Firbcanje po Mariboru: Kdo je leta 1927 dobil dirko med slovenskimi in avstrijskimi kolesarji

Vid Kmetič
20.09.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred dvema letoma na Trgu svobode ob startu ene od etap dirke po Sloveniji Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na letošnji dirki po Sloveniji so se najboljši svetovni kolesarji skozi Maribor zgolj peljali, pred dvema letoma pa je bil na Trgu svobode tudi start ene od etap. Za frančiškansko cerkvijo je bil pred 94 leti, 31. julija 1927, tudi začetek mednarodne kolesarske dirke Maribor-Gradec-Maribor, ki sta jo skupaj priredili Zveza kolesarskih društev za mariborsko oblast in Alpenländischer Radfahrer Bund iz Gradca.

Slovenski kolesarji so z Aleksandrove ceste (današnje Partizanske) proti Šentilju krenili ob natančno 6. uri in 12 minut. Trije so imeli kmalu "defekte", zato so bili prisiljeni odstopiti. Hitro se je od glavnine odcepila močna skupina, na čelu katere je bil član Edelweisa Devetak, v njej pa so kolesarili še njegovi klubski tovariši Bračič, Ulbl in Arnušek ter Jurič in Kramaršič iz Peruna. Na mejo so prišli že čez dobre pol ure. Čeprav je šlo za mednarodno kolesarsko dirko, so morali na meji opraviti "carinske in za prekoračenje meje potrebne manipulacije", ki so trajale deset minut. Prvi je v Gradec pripeljal član SK Ptuj Joško Ramšak. Za vse tekmovalce je sledil predpisan desetminutni odmor. "Naši kolesarji so bili od Avstrijcev prav lepo sprejeti, pogoščeni z jedili in brezalkoholnimi pijačami," so poročali.

Na cilju v Mariboru jih je pričakalo 2000 navdušenih gledalcev, ki so z bučnim aplavzom sprejeli zmagovalca Janka Vesenjaka (Delavsko kolesarsko društvo), ki je prevozil 122 kilometrov dolgo progo v štirih urah, 28 minutah in 20 sekundah. Drugi je bil Maks Kert, tretje mesto je zasedel Franjo Kramaršič iz Peruna.

V okviru dirke so iz Gradca ob 7. uri zjutraj na pot proti Mariboru in nato nazaj krenili tudi avstrijski kolesarji. Zmagovalec dirke Trattner je krožno progo prevozil v izjemnih štirih urah, petih minutah in treh sekundah. "Da so avstrijski vozači dosegli tako lepe čase, je vzrok ta, da so oni bili proge že vajeni ter jo že neštetokrat prevozili, nasprotno naši vozači proge Maribor-Gradec niso prevozili še niti enkrat," so povedali "analitiki".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta