(ANALIZA) Kako so volili v regijah (severo)vzhoda? Povsod je slavila SDS, kje najbolj prepričljivo?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
10.06.2024 09:30

Kako so volili na Celjskem, Koroškem, v Podravju in Pomurju? Najnižja volilna udeležba v okrajih Lendava in Šmarje pri Jelšah, kjer je tudi zmagala SDS, več od svojega povprečja je v tem okraju dosegla tudi SLS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volišče Dravograd, del okraja Dravograd - Radlje ob Dravi. Na Koroškem je v treh okrajih SDS največ prejela v tem.
Brina Kerič

V regijah severovzhoda oziroma vzhoda je z izjemo mariborskih in zasavskih okrajev, v katerih je največ glasov prejela Svoboda, ter Vesne v Kočevju povsod slavila SDS. Najbolj prepričljivo je zmagala v volilnih enotah Celje in Ptuj, še zlasti v nekaterih okrajih. V peti, celjski volilni enoti, je SDS prevladala v svojih tradicionalno močnih okrajih, v katerih je prebila 40 odstotkov (Šentjur 42,26 odstotka). V Velenju II, kamor sodi tudi Šoštanj, je SDS tudi dobila prek 40-odstotno podporo, nekaj manjšo v okraju Mozirje, višjo od povprečnega izida tudi v Žalcu I.

Med najboljšimi rezultati je SDS-ov še v volilni enoti Ptuj (36,8 odstotka, Svoboda pa je v tej enoti dosegla rezultat na ravni svojega povprečja - 21,4 odstotka). K dosežku SDS so najbolj pripomogli v okrajih Ormož, Ptuj I (43 odstotkov) in Ptuj III (41,5 odstotka), tudi Lenart (kjer je nadpovprečni rezultat dosegla tudi NSi, ki je prejela petino glasov), ob tem pa še v bližnji sedmi volilni enoti v okrajih Slovenska Bistrica, Pesnica, Šmarje pri Jelšah. Stranka Vesna je imela v ptujski volilni enoti v primerjavi z ostalimi enotami, ki so jo z enim sedežem na novo umestile v evropski parlament, precej slabšo podporo (le 5,7 odstotno), v ptujskih okrajih izstopa tudi slab rezultat SD-ja.

V koroških okrajih celjske volilne enote je SDS zmago z največ odstotki glasov dosegla v okraju Dravograd - Radlje ob Dravi (od koder je tudi poslanka SDS Alenka Helbl, in sicer so v Dravski dolini prejeli okoli 37 odstotkov). Svobodo je v Slovenj Gradcu podprla četrtina volivcev (iz Slovenj Gradca je recimo poslanec Dušan Stojanovič), SD je v koroških okrajih prejela največ v ravenskem (od koder je poslanec SD Jani Prednik (10,9), v velenjskem prvem okraju je imela SD še pet odstotkov več. V Celju I in II (iz pete volilne enote je tudi poslanka in kandidatka Janja Sluga) je Svoboda dosegla rezultat pod svojim povprečjem oziroma na ravni povprečja. Volilna udeležba v peti volilni enoti je bila najnižja v Radljah ob Dravi (37 odstotna), najvišja in nadpovprečna pa v Žalcu II (skoraj 45 odstotna).

Manjšo prevlado nad Svobodo je imela SDS v Murski Soboti (v okraju Murska Sobota II sta bili še najbolj izenačeni, obe sta prejeli prek 28 odstotkov), tu je tudi SD (od tod med drugim izhaja tudi minister Aleksander Jevšek) dosegla zaznavno več od svojega povprečja (prek 17 odstotkov). Med boljšimi izidi SDS je bil tudi okraj Lendava (38,5 odstotka), kjer pa je bila volilna udeležba nizka, najnižja v osmi volilni enoti (31,23). 

Šmarje pri Jelšah je bil tudi med volilnimi okraji z najnižjo volilno udeležbo (31,72 odstotka), v njem je tudi dominirala SDS, hkrati pa je nadpovprečni rezultat tu dosegla SLS (8,7 odstotka). Na vseh nedeljskih posvetovalnih referendumih je bila najvišja volilna udeležba v volilni enoti Ljubljana Center, najnižja pa v ptujski. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta