Fištravec ustavil obnovo trafike pri Starem mostu

Barbara Bradač Barbara Bradač
26.10.2018 17:50

Podjetnik Marko Novak, ki je želel s svojim denarjem obnoviti trafiko pri Starem mostu, se iz projekta umika, ker župan Fištravec ni želel podpisati pogodbe z njim. Razlog? Menda je več interesentov, a kulturnica Zora A. Jurič sklepa, da je v ozadju nekaj drugega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturnica Zora A. Jurič, ki je najbolj zaslužna, da mariborska občina trafike na desnem bregu Drave ni prodala na javni dražbi, je zelo razočarana nad županovo ekipo.
Sašo Bizjak

Projekt obnove trafike pri Starem mostu je župan Andrej Fištravec ustavil do volitev, čeprav je bilo že vse pripravljeno za začetek del. Kaj se je zgodilo? Kulturnica Zora A. Jurič, ki je najbolj zaslužna, da mariborska občina trafike na desnem bregu Drave ni prodala na javni dražbi, in je nato celo našla donatorja Marka Novaka, ki bi brez stroškov za občinski proračun obnovil trafiko, pravi, da so se čisto vse že dogovorili. Tako s pristojnimi občinskimi službami kot z Muzejem narodne osvoboditve, da bo programsko obnovljena trafika delovala pod njihovim okriljem, tudi mariborski Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je pripravil potrebne strokovne podlage. Juričeva pravi, da je župan Fištravec vsem vpletenim stisnil roko za dober projekt.
Zakaj torej podjetnik Marko Novak še ni začel gradbenih in obnovitvenih del? Projekt se je ustavil, ker župan Fištravec noče podpisati donatorske pogodbe z Novakom, ker "obstaja celo več interesentov oziroma donatorjev gradbene obnove trafike in ker župan MO Maribor ne želi, da bi kdorkoli imel občutek, da pri obnovi ne more sodelovati". Zato bo to vprašanje razrešil takoj po lokalnih volitvah, so sporočili iz mariborske občine. Kdo so ti donatorji in koliko točno jih je, na občini niso odgovorili.

Novak: Takšnega ponižanja ne morem dovoliti

Podjetnik Novak je včeraj tudi uradno sodelovanje pri tem projektu za zdaj odpovedal in tako umaknil tudi denar. "To je vse skupaj tako žalostno. Trditev, da se je pojavil še en donator in da se je zaradi tega zaustavil podpis, je, milo rečeno, podcenjevanje mojega IQ-ja ter žalitev moje in podobnih iniciativ. Jaz sem dal preveč stvari že skozi, da bi to verjel," je dejal Novak. Prepričan je, da je v mestu dovolj projektov, ki bi bili veseli donatorskih sredstev. Z drugimi donatorji bi lahko pri projektu Trafika skupaj sodelovali pa še stroške bi si lahko razdelili, razmišlja Novak in se sprašuje, ali ne bi bilo to bolj smiselno.

Projekt trafika je poenotil veliko Mariborčanov.
Andrej Petelinsek

To je nekaj nepojmljivega

"Izjemno sem razočarana nad odnosom mariborske občine, ker je to znak, da ne delajo za mesto, kot se hvalijo, ampak jim za interes mesta, za kulturno dediščino ni mar. Celo zaradi lastne užaljenosti, drugega razloga ne vidim, so raje vse skupaj ustavili. Namreč kandidiram za mestno svetnico na listi županskega kandidata Saše Arsenoviča," o nepričakovani ustavitvi projekta ugiba Juričeva. A kaznoval ne bo nje, pravi, kaznoval bo Maribor: "To je nekaj nepojmljivega, kako se igrajo s tem mestom. Pokaže nam, kakšni ljudje sedaj vodijo mesto, kakšni drobnjakarji, kakšni majhni ljudje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta