Farmadent: Ljubljana v prekršku, kaj pa Maribor?

Igor Selan Igor Selan
05.02.2020 17:54

Tudi po odločitvi ustavnega sodišča, da je zakon o lekarniški dejavnosti skladen z ustavo, še zmeraj ni jasno, ali mora mariborska občina Farmadent prodati ali ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok za prodajo Farmadenta je sicer podaljšan do 31. decembra 2021, a še zmeraj ni jasno, ali ga morajo občine do takrat tudi dejansko prodati.
Saso Bizjak

Ustavno sodišče je presodilo, da je zakon o lekarniški dejavnosti skladen z ustavo. Zakonodajalec torej negospodarskemu subjektu lahko prepove obvladovati ali nadzirati pravno osebo, ki opravlja določeno vertikalno povezavo in (regulirano) tržno dejavnost. Odločitev ustavnega sodišča je gotovo hladen tuš za Ljubljano, saj je s tem dokončno postalo jasno, da se mora občinski zavod Lekarna Ljubljana do konca leta 2021 nepreklicno znebiti svoje izjemno dobičkonosne hčerinske družbe, velegrosista z zdravili LL Grosist.
Pokazalo pa se je, da ta odločitev ustavnega sodišča nima prav nobenega vpliva na mariborski Farmadent, saj je ta v nekoliko drugačni situaciji. Njegov lastnik namreč od leta 2017 niso več Lekarne Maribor, ampak mariborska občina in pet okoliških. "Odločitev sodišča se nanaša zgolj na zavod Lekarna Ljubljana, medtem ko se z drugimi subjekti ustavno sodišče v tej zadevi ni ukvarjalo, zato tudi ni mogoče prejudicirati, kakšna bi bila stališča glede drugih subjektov. V obravnavanem primeru je bilo jasno, da gre za izvajalca lekarniške dejavnosti, ki ima v lasti grosista in ga torej zakonska norma zavezuje," je odločitev pojasnil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad.

Ministrstvo vztraja pri nujnosti prodaje

Vprašanje, ali morajo torej tudi mariborska in preostale občine Farmadent, ki je tudi v Mariboru najbolj dobičkonosna občinska družba, prodati, tako ostaja nerazrešeno. Ministrstvo za zdravje namreč še zmeraj vztraja, da zakon predvideva absolutno prepoved vertikalnih povezav, kar pomeni, da občine, ker so tudi lastnice zavoda, ki izvaja lekarniško dejavnost, ne smejo hkrati biti lastnice Farmadenta.

Prvo inšpekcija, potem sodišče

Tako kot ministrstvo na svojem bregu še naprej ostaja tudi mariborska občina. Ta vztraja, da je lastništvo Farmadenta z zakonom uskladila že s tem, ko ga je iz Lekarn Maribor prenesla na občine. "Če tisti, ki je pristojen za dokončno interpretacijo, torej ministrstvo za zdravje in njegov inšpektorat, meni, da obstaja neka nejasnost in da občina lastništva Farmadenta ni uskladila z zakonom, lahko kadarkoli opravi inšpekcijski pregled ter izda takšno ali drugačno odločbo. To bi bila edina pravilna pot, saj bi občini s tem omogočili, da se na odločitev pritoži, o spornem vprašanju pa potem odloči sodišče," pravi odvetnik mariborske občine Gregor Živko.
​Nekoliko drugače razmišlja Trpin: "Ne vidim, kakšen ukrep bi ministrstvo lahko uvedlo. Občina je namreč samoupravna lokalna skupnost, tukaj ni nobenega nezakonitega ravnanja."

Ministrstvo: "Nismo pristojni za razlago zakonov"

A ministrstvo kljub različnim interpretacijam zakona očitno nima namena problem razčistiti: "Na ministrstvu za zdravje smo vse od začetka priprave zakona zagovarjali stališče popolne prepovedi vertikalne povezave. Poleg tega na ministrstvu nismo pristojni za razlago zakonov, saj to lahko kot sprejemalec počne le državni zbor."
Stališče ministrstva je presenetljivo, saj je znano, da je zakonodajnopravna služba državnega zbora že poleti 2017 sprejela sklep, da ne bo sprejela avtentične razlage zakona o lekarniški dejavnosti. Pri tem je zavzela stališče, da avtentična razlaga ni namenjena temu, da prepreči morebitno nepravilno uporabo zakona v praksi, saj so temu namenjeni drugi instituti, zlasti uporaba pravnih sredstev pred sodišči. Ker ima mariborska občina čas za uskladitev z zakonom do konca prihodnjega leta, bi bilo prav, da se še pred tem rokom, po možnosti čim prej, ugotovi, čigava interpretacija zakona je torej pravilna. Še posebno aktivna bi pri tem sicer morala biti občina, saj je edina, ki v tem primeru lahko potegne kratko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta