Firbcanje po Mariboru: Kdo so bili dravski gusarji

Vid Kmetič
11.10.2021 05:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija: Marko Horvat

Predvsem v tridesetih letih prejšnjega stoletja so gor in dol po Dravi pluli (skoraj) čisto pravi gusarji. Tako so namreč imenovali vse tiste, ki so imeli na Dravi čolne, čolničke, sandoline, barke in jadrnice, motorne čolne in vodne smuči. So pa se ti tako imenovani pirati delili na več sort.

Prvi, navadno "plebejci", po večini iz predmestij, so imeli svoj pristan na ljudskem kopališču ob Koroški cesti.

"So to predrzni gusarji, ki se vozijo v čolnih, ki so jih kar sami zbili iz treh desk, vesla so jim prav primitivna, in s temi čolni strašijo in tulijo ko somi po Dravi, da je strah in groza," se je pisalo o njih. Njihov glavni plen so bila jabolka, hruške in drugo sadje, pa tudi krompirja in koruze z bližnjih polj "niso zaničevali", včasih pa so se na svoje "roparske pohode" zapeljali vse do Selnice.

Drugo skupino rečnih gusarjev so predstavljali Studenčani. Ti so si nabavili večje barke in z njimi prevažali potnike na Mariborski otok. Jim pa ni šlo kaj prida, saj so dekleta na otok prevažali brezplačno, fantje pa so razdaljo do otoka običajno kar preplavali. "Na njihovih čolnih se bleščijo razni znaki, zastavice in ves vrag. Na primer: strašna mrtvaška lobanja (pradavni znak vseh gusarjev), ali kako namalano drevo ali pa riba."

Tretje sorte gusarji so imeli svoj pristan pri Käferju, kopališču na Dravi. To so bili premožni meščani, ki pa se z navadnim "plebsom" niso želeli družiti. "Čolni so bili dragi, pravi luksuz; prepleskani z živimi barvami, opremljeni s krmilom in večinoma dvosedežni."

Glavni pirati, tisti najbolj stari in najbolj junaški, za večino tudi edini pravi, pa so imeli svojo "državo" pod Državnim mostom. Tam so bili poleti in pozimi, podnevi in ponoči se je slišal njihov bojni klic U-ha! in E-ie! Na njihov teritorij ni smel stopiti nihče. "Jih je samo osem mož in vsak ima svoj čoln. Stoje se vozijo v čolničkih, s katerimi navadni zemljani niti voziti ne znajo. Stoja na glavi v čolnu in podobno jim je otročja igra. Vso Dravo poznajo, vsak kamen, vsak vrtinec in vsako brzico."

A ti gusarji niso bili samo strah in trepet, večkrat so priskočili na pomoč reševalcem, ki so iz deroče reke reševali neprevidne kopalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta