(FOTO) Grafitarska akcija v Mariboru: Ulični umetniki, župan s sprejem in manjši incident

Ana Lah
12.10.2020 17:57

Grafitarska akcija v podvozu v Ljubljanski ulici, za katero je mariborska občina odštela 6900 evrov, je le del širšega projekta pod geslom Izboljšajmo Maribor​.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavišče Ob štreki - stenske površine na stopniščih in hodnikih so postale razstavni panoji.
Andrej Petelinšek

Minuli konec tedna je podvoz v Ljubljanski ulici dišal po grafitarskih sprejih. Ne, niso bili vandali, ki bi želeli okrniti novozgrajena podhod in železniško postajo, ampak umetniki, ki si prizadevajo popestriti mesto in spodbuditi grafitarsko kulturo ter kritično pristopiti h grafitom, ki spodbujajo nasilje in nestrpnost.

Ustvarjalci upajo, da vandali ne bodo uničili poslikav.
Andrej Petelinšek

Grafitarska akcija, za katero je mariborska občina odštela 6900 evrov, je le del širšega projekta MOM pod geslom Izboljšajmo Maribor​. Občina si prizadeva oživiti Magdalenski park z vzpostavitvijo razstavišča Ob štreki, kjer so stenske površine na stopniščih in hodnikih postale razstavni panoji.

V grafitarski akciji je sodeloval tudi župan Saša Arsenovič.
Tadej Regent

Revitalizacija grafitarske kulture

"Na ta način se v sicer nove, a prazne in brezizrazne betonske prostore vnašajo elementi ulične umetnosti, ki spodbujajo k revitalizaciji grafitarske kulture oziroma ulične umetnosti v Mariboru," pojasnjujejo na občini. Vzpostavili so delovno skupino, v kateri so združili moči vodja projekta Neva Pipan, Nina Kirbiš z urada za kulturo in mladino MOM, kulturna producentka Tanja Cvitko, Borut Osonkar iz Zavoda PIP, direktorica MKC Maribor Marja Guček in direktorica UGM Breda Kolar.

Sodelovala je ekipa desetih umetnikov iz Slovenije in tujine.
Tadej Regent

Ekipo desetih umetnikov iz Slovenije in tujine je izbralo in vodilo društvo Kultivarnica Celje. Sodelovali so lokalni ustvarjalec Teoson iz Maribora, pa Amor Gavez s Ptuja, Seos iz Celja, Azram, Kapitan Kolačkov, Boriz, Rick Planet, Name iz Ljubljane, Boxe iz Italije in Hrom iz Severne Makedonije. V petek zvečer se je akciji pridružil tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je s sprejem na steno napisal "MB to work in, to live in, to study a better world" (v prostem prevodu Maribor - za delo, življenje in učenje o boljšem svetu).

Andrej Petelinšek

Na občini so si želeli optimistično naravnanih grafitov, ki spodbujajo solidarnost, nove zgodbe in večjo medsebojno povezanost, skušali pa so opozoriti tudi na pandemijo, ki je tako ali drugače vplivala na ves svet. "Virus nas je res povezal - tako v pozitivnem smislu kot tudi v negativnem. In ravno umetniki so tisti, ki te stiske pretvorijo v podobe, ki govorijo same zase," dodajajo naročniki akcije in še pojasnijo, da so si motive izbrali umetniki sami.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Pustite jih, saj pa je lepo"

Kulturna producentka Tanja Cvitko je povedala, da so bili mimoidoči nad poslikavami navdušeni. Zgodil se je le manjši incident. "Mimoidoča občanka je brcnila škatlo s spreji in dejala, naj gredo umetniki raje okopavat krompir," je pojasnila sogovornica in dejala, da se niso odzvali na provokacijo. Deset minut za tem je prišla policija, ki je prejela anonimno prijavo. Med pogovorom s policisti so se za umetnike zelo jasno postavili mimoidoči, ki so dogodek takoj fotografirali. "Pustite jih, saj pa je lepo," so vzklikali. Prav ta odziv je Cvitkovi dal potrditev, da delajo nekaj pozitivnega za mesto.

Andrej Petelinšek

​Tanja Cvitko upa, da vandali ne bodo uničili poslikav. Sicer pa je želja z vseh strani, da se grafitarske akcije z umetniško vsebino nadaljujejo: "Upam, mislim in slutim, da se bodo takšni dogodki še odvijali. Zakaj? Ker si mesto to želi."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta