Čakalne vrste: Najdlje se čaka na žilni kirurgiji

Jana Juvan Jana Juvan
12.12.2018 17:14

Nedopustne čakalne dobe v UKC Maribor so najbolj pereče na urologiji, nevrokirurgiji, ortopediji in oddelku ORL. Prečiščenje čakalnih seznamov bi sicer pokazalo pravo sliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedopustno dolgo v UKC Maribor čaka 3970 ljudi.
Janko Rath

Tudi po tisoč dni mora bolnik v UKC Maribor čakati za operacijo krčnih žil. Na seznam za to operacijo pa je vpisanih kar 587 ljudi. In vse kaže, da jih bo čedalje več, saj je priliv bolnikov višji od števila opravljenih posegov. V oktobru so operirali 15 ljudi, 45 pa se jih je na novo vpisalo na čakalni seznam. Podobno je pri drugih storitvah, kjer presegajo dopustne čakalne dobe. Vseh čakajočih v UKC Maribor, ki so na seznamih, je 4702. Od tega je tistih, kjer je čakalna doba za njihovo storitev daljša od dopustne, kar 3970.
Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis je na seji sveta UKC, kjer so se seznanili tudi s to problematiko, izpostavil, da je priliv bolnikov "vedno večji od tistega, kar opravimo. Čim se pokaže, da smo čakalne dobe zmanjšali, pridejo bolniki iz drugih regij". Tako so v oktobru od tistih, kjer so dopustne čakalne dobe presežene, realizirali 1261 storitev. Toliko pacientov je torej prišlo na vrsto. Po drugi strani pa se je isti mesec na te sezname na novo vpisalo 1818 ljudi. Priliv pacientov za te iste posege ali preglede je torej za 557 ljudi večji, kot so jih obravnavali v bolnišnici.

Več kadra, nove ambulante in programi

Predlogi rešitev po oceni Koširja so sicer povečani obsegi, dodatne zaposlitve in odpiranje dodatnih ambulant. Ter enkratni dodatni program, ki se z državno finančno pomočjo na nekaterih oddelkih že izvaja. Dopustne čakalne dobe sicer v kirurški stolpnici kot rečeno najbolj presegajo na žilni kirurgiji, kjer je že leta nedopustna čakalna doba za operacijo krčnih žil. Rešitev bi bila opraviti več operacij, a jim za to primanjkuje žilnih kirurgov. Težave imajo tudi na oddelku za urologijo, kjer prav tako primanjkuje kadra (na desetih mestih je zaposlenih sedem urologov). Razlogi so tudi v pomanjkanju anesteziologov v dopoldanskem času in prezasedenosti operacijskih dvoran.

Čakanje tudi zaradi pomanjkanja inštrumentov

Na ORL-oddelku se je število čakajočih nekoliko znižalo s pomočjo enkratnega dodatnega programa, a za posege na ušesih, ustih, grlu in žrelu še vedno čaka nedopustno dolgo kar 361 bolnikov. Težave imajo tam tudi zaradi pomanjkanja inštrumentov, ne morejo zaporedno izvajati operacij, ker jih morajo vmes sterilizirati. Dodatni razlogi za čakalne dobe v bolnišnici pa so po oceni Koširja povečano število napotitev s primarnega nivoja pa tudi premajhno število ambulantnih pregledov ter preveliko število kontrolnih pregledov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta