Firbcanje po Mariboru: Osupljiv nastop "kralja zraka"

Vid Kmetič
19.12.2022 04:10

Časniki so ga najavljali kot kralja zraka. Slovitega češkega zračnega akrobata Roberta Kellnerja, ki je prispel v mesto v začetku novembra leta 1929.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako pa je slabih 30 let kasneje, leta 1958, z vratolomijami nad slivniškim letališčem navduševal svetovno znan akrobat Dragoljub Aleksič.

Za nedeljo, na svetega Martina dan, se je namenil na Tezenskem letališču ob 15. uri prirediti "veliko letalsko atrakcijo v konkurenci s francoskim in nemškim akrobatom".

Že v dopoldanskem času je v reklamne namene ob 11. uri opravil polet, s katerim je vabil meščane na popoldansko prireditev. Stal je na krilih letala, tako da so se na popoldansko letalsko senzacijo na Tezno zgrinjale trume akrobacij željnih ljudi.

Popoldanski nastop pa je bil popolna senzacija za največje sladokusce letalskih čarovnij. Češki kralj zraka je zopet stal na krilih letala, ki so ga izdelali v Raab-Katzensteinovih tovarnah, a stal ni zgolj na nogah, temveč tudi na glavi in rokah, med poletom pa je tudi telovadil na trapezu. Najsenzacionalnejša točka sporeda pa je bil prestop iz letala v letalo, ki ga je hrabri Kellner opravil med poletom nad navdušenim občinstvom. Zanimivo, da vstopnine na prireditvi ni bilo, so se pa pobirali prostovoljni prispevki. "V pojasnilo nekaterim posetnikom pripominjamo, da akrobacije ni priredil mariborski Aero-klub, temveč da je vse produkcije smatrati za privatno prireditev," zapiše Mariborski večernik Jutra v ponedeljek, 12. novembra 1929.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta