(FOTO) Energijska bombica English Student Theatra II. gimnazije Maribor: Muzikal Figarova svatba odprl novo sezono

Barbara Bradač Barbara Bradač
04.12.2021 11:25

Po letu in pol so ponovno na odrskih deskah z mladostno, glasbeno predelavo nekoč najbolj revolucionarne komedije v svetovni literaturi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

 Izstopajo skupinske scene.

Saso Bizjak

English Student Theater II. gimnazije Maribor je pred dvema letoma z velikim uspehom uprizoril muzikal Figarova svatba, saj so bile vse predstave razprodane. Žal je epidemija prekinila izvajanje muzikala. A v petek zvečer so po letu in pol muzikal obnovili in veliko navdušenja ni bilo samo med gledalci temveč tudi med nastopajočimi na odru in za odrom. Vzdušje, energija, moč, povezanost, iskrenost, interpretacija, veselje je brbotalo iz nastopajočih, ko so pilili še zadnje detajle pred nastopom, pa tudi med predstavo na odru. Publika jih je nagradila z močnim aplavzom in vzkliki navdušenja,  čeprav lahko Amfiteater sprejme manj gledalcev zaradi protikoronskih ukrepov.

Saso Bizjak

Tik pred predstavo, pravzaprav so jo nastopajoči dojemali kot premiero, saj se je zamenjala večina dijakov, smo ujeli štiri protagoniste, prekaljene mlade igralce. "Živčke poskušamo spremeniti v pozitivno navdušenost in zbranost," je povedala Lina Kovač, ki v predstavi igra grofico Almavivo. "Hvaležni smo, da lahko ponovno gradimo našo krasno skupno zgodbo. Ker smo res enkratna skupinica," je nadaljevala Kovačeva. Skupinica? Taja Kušar, ki igra vlogo Suzane, Matic Gosak v vlogi Figara in Gašper Bedenik v vlogi grofa Almavive, so ob tej besedi prasnili v smeh. Na odru je namreč 40 nastopajočih, v zaodrju še 20 oseb. In vsi gradijo na odlični energiji in medsebojni podpori, ki se pretaka, kar gledalci nedvomno občutijo. Edinstveni so z energijo na odru in zato je predstava prava energijska bombica za odrasle in otroke. "Takšna povezanost kot je med nami je redkokje," pravi Gosak, Kušarjeva dodaja: "Povezani smo kot družina in hvaležni za priložnost, da smo sprejeti v ta svet plesa, igre, gledališča." 

Saso Bizjak

In to je tudi bogastvo English Student Theatra, kjer že od leta 1991 uprizarjajo lastne muzikale. Niso vsi le dijaki II. gimnazije, mladi nastopajači prihajajo tudi iz drugih srednjih šol, so tudi študentje, najmlajši je še osnovnošolec. "Razvijajo ekipni duh, koncentracijo, sodelovanje, gradi se solidarnost in strpnost, ker morajo drug drugega podpirati, krepijo se organizacijske sposobnosti. Večina otrok te spretnosti tudi uporablja potem pri svojem poklicu," je izpostavil prednosti producent in bivši ravnatelj Ivan Lorenčič in je odgovor, zakaj so obšolske dejavnosti, ki čvrstijo vrline in vrednote v razvoju mladih bistvene in še kako pomembno je, da jih v času, ki ga kroji virus, ne ustavimo. "Vsaj za ta kratek čas na odru se mladim zdi, da je spet vse normalno. Uživajo v tem in to jim veliko daje v tem epidemičnem vsakdanu. Seveda so tukaj predvsem otroci, ki imajo radi gledališče, petje, ples, nekateri si prvič srečajo z odrskimi deskami, a je tudi šola za življenje," dodaja Maja Pihler Bilbi, ki je pripravila koreografijo in priredbo.

Saso Bizjak

Muzikal Figarova svatba v izvedbi English Student Theatra je mladostna, glasbena predelava nekoč najbolj revolucionarne komedije v svetovni literaturi Figarova svatba francoskega avtorja Pierrea Beaumarchaisa. Izvirna ljubezenska zgodba, ki se dogaja na bleščečem dvoru grofa Almavive je avtorsko nadgrajena tudi s prikazom revne družbe, ki si želi boljšega življenja in kjer klije uporniški duh, ki doseže vrhunec konec prvega dejanja. Kaj takrat zapojejo, naj ostane skrivnost. "Vsaka skupinska točka je drugačna od druge, dvakrat so protesti in dvakrat so različne pesmi in drugačna energija in vsaka da različno sporočilo," razkrije Gašper Bedenik.

Saso Bizjak

Muzikal ponuja pester vpogled v zgodovino glasbe, kakor tudi v sodobno popularno glasbo. Pojavljajo se kreativne kombinacije klasične glasbe z baročno navdahnjenimi uspešnicami iz osemdesetih let, glasbena dela iz klasičnih muzikalov, kot tudi rock'n'roll, španski ritmi flamenka ter sodobni pop. Muzikal je režiral Matjaž Latin, pevski del zborovodja Viljem Babič, glasbena priredba Sebastijan Duh, vodja odra Sani Smajić, odlična je tehnična zasedba... Predstave so ta mesec že razprodane, kakšno posamično vstopnico je še mogoče kupiti za konec januarja. Načrtovane so do aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta