(FOTO) Delavci mariborske tovarne sukancev na pomoč kličejo Janšo in Pahorja: "Da preživiš s plačo 380 evrov, moraš biti mojster"

Nina Ambrož
28.12.2020 14:46
Opozorilna stavka delavcev mariborske tovarne sukancev A&E Europe, ki delajo za manj kot 400 evrov in jih nihče ne sliši.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred sedežem uprave v Melju se jih je od skupno 162 zaposlenih zbralo deset, da predstavijo težave, ki se vlečejo že dlje časa - porazne plače in slab odnos poslovodstva. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Delavci mariborskega podjetja A&E Europe, ki izdeluje sukance in je bilo nekoč del velikana MTT, nato pa je preko lastninjenja prešlo v last ameriške družbe American&Efird Global, so sklicali opozorilno stavko. Pred sedežem uprave v Melju se jih je od skupno 162 zaposlenih zbralo deset, da predstavijo težave, ki se vlečejo že dlje časa - porazne plače in slab odnos poslovodstva. Božičnica v višini 250 evrov je nezadovoljstvo le še podžgala, ker je znesek prenizek, ocenjujejo. Podjetju gre dobro, pravijo. Naročila imajo, delajo ves čas od marca, tudi v času epidemije, v dveh ali treh izmenah in ob sobotah.

Maribor: Opozorilna stavka delavcev v podjetju A&E Europe zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva v podjetju - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

V vodstvu samo tujci, ki ne komunicirajo

"V navijalnici je plača 518 evrov bruto, to je 380 evrov neto," je povedala ena od zaposlenih. "Če odštejemo stroške za prevoz in regres za malico, delamo zastonj. Da s tem preživiš, moraš biti iznajdljiv, mojster. Zamislite si mati samohranilko z dvema otrokoma. Zato pozivam Janšo in Pahorja, da prideta in nam pomagata urediti situacijo," delavci na pomoč kličejo premiera in predsednika države. "Bojimo se, da bodo podjetje zaprli in proizvodnjo preselili v Srbijo ali kam drugam, kjer je še bolj poceni delovna sila."

Njihovih stisk nihče ne sliši. Ker vodstvo podjetja zastopajo le tujci, direktorji so Nemec Jürgen Drescher in Američana Kristen Higbee Hughes ter Christopher Rendall Alt, sporazumevanja z delavci praktično ni. To izpostavlja tudi njihov zastopnik. David Ažnoh, podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, pravi, da v letu in pol niso uspeli vzpostaviti socialnega dialoga, četudi so se zelo trudili: "Ni nam uspelo urediti pogojev ne za delo sindikata ne za svet delavcev. Že sama komunikacija s podjetjem je zelo težavna, saj poteka večinoma preko odvetniške družbe, direktor podjetja je v Nemčiji, lastniki pa v ZDA. Zato je stavka edini izhod."

Liderji so zaprti tudi za medije, na telefon se ni odzval nihče. Razočarani, obupani delavci upajo, da bo bolje po 1. januarju, ko naj bi v poslovodstvo sprejeli dva izmed njih, Slovenca z izkušnjami v A&E Europe.

Maribor: Opozorilna stavka delavcev v podjetju A&E Europe zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva v podjetju - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Stopnjevanje stavke januarja

"Zahtevamo le takšne plače, da lahko normalno preživimo," poudarjajo stavkajoči. Ažnoh dodaja, da so odgovorne v podjetju pozvali, naj izplačajo 13. plačo, vendar "so manipulirali, da je to enako kot božičnica, čeprav ni. Po napovedi stavke so nam odpisali, da so na dopustih in naj se držimo kovid ukrepov. Najbrž se jim že izplača biti tukaj, saj delavci kakovostno opravljajo svoje delo, sukance pa uporabljajo vsa večja podjetja po svetu, ki se ukvarjajo s šivanjem."

Maribor: Opozorilna stavka delavcev v podjetju A&E Europe zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva v podjetju - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Stavkovne zahteve, torej dvig plač, ureditev kolektivne pogodbe in delovanja delavskih združenj, bodo stopnjevali. 15. januarja napovedujejo celodnevni shod, 26. januarja pa naslednjega. Stavko po besedah sindikalista podpira več kot polovica zaposlenih. Nekateri so opozorilno stavkali tudi v proizvodnji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta