si ogledali tudi arheološke ostanke gradu. Dopoldanski sprehod so zaključili s postankom pri treh ribnikih, kjer so uživali ob pogledu na vodomet, račje družine in jate rib.

Jeseni enodnevni izlet po Sloveniji

"Za bolnike s celiakijo je skrb za zdrav življenjski slog izrednega pomena in v podružnici Podravje si vsako leto prizadevamo za čim več aktivnosti. V tem času smo s humanitarnimi paketi brezglutenskih izdelkov razveselili socialno šibkejše bolnike. Naši prostovoljci se redno izobražujejo o novostih s področja te kronične bolezni. Organiziramo strokovne posvetovalnice in predavanja priznanih dietetikov in gastroenterologov. Izobražujemo tudi s praktičnim prikazom priprave brezglutenskih jedi na kuharskih delavnicah. V okviru programa Skrb za boljšo kvaliteto življenja bolnikov s celiakijo želimo tudi letos organizirati skupna druženja, izlete in posebne čajanke, kjer si člani med seboj izmenjujejo izkušnje z vsakdanjimi izzivi življenja brez glutena. Socialno šibkim članom omogočamo aktivnosti brezplačno ali z nižjimi prispevki, prav tako za njih vsako leto pripravimo posebne pakete brezglutenskih izdelkov. Ker bodo letos nekatere aktivnosti odpadle (rehabilitacija otrok in mladostnikov ter tabor mladih), bomo uživali ob skupnem kulinaričnem ustvarjanju brezglutenskih dobrot in se jeseni odpravili na enodnevni izlet, kjer bomo raziskovali lepote naše dežele," je povedala predsednica podružnice Polona Vidovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta