(FOTO in VIDEO) Kakšna je razlika med klopjo na soncu in klopjo v senci: S termalno kamero po mariborskih trgih

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.07.2022 17:57

S primerjalnimi meritvami "zelenih in manj zelenih trgov" bodo skušali pokazati, koliko nižje so temperature na območju zelenih nasadov v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Hortikulturno društvo Maribor je skupaj z PGD Maribor-mesto začelo meritve toplote izbranih točk na mariborskih trgih. Borut Ambrožič, predsednik hortikulturnega društva je povedal, da so se za sprehod po mestu s profesionalno termalno kamero - gasilci jo sicer uporabljajo za iskanje žarišč pri požarih -, odločili zaradi posledic, ki jih prinašajo podnebne spremembe, predvsem pa letošnja izredna suša.

Gregor Grosman

Najprej so obiskali Glavni trg, na katerem ni veliko zelenja, pot pa nadaljevali do Slomškovega trga, kjer senco delajo krošnje starih dreves. S kamero so izbrali različne površine, od asfaltiranih ali tlakovanih tal, zelenic, klopi ali sten. Napovedali so še meritve temperatur površin na Maistrovem in Grajskem trgu, Trgu Leona Štuklja, pa na desnem bregu drave, trga pri II. gimnaziji, ter tudi trga pri Domu Danice Vogrinec na Taboru.

S primerjalnimi meritvami "zelenih in manj zelenih trgov" bodo skušali pokazati, koliko nižje so temperature na območju zelenih nasadov v mestu. Prvi rezultati denimo kažejo, da je razlika temperature klopi, ki je na soncu in tiste, ki leži v senci drevesa, vsaj 12 stopinj, lahko tudi več. Sprehod bodo ponovili prihodnji teden, ko je napovedan še bolj vroč petek.

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta