Firbcanje po Mariboru: Kako so po smrti selili škofa

Vid Kmetič
29.11.2020 05:00
Ko je Maribor leta 1941 okupirala nemška vojska, so Nemci na nekdanjem pokopališču ob Strossmayerjevi ulici sklenili podreti kapelo, v kateri so bili tudi posmrtni ostanki škofa Antona Martina Slomška, češ da "tja v skupinah hodijo Slovenci obiskovat grob svojega škofa".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomenik Antonu Martinu Slomšku pred stolnico, kjer so zdaj tudi njegovi posmrtni ostanki. Foto: Boris Vugrinec
Boris Vugrinec

"Zgodaj zjutraj, na stolnici je ura bila pet, je 21. junija 1941 majhna skupina ljudi pod vodstvom tedanjega mariborskega škofa dr. Ivana Tomažiča krenila na staro pokopališče. Stopili so v kapelo in gradbeni tehnik Požauko je z delavci urno odprl grobnico. Iz nje so dvignili dve krsti s posmrtnimi ostanki škofov Slomška in Jakoba Maksimilijana Stepišnika. Krsti so preložili v že tam pripravljena sarkofaga iz pocinkane pločevine, ju naložili na voz in odpeljali v frančiškansko cerkev. Ob 7. uri so položili oba sarkofaga v cerkveno grobnico. Tako je prišel škof Slomšek k svojim frančiškanom, saj se je prav on pobrigal za njihovo naselitev v Mariboru," je zgodbo o selitvi škofov opisal Večer 24. februarja 1999.

Posmrtne ostanke škofa Antona Martina Slomška so sicer leta 1978 iz frančiškanske cerkve preselili v stolnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta