(FOTO) Devetdeset let od smrti generala Maistra: Bi Maister odobraval dejanja današnjih generacij?

Igor Selan Igor Selan
26.07.2024 15:36

V Mariboru niz spominskih svečanosti ob 90. obletnici smrti generala Rudolfa Maistra, do konca leta se bo zvrstilo še več projektov in prireditev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalu Maistru se je poklonila tudi častna straža Slovenske vojske, ki je na grob položila venec, ki ga je darovala predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Andrej Petelinšek

Danes mineva natanko 90 let od smrti prvega slovenskega generala in pesnika Rudolfa Maistra, letos marca pa tudi 150 let od njegovega rojstva, zato je vlada letošnje leto razglasila za leto Rudolfa Maistra. Med letom je bilo po državi že več prireditev, danes pa sta Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor in Zveza društev general Maister v Mariboru pripravila manjše slovesnosti ob doprsnem kipu generala v preddverju mariborske občine in pri spomeniku na trgu, poimenovanem po njem.

Večja prireditev je nato sledila ob Maistrovi grobnici na pobreškem pokopališču, kjer se je generalu med drugimi poklonila tudi častna straža Slovenske vojske, ki je na grob položila venec, ki ga je darovala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec
Andrej Petelinšek

Dogodke bolj vpeti v vsakdanje življenje ljudi

Predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec je ob tem v svojem govoru izpostavila, da se Slovenci premalo spominjamo lastne zgodovine: "Predvsem tega zgodovinskega loka, podviga generala Maistra, narodnoosvobodilne vojne in vojne za osamosvojitev, brez katerih ne bi bilo naše preljube Slovenije in brez katerih ne bi imeli slovenske besede. Celotna družba bi morala te dogodke bolj vpeti v vsakdanje življenje ljudi."

V kulturnem programu je zapel zbor Slovenskogoriški glasovi.
Andrej Petelinšek
Osrednji govornik na spominski slovesnosti v čast generalu Maistru je bil mariborski župan Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

Slavnostni govornik, župan Saša Arsenovič, pa se je vprašal, ali bi general Maister odobraval dejanja današnjih generacij: "Maister je rešil celotno slovensko severno mejo, imel je vizijo in očitno tudi moč povezovanja tako domačih kot mednarodnih zaveznikov ter izkoristil zelo majhno časovno okno, ko je bil germanski narod na kolenih. Danes pa se nam zdi, da je ta mlada država tukaj za vedno. A če pogledamo zgodovino, vidimo, da to ni samoumevno in da se moramo vsak dan boriti za to, da obstanemo v teh mejah. Za to ni dovolj imeti samo svojega jezika in kulture, ampak tudi močno gospodarstvo. Kljub temu da se trudimo to mesto narediti vsak dan boljše, nismo dosegli cilja, povečati število prebivalcev in zvišati dodano vrednost. Kljub velikemu številu študentov nam ne uspeva zagotavljati dovolj velikega števila delovnih mest, znanje nam odhaja, kot država torej delamo nekaj narobe. Centralizacija je premočna, postajamo bolj podobni Grčiji kot pa Nemčiji, zato se je treba vprašati, kako zagotoviti delovna mesta z višjo dodano vrednostjo v regiji. Tudi če bi končno uredili ustrezno financiranje mesta, je dejstvo, da tega, da bi ljudje ostali tukaj in ne bi iskali priložnosti v Gradcu ali Ljubljani, ne moremo zagotoviti sami."

Generalu Maistru so se poklonili tudi pred njegovim spomenikom na trgu, poimenovanem prav po njem.
Andrej Petelinšek

Maistrov vnuk ponosen na Maistrovo leto

Dogodka se je udeležil tudi generalov vnuk Borut Maister. Izpostavil je, da ga veseli, da Slovenci danes generalu izkazujemo primerno spoštovanje, saj se z grenkobo spominja časov, ko je bil zamolčan: "Ponosen sem na to, da je država to leto proglasila za Maistrovo leto."

Andrej Petelinšek

Do konca leta se bo v spomin Maistru zvrstilo še več projektov in prireditev, med drugim bodo, kot je povedala Šerbčeva, v Mariboru novembra podelili spominska priznanja generala Maistra, sledil bo poseben performans, na pročelju pošte pa bodo otvorili spominsko ploščo. Vse dogodke bo nato ob dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembru, zaokrožila osrednja državna proslava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta