Zveza društev general Maister: Podelili priznanja za krepitev spomina na generala Maistra

Branka Bezjak Branka Bezjak
29.04.2024 05:30

Na skupščini v Cerknici so podelili priznanja posameznikom in društvom, ki negujejo spomin na Rudolfa Maistra in krepijo domoljubje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki zlatih znakov Zveze društev general Maister
Arhiv zveze

Letos zaznamujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolf Maistra - Vojanova, ki je s svojimi potezami in borci ubranil slovensko severno mejo. Slovenska vlada se spominu nanj in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod poklanja z razglasitvijo leta 2024 za leto generala Rudolfa Maistra. Tako so doslej po državi že potekale številne slovesnosti, polagali so vence ob obletnici njegovega rojstva, vrstijo se projekti in prireditve, ki jih bo zaokrožila glavna proslava ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembra.

Predsednik Planinskega društva Planika Franci Rajh (levo) in podpredsednik Srečko Partljič na prireditvi v Cerknici
PD Planika

S posebnimi dogodki in slovesnostmi se spominu na Maistra poklanja tudi več društev, šol in organizacij. S slovesno skupščino so se mu poklonili tudi v Zvezi društev general Maister in podelili priznanja. Kakor pojasnjujejo, je namen podeljevanja pohvaliti dosedanje dobro delo in obenem dati spodbudo za nadaljnje delovanje na področju ohranjanja spomina in sporočilnosti generala Rudolfa Maistra in borcev za severno slovensko mejo ter domoljubja na splošno. Da bi bili kriteriji za podeljevanje jasni, so leta 2022 sprejeli pravilnik o postopkih in kriterijih za podeljevanje priznanj ZDGM, prvič so priznanja podelili lani.

Posamezno društvo, včlanjeno v ZDGM, lahko predlaga enega kandidata za priznanje, v letošnjem Maistrovem letu pa so naredili izjemo in določili, da lahko predlagajo po dva za prejem bronastega, srebrnega ali zlatega znaka ZDGM ter še po enega kandidata za zlato plaketo ZDGM in znak praporščak ZDGM, je pojasnila predsednica ZDGM Lučka Lazarev Šerbec. Vse prispele predloge je pregledala Komisija za vodenje postopkov in podeljevanje priznanj. Večino priznanj je predsednica podelila na skupščini ZDGM, ki je bila konec marca v Kulturnem domu Cerknica, prejemnikom iz nekaterih društev pa so bila priznanja podeljena na društvenih slovesnostih. Skupno je za vsa priznanja prispelo 41 predlogov 18 društev.

Naštejmo le prejemnike s širšega območja Podravja. Na predlog Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor je zlati znak prejela Zlatka Rashid, srebrnega dr. Elko Borko, Planinsko društvo Planika Maribor pa zlato plaketo. Prleško društvo generala Maistra Ljutomer je predlagalo Zvonka Kusteca za zlati znak, Pohorsko društvo general Maister Zgornja Ložnica Dušana Leskovarja, Vojašnica Vincenca Repnika Slovenska Bistrica je prejela zlato plaketo. Društvo general Maister Ptuj je za zlati znak predlagalo Francija Hliša in Radoslava Simoniča. Domovinsko društvo generala Maistra Šentilj Edvarda Čagrana in Občino Šentilj za zlato plaketo. Na predlog Turističnega društva Rudolf Maister - Vojanov Zavrh je zlati znak dobila Dragica Bezjak, na predlog Društva generala Maistra Veržej Feliks Kapun srebrni znak in Matija Galunder bronastega. Predloge za priznanja ZDGM je poslalo 18 društev.

podelitev priznanj zveze društev general maister kd cerknikca maistrovo leto
Arhiv zveze

Zlati znak se podeli za najmanj deset let aktivnega sodelovanja pri dejavnosti ZDGM, srebrni znak za šest let aktivnosti, bronasti za tri leta aktivnosti. Plaketo prejmejo institucije, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, ki s svojim delom prispevajo k uveljavljanju in ugledu ZDGM ter sorodnih domoljubnih in veteranskih organizacij. Predsednik PD Planika Franci Rajh, ki je tudi ustanovitelj in vseh 30 let predsednik tega društva, kar bodo obeležili konec leta, je povedal, da so počaščeni, da so prav v letu jubileja prejeli plaketo. Spomnimo, da to društvo sodeluje tudi organizaciji tradicionalnih pohodov iz Melja v Zavrh, s čimer povežejo dva kraja, zaznamovana z Maistrom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta