Evropske volitve: Kako sta glasovala Maribor in njegova volilna enota? Središče Maribora še vedno nedosegljivo za SDS

Rok Kajzer Rok Kajzer
10.06.2024 09:52

Mestni predeli Maribora v rokah leve sredine, mestni rob tesno, širši mestni rob in preostali deli volilne enote pa trdno v rokah SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler v štabu SDS
Primož Lavre

Na sicer rumenem zemljevidu izidov po volilnih okrajih Slovenije - z rumeno je Državna volilna komisija (DVK) označila tiste, kjer je zmagala SDS, je le nekaj modrih otokov, ki so pristali v rokah vladajočega Gibanja Svoboda (GS). Modro so se obarvali le Obala z Novo Gorico, Jesenice, Revirji, Ljubljana in del mariborskih okrajev. Kako smo torej volili v sedmi volilni enoti, ki obsega vse mariborske volilne okraje ter Šmarje pri Jelšah, Slovensko Bistrico, Slovenske Konjice in Ruše?

Zadnji štirje okraji so se brez večjih težav obarvali rumeno, daleč največ glasov (45,94 odstotka) je SDS prejela v okraju Slovenske Konjice, sledita Slovenska Bistrica (40,89) in Šmarje pri Jelšah (38,45). Najslabše so se odrezali v Rušah (31,88), a je tudi tam SDS brez večjih težav premagala GS. V Rušah je denimo Vesna (8,64) zabeležila svoj najboljši rezultat v teh štirih okrajih, sta pa v Šmarju in Bistrici NSi in SLS zavzeli tretje in četrto mesto.

Kaj pa mariborski volilni okraji? SDS je prepričljivo slavila v sedmem volilnem okraju (Duplek, Melje, Počehova ...), kjer je tudi zabeležila najboljši izid - 41,95 odstotka, GS pa najslabšega (20,67). Brez večjih težav je pod svoje okrilje vzela še volilna okraja pet (Fram, Rače. Kamnica, Limbuš, Pekre ...) in šest (Miklavž, Ptujsko polje), tesno je bilo v devetem okraju (Pobrežje, Tabor ...), kjer je za las zmagala SDS (27,47) pred GS (27,09), podobno je bilo v enajstem okraju (Tezno), kjer je SDS prejela 29,15 odstotka, GS pa 28,16.

Od sedmih mariborskih okrajev je GS zavzelo le dva - deseti okraj (Radvanje, Razvanje), kjer so zmagali z majhno razliko (29,06 proti 27,04, ki jih je prejela SDS), je pa to tudi najboljši rezultat GS v Mariboru in volilni enoti nasploh.

Po pričakovanju pa strogi center Maribora ostaja nedosegljiv za SDS. To je drugi okraj, ki ga je zavzelo GS in s 26,08 premagalo SDS na drugem mestu (22,01). To je tudi najslabši rezultat SDS v mariborskih okrajih in tudi v celotni volilni enoti. V tem okraju sta dobra izida zabeležila tako Vesna, ki je osvojila tretje mesto (12,48 - najboljši izid v mariborskih volilnih okrajih in tudi v volilni enoti), in SD s četrtim (9 odstotkov).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta