Družinski zdravniki v Mariboru bodo. Bo tudi prostor? Kako daleč sta Zdravstveni postaji Tezno in Tabor?

Barbara Bradač
22.01.2021 18:05
Gradnja na arhitekturnem natečaju izbrane rešitve za objekt Zdravstvene postaje Tezno na novi lokaciji bo po napovedih župana Arsenoviča stekla predvidoma še pred koncem prihodnjega leta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so si zmagovalci natečaja zamislili notranjost nove Zdravstvene postaje Tezno. 
Styria Arhitektura D.o.o.

Ob vseslovenskem pomanjkanju družinskih zdravnikov se tega problema zavedajo tudi v mariborskem zdravstvenem domu, kjer bi glede na dogovor med vlado in zdravniškim sindikatom o zmanjšanju glavarinskih količnikov do leta 2025 potrebovali 18 timov družinskih zdravnikov. Kar 15 zdravnikov bo do takrat v Mariboru zaključilo specializacijo družinske medicine in problem, ki nastaja, je, da so že sedaj vsi prostori, kjer lahko zdravstveni dom uredi ambulante družinske medicine, zasedeni, zato sta več kot nujni čim hitrejši realizaciji novogradenj zdravstvenih postaj na Taboru in Teznu.

"Potrebe na področju družinske medicine so zelo velike. Samo letos bo specialistični izpit opravilo šest zdravnikov, ki se želijo zaposliti v Zdravstvenem domu Maribor. V letu 2022 bodo specializacijo zaključili štirje, leta 2023 trije, zaenkrat v letu 2024 dva. Za nas to pomeni, da potrebujemo ustrezne prostore, kjer bodo ti ljudje lahko delali," je dejal Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

V Stražunu nova centralnost

Mariborska občina je skupaj z zdravstvenim domom konec lanskega leta zaključila arhitekturni natečaj in kot najustreznejšo rešitev na Teznu izbrala predlog sedmerice mariborskih arhitektov: Uroša Lobnika, Davida Mišiča, Žige Kreševiča, Saša Žoleka, Gorana Piršića, Davorja Fistriča in Maje Žalik. Gre za ekipo iz treh arhitekturnih pisarn, ki je zmagala že na natečaju za Zdravstveno postajo (ZP) Tabor. Vseh 13 natečajnih elaboratov za Tezno si je mogoče ogledati v obliki virtualne razstave na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Vizualizacija zmagovalne, najprimernejše natečajne rešitve za Zdravstveno postajo Tezno
Styria Arhitektura D.o.o.

Izbrana, prvonagrajena rešitev zajema ureditev celotnega območja ob Ulici heroja Nandeta in Prekmurski ulici, z objektoma ZP Tezno z lekarno in Četrtnega centra Tezno ter s športnim parkom, ki bo umeščen med OŠ Martina Konšaka in Četrtni center. "To pomeni novo centralnost mestnega predela, ki mora dopuščati smiselno navezanost novih urbanih aktivnosti in gradnje. Tezno je tipično linearno predmestje in ta nova centralnost, ki jo razvijamo v Stražunu, se bo v načrtovanju z javnimi ustanovami razvijala in je poskus urbane regeneracije," so povedali zmagovalci natečaja. ZP Tezno in Četrtni center sta povezana, a funkcionalno ločena objekta. Četrtni center namerava mariborska občina zgraditi kasneje, odvisno od finančnih sposobnosti.

"Malo bo še treba počakati"

"Zahvaljujem se Tezenčanom za potrpljenje, malo bo še treba počakati. Tako blizu, kot smo sedaj, nismo bili še nikoli in zagotavljam, da bomo Zdravstveno postajo Tezno pričeli delati pred koncem tega mandata," je ob razglasitvi zmagovalcev arhitekturnega natečaja za ZP Tezno povedal župan Saša Arsenovič. "Iz vaših ust v božja ušesa," se je na županovo napoved gradnje odzval direktor Završnik, ki že več let opozarja, da so zdravstveni prostori na Teznem dotrajani, energetsko iztrošeni in nefunkcionalni. Županova napoved gradnje na Teznu še pred iztekom tega mandata, ta se konča konec leta 2022, pomeni tudi, da bi se Zdravstvena postaja Tabor začela graditi še malo prej, saj je projektno korak pred Teznim. Letos je za ZP Tabor v občinskem proračunu predvidenega pol milijona evrov za pripravo projektne dokumentacije. Za ZP Tezno pa morajo na občini še pred pričetkom priprave projektne dokumentacije, za to je predvidenih 200 tisoč evrov šele v predlogu proračuna za leto 2022, spremeniti občinski podrobni načrt na območju nove lokacije.

Epidemija je pokazala, da potrebujemo tudi na ravni osnovnega zdravstva enoto za primere nalezljivih bolezni in drugih naravnih nesreč, in epidemiološki center je umeščen v prostore na Teznu. Župan Arsenovič prav zaradi tega upa na finančni posluh države. "Verjamem, da bomo tudi z državo dosegli dogovor, da bo to nova vstopna točka za bodoče epidemije, in verjamem, da bo država svoj del, ne samo za mariborsko občino, ampak širšo regijo, oddelala," je povedal. Avtorji izbrane idejne rešitve investicijo ocenjujejo na skoraj devet milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta