FAK: Neustrašni bik Udarnika

Jaša Lorenčič
19.12.2018 16:53

Tekochee Kru že zdavnaj razprodan, dva dni po Stožicah v Udarnik prihaja Magnifico. Vračajo se Matter, Magnetic Shift, HushHush. Drugi žanrsko premešani FAK od 21. do 31. decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Festival alternativne kulture (FAK) bo letos doživel svojo drugo izvedbo, saj je očitno prvič pustil dovolj velik pečat.
Janez Klenovšek

Prvič je bilo ... Miha Kager in Jan Jandl nista dolgo iskala besede. Eksperimentalno. In z upanjem, da ne bo minusa. Ni čudno, če je bil slogan festivala "slon ponosno vkoraka v trgovino s porcelanom". Ker festival je, ko gre za izkušnjo, ki smo jo popisali tudi v Večeru, že v prvi verziji uspel. Četudi v zelo konkurenčnem terminu, je Maribor veseli december lahko doživel tudi malo drugače. Z Zalo Kralj, Matter, Mrfy, N'tokom, Hodnikom, Magnetic Shiftom ... V Udarniku. ​Festival alternativne kulture (FAK) bo letos doživel svojo drugo izvedbo, saj je očitno prvič pustil dovolj velik pečat, če so že daleč vnaprej razprodali nastop mariborskega rap kolektiva Tekochee Kru. Pride tudi Magnifico. Dva dni po Stožicah. V Udarnik. Slona je zamenjal neustrašni bik. FAK kot inkubator za nove projekte? "FAK je z vidika izkušenj predvsem dal ogromno možnosti," pravita Kager in Jandl.
Na vprašanje, kaj se je spremenilo v letu dni, sta se pristno nasmejala. Malenkosti, ki pa to niso. Sprememba je že to, da imajo zdaj tudi najeto čistilko, društvo za spoznavanje alternativne kulture pa daljšo, enoletno najemnino Udarnika in predvsem več kontaktov. Na podlagi izkušenj je FAK letos lahko ponudil možnost, da drugi organizatorji sami organizirajo dogodek v sklopu festivala. "Rolada, Magnetic Shift, koncert Matter so takšni dogodki," naštevata Jandl in Kager.

Janez Klenovšek

Prvič 2500 obiskovalcev

Nekoliko bolj razbremenjeni so, kar je po lanskih izkušnjah zelo dobrodošlo. "Če sodeluješ z zunanjim organizatorjem, ki je sam pripravljen vložiti v dogodek, je povsem drugače, kot če vse sloni na tebi. Fak je v tem smislu postal brand, ime." Letos bo nekoliko drugačna tudi scenografija. Zakaj? Preprosto: ker letos ni toliko panike. "Pa saj smo panike tudi že malo vajeni, lani je bil šok res velik, ampak hkrati smo ravno zato dobili občutek, da ti ljudje pomagajo in ponesejo tak dogodek. Sploh pa nismo potrebovali toliko denarja in zvez, da je FAK nastal. In ostal."
Na prvem festivalu je bilo 2500 obiskovalcev, letos si jih želijo še več, saj imajo še dogodka v Wetrinskem in Rožmarinu. Kapaciteta Udarnika je 550 z balkonom vred, cene vstopnic, ki so lani bile za organizatorje zelo pozitivna zgodba, saj so bile dolge vrste za nakup, pa različne: za nastop Magnifica 28 evrov v parterju in 35 evrov na balkonu. "Je bila kar dilema, kakšno ceno postaviti, da ne bi ljudi prestrašila," pove Kager.
Z dogajanjem na Trgu Leona Štuklja so se povezali tako, da se dogodki ne bi preveč pokrivali. "Pri nas bo koncert Magnifica ob 20. uri, da lahko pridejo tudi starejši ali pa da drugi ujamejo še kakšen drug koncert (tisti večer je na trgu nastop Lačnega Franza)." Sploh nastop Magnifica je nekoliko nepričakovan, saj bo dva dni prej, na božič znova nastopil v Stožicah. "Ravno zato želimo narediti intimen koncert z drugo noto tudi pri samem festivalu. Podobno kot smo to storili pri nastopu Laibacha."

Uspeh so bili tudi Laibach v Udarniku.
Andrej Petelinšek

Kocka

Poudarjata, da imajo predvsem veliko poguma organizirati takšne dogodke. "S proračunom, ki ga imamo, smo zagotovo profesionalci. Pa nočemo kritizirati drugih, vendar verjamem, da je mnogo lažje, če ti nekdo priskrbi denar. Mi moramo gledati na vsak cent." Zato je, kot poudari Jandl, organizacija FAK-a neke vrste kocka. "Že ime festivala je neprivlačno za širšo podporo sponzorjev, a tudi te imamo, vendar večina proračuna sloni na prodaji vstopnic." Po njuni oceni je precejšnja prednost ta, da ima Udarnik še vedno 150 do 200 rednih obiskovalcev, ki pridejo na večji del prireditev. "To bo novo obdobje, ko gre za kulturne dogodke v Mariboru. Skakalnica, ki bo Maribor popeljala stopničko višje," za drugi FAK velikopotezno pove Jan Jandl.
Uspeh bo za Jandla in Kagerja miren potek festivala in da ne bo poslovnega minusa. "FAK je obenem lani obudil močno željo po revitalizaciji mestnega kina, pa tega sploh nismo sami sprožili, nas pa veseli. Vsem bi bilo v interesu, da se nekaj iz Udarnika naredi, ker takšen, kot je ... Skupaj bi lahko ustvarili ogromno." Za začetek bodo spet ponovili. FAK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta