Firbcanje po Mariboru: Od kod tabla z arabskimi črkami na Gospejni ulici?

Vid Kmetič
26.12.2022 04:00

Med vsemi stavbami na zahodni strani Gospejne ulice nedvomno najbolj izstopa tista s številko 11.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kašča ob dvorcu Jelšingrad, ki je bil nekoč v lasti Rudolfa Gödela Lannoyja
Rozmari Petek

Do leta 1824 so bili tam samo vrtovi, nato so tam zgradili manjšo hišo, okoli leta 1834 pa Gödel-Lannoyevo palačo.

Rudolf Gödel Lannoy je bil tudi lastnik dvorca Jelšingrad ter avstrijski konzul v Egiptu in na Bližnjem vzhodu. V tem dvorcu je imel baron manjši orientalski muzej in tja je leta 1868 iz Smedereva pripeljal kamnito tablo z arabskim napisom in jo tako rešil pred uničenjem. Tabla je bila namreč vzidana v tamkajšnjo mošejo. To so leta 1829 obnovili, le slabih petdeset let kasneje, po odhodu Turkov iz Smedereva, pa je bila uničena.

Po baronovi smrti sta tablo iz Šmarij pri Jelšah v Maribor prepeljala njegova žena Therese in sin Emil, danes pa jo lahko vidimo vzidano v severno pročelje manjše stavbe ob Gödel-Lannoyevi palači, na naslovu Gospejna 9a.

Napis na tabli pa pravi takole (prevedeno iz angleškega prevoda, op. p.): "Halid beg, vladar okrožja Semendire (Smederevo, op. p.), je videl, da je ta sveta mošeja v ruševinah in zatorej potrebna obnove. Ukaz za to dejanje je dobil od boga, zato se je njemu v čast odločil mošejo na lastne stroške obnoviti. Obnova je bila uspešno končana. Leto 1235."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta