Fištravčeva kampanja na facebooku razburja

Igor Selan Igor Selan
02.11.2018 18:17

Med znanimi in manj znanimi občani, ki na družbenem omrežju podpirajo župansko kandidaturo Andreja Fištravca, tudi taki, ki so v preteklosti prišli navzkriž z zakonom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Listi župana Andreja Fištravca za mestni svet kandidirata tudi dobitnica zlatega grba mesta Maribor Zdenka Križanič (prva z leve) in nekdanji poslanec SNS Boštjan Zagorac (prvi z desne) 
Andrej Petelinšek

Lista župana Andreja Fištravca (LŽAF) je včeraj v svoji volilni pisarni v mariborskem gradu predstavila kandidate za mestni svet. Kot je povedal vodja kampanje Saša Pelko, njihova najmlajša kandidatka, Nika Rene Reher, šteje 18, najstarejši, Smiljan Pušenjak, pa 83 let: "Naši kandidati so zelo izkušeni, devet jih je že bilo mestnih svetnikov, imamo enega župana, podžupana, poslanca in državnega svetnika, imamo prejemnico zlatega in prejemnika srebrnega grba mesta Maribor. Naši listi bi lahko rekli 'Mi smo Maribor', ker zastopamo vse strukture prebivalstva, vendar tega slogana ne bomo zlorabljali, ker vemo, kam sodi. In to spoštujemo."

Podpornika Mirjanića sojenje še čaka

Poleg omenjene predstavitve pa te dni izstopa tudi kampanja Andreja Fištravca na družbenem omrežju Facebook. Hiter prelet ljudi, ki v županski fotokampanji s sloganom "V našem mestu smo za župana resnični ljudje" namreč razkriva, da se Fištravec ponosno postavlja tudi z Mariborčani, ki imajo izkušnje z reševanjem sporov po uličarsko, s pestmi.

Kandidaturo Andreja Fištravca so med drugimi podprli (od leve) Robert Šoster – Herta, Aleš Vrbek in Gregor Žnuderl, vsi s kriminalno preteklostjo. 
Neznan/Facebook

Žnuderl, Šoster in Vrbek že obsojeni

Ob Mirjaniću izstopajo tudi Gregor Žnuderl, Robert Šoster-Herta in Aleš Vrbek. Omenjeni so na fotografijah s Fištravcem predstavljeni kot lastniki podjetja Hag (registrirano za finančno svetovanje), a tudi njih bolj kot širša javnost poznajo predvsem policisti. Žnuderl je moral za osem mesecev za rešetke zaradi množičnega pretepa v mariborskem lokalu Extrem. Incident se je zgodil novembra 2007, vanj so bili vpleteni tudi Rok Snežič in Tomaž Barada, na zatožni klopi pa je pristal Žnuderl sam, ker je z razbito steklenico udaril boksarja Matjaža Pandeva in mu prerezal vratni žili, kar je ta komaj preživel. Robi Herta, kot je ime zapisano ob fotografiji s Fištravcem, se dejansko piše Šoster (Herta je njegov vzdevek), je skupaj z Alešem Vrbkom nazadnje pristal v priporu zaradi eksplozivnega sredstva, ki sta ga marca 2013 vrgla v hišo v naselju Jelovec v Bresternici. Ker sta dejanje priznala, sta jo na sodišču kar dobro odnesla. Šoster je kazen leto in štiri mesece zapora smel odslužiti z delom v splošno korist, Vrbka, ki je bil v preteklosti stari znanec policije predvsem zaradi deliktov v povezavi z izterjavami na črno, pa je sodnica obsodila na pogojno kazen leto in štiri mesece zapora. Ime Robert Šoster - Herta je v Mariboru odmevalo tudi aprila 2005, ko so ga skupaj s še dvema sostorilcema v spektakularni policijski akciji aretirali specialci, ker je od deklet, ki so se v najetih stanovanjih na Taboru ukvarjala z najstarejšo obrtjo, terjal plačilo varščine. Tri leta po aretaciji je sodišče Šosterja zaradi poskusa izsiljevanja prostitutk obsodilo na leto in dva meseca zapora. V tistem času to zanj ni bila edina obsodba, dodatno leto zapora si je prislužil še zato, ker je v sostorilstvu z devetimi drugimi ukvarjal tudi s preprodajo drog.

Fotografiranja ne bodo preprečili nikomur

In kako omenjeno dejstvo komentirajo v volilnem štabu Andreja Fištravca? "Med temi, ki so se fotografirali z županom, so različni ljudje in veliko se jih bo še z njim fotografiralo med kampanjo. Nikomur, ki ima željo, da se slika z županom Maribora in zdaj kandidatom, tega ne bomo preprečevali, saj so to občani Maribora, vsak s svojo zgodbo. Vedeti morate, da se je župan med kampanjo fotografiral s kar preko 500 ljudmi in se bo zagotovo še z mnogimi, nekateri od teh so izjemno spoštovani ljudje, to so prebivalci tega mesta ali pa taki, ki jim ni vseeno za Maribor. Jasno pa je, kdo kandidira tako za župana kot za mestni svet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta