Do pokopališč z mestnim avtobusom brezplačno

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
28.10.2018 19:03

Na pokopališčih Pobrežje in Dobrava več obhodov varnostnikov in mestne redarske službe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obe pokopališči bosta 1. novembra odprti 24 ur.
Saso Bizjak

Še malo dni je do prvega novembra, dneva spomina na mrtve, ko Slovenci množično obiskujemo pokopališča in na grobovih prižigamo sveče. Obisk pokopališč je že povečan, saj ljudje urejajo grobove, prava gneča pa se pričakuje na dan spomina in dan predtem.
Med prazniki bo na območju mariborskih pokopališč Pobrežje in Dobrava veljala posebna ureditev prometa: 31. oktobra in 1. novembra bo cel dan za ves promet zaprt del Ceste XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico, izklopljeni bodo tudi semaforji v križišču Ceste XIV. divizije in Osojnikove ulice, v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov bo urejen enosmerni promet. Pomembna novost letos je, da bo 31. oktobra in 1. novembra avtobusni prevoz na pokopališči Pobrežje in Dobrava (linija 3 Pobrežje in linija 12 Dobrava) brezplačen. Ker sta obe mestni pokopališči veliki (na Pobrežju je okoli 18 tisoč grobov, na Dobravi pa okoli pet tisoč), obiskovalci včasih ne najdejo grobov, ki jih ne obiskujejo pogosto. V pomoč sta lahko informacijski točki z informacijskim zaslonom, ki omogoča enostavno iskanje grobnega mesta s pomočjo osnovnih podatkov o pokojniku in prikazom točke grobnega mesta na zemljevidu. Različne informacije dajejo tudi v pokopaliških pisarnah med uradnimi urami, oba praznična dneva med 10. do 12. uro, na telefonskih številkah 040 378 376 (za pokopališče Pobrežje) in 02 62 95 394 (za pokopališče Dobrava). Pri Pogrebnem podjetju Maribor pa bodo tudi letos skušali priti v stik z določenimi najemniki grobov oziroma njihovimi svojci, z obvestili, ki jih namestijo na grobove. Za to pot se odločijo, kadar se pošta s poslano položnico vrne z oznako, da je naslovnik neznan, preseljen ali je umrl. "Ljudje, ki bodo takšno obvestilo dobili, se lahko oglasijo v pokopališki pisarni vsak delavnik med 7. in 15. uro, v soboto med 8. in 12. uro, kjer bodo preverili podatke o naslovu, najemnikih ter sporočili nove podatke," sporočajo pri Pogrebnem podjetju Maribor. Med prazniki, ko je na pokopališčih gneča, je tudi več manjših tatvin nagrobne opreme, sveč, aranžmajev in posajenih rastlin, zato bo več mestnih redarjev in obhodov varnostnikov pred pokopališči in na njih. Obe pokopališči bosta 1. novembra odprti 24 ur, dan prej od 7. do 22. ure, 29. in 30. oktobra ter 2. in 3. novembra pa od 7. do 20. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta