(FOTO) Festival mariborskega športa: Um ne dela dobro, če telo ni razgibano in prezračeno. Otroci se morajo imeti fajn

Jon Knez Jon Knez
11.12.2021 02:00

Na Festivalu mariborskega športa so otroci spoznavali nove športne panoge, spoznali pa so tudi smučarja Boštjana Klineta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Z veščinami so se predstavili tekvondoisti.

Andrej Petelinšek

V četrtek in petek je v Mariboru potekal Festival mariborskega športa v organizaciji Športne zveze Maribor, na katerem so otroci spoznavali mariborske športne klube in naredili prve korake v določenih športnih panogah. Prvi dan je potekal klubski festival, v petek pa šolski. Tristo učencev petih osnovnih šol se je v dvorani Lukna preizkušalo v različnih športih, kot so hokej, ritmična gimnastika, badminton, tekvondo, odbojka, BMX, predstavljali so jadranje, ples in judo. Priredili so tudi olimpijski protokol z baklo in zastavo.

Odbojko je predstavil Peter Možič, oče odbojkarskega asa Roka Možiča in trener, pri katerem je marsikateri mariborski osnovnošolec naredil prve športne korake. Povedal je, da je šport sestavni del zdravega življenja. "Um ne dela dobro, če telo ni razgibano in prezračeno. Tudi rekreacija je pomembna. Neverjetno je, kakšne misli se ti pletejo po glavi, ko se vzpenjaš na Pohorje. Pri boljši prekrvitvi možgani bolje delajo," je dejal Možič.

Andrej Petelinšek

So vzponi, so padci

Otroke je pozdravil tudi mariborski smučar Boštjan Kline in jim povedal, da je šport življenjska izkušnja, ki ogromno prinese. "So vzponi, so padci in težke stvari, ampak šport ti da ogromno izkušenj in napotkov, s katerimi se izpolnjuješ. Vsekakor je dobro, da se otrok ukvarja s športom," je povedal Kline. Poudaril je, da ni pomembno, s čim se otrok ukvarja, ampak da ima interes za dejavnosti. "Pomembno je, da se otroci srečujejo z vzponi in padci, saj jih to na koncu krepi. Sploh ni pomembno, s katerim športom se ukvarjajo ali pa, če se ukvarjajo s kulturo. Pomembni so impulzi, ki otroka gradijo," je poudaril Kline.

O svojem prvem stiku s športom je povedal, da se je že od začetka zanimal za smučanje. "Pri smučanju sem vztrajal zaradi družbe in svobode, da sem lahko smučal po gozdu. Vedno je pomembno, da je pri športu dobra družba in da se ima otrok fajn."

Andrej Petelinšek

V mestu pestra izbira športnih panog

Podpredsednik Športne zveze Maribor Iztok Kvas kot najpomembnejše izpostavlja, da mladi ne smejo pozabiti na šport. "Otroci, ki ne prihajajo iz športnih klubov, temveč iz osnovnih šol, spoznavajo različne možnosti v športu, ki jih je v Mariboru skoraj nešteto. Morda so nekateri športi malo skriti, zato menimo, da je zelo pomembno, da otroci na enem mestu spoznajo različne športne panoge in se morda v katero zaljubijo ter začnejo svojo športno pot," pojasni Kvas.

Andrej Petelinšek

Glede kakovosti športnih društev v mestu je Kvas poudaril, da imamo izjemne strokovne delavce v vseh panogah, ki otrokom omogočajo zelo kvalitetne programe. "Je pa dobro spomniti, da je treba v šport in infrastrukturo vlagati. Skupaj z mariborsko občino se trudimo, da zagotovimo čim več financ. Vsak športni dogodek pusti neko zapuščino na več področjih," je o pomembnosti športa za mlade povedal Kvas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta