Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: Martinovanje mora postati naš oktoberfest

Jon Knez Jon Knez
26.10.2023 12:35

Martinovanje bo letos na več lokacijah potekalo dva dni. Vrhunec bo v soboto, 11. novembra, na Trgu Leona Štuklja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martinovanje na Koroški cesti bo trajalo dva dni.
Andrej Petelinšek

Kot se je napovedovalo že lani, bo letošnje martinovanje potekalo dva dni, 10. in 11. novembra. Martinova vinsko-kulinarična ponudba bo že v petek, 10. novembra, ob glasbeni spremljavi potekala na Koroški cesti, "štajersko novo leto" pa se bo v soboto med 10. in 21. uro odvijalo na Trgu Leona Štuklja. Oba dneva bo na osrednji mariborski tržnici Martinova tržnica dobrot z odprto kuhinjo, darilna in vinsko-kulinarična tržnica bo tudi na Grajskem trgu.

Martinovanje na Koroški cesti bo trajalo dva dni.
Andrej Petelinšek

Lani postavili dobre temelje

Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc je dva tedna pred martinovanjem povedal, da je mariborski turizem po avgustovskih ujmah spet na pravih tirnicah, odziv ponudnikov pa da je velik. "Število prihodov in nočitev je šlo navzgor. Smo 30 odstotkov nad lanskimi številkami. Turistična zgodba v Mariboru se nadaljuje v jesenski del, ki je zelo bogat. Od Festivala Stare trte, VinDela, do prihajajočega Pubeca in vrhunca sezone - štajerskega novega leta, ki bo tokrat potekalo dva dni. Lani smo postavili dobre temelje, odzivi vseh uporabnikov so bili pozitivni. Zgodbo bomo nadaljevali. Program bo na več lokacijah, s tem bomo razbremenili prizorišča in dvignili kulturo pitja vina. S tem damo tudi vinarjem, za katerimi je zahtevno leto, priložnost, da pokažejo, kaj dobrega so skuhali v svojih kleteh. Njihov odziv je letos še večji kot lani, zato smo morali narediti selekcijo," je dejal.

Na voljo bo brezplačni javni prevoz

Želijo si, da bi martinovanje postalo urbana prireditev z mednarodnim značajem. Temu prilagajajo tudi komunikacijsko strategijo, pravi Struc. "Nagovarjamo tri trge, poleg slovenskega še avstrijskega in hrvaškega. Obojni gosti prihajajo v velikem številu. Martinovanje mora postati naš oktoberfest. Zaključili bomo z golim praznovanjem martinovega. Povezujemo vinarje, vinske kleti in gostince. V sklopu projekta wine&dine je možno v mestu in okolici dobiti vinsko in kulinarično izkušnjo. Želimo, da bi bila uporabniška izkušnja vsako leto boljša, da bi se ljudje počutili varno. Ljudi pozivamo, naj uporabljajo brezplačni javni prevoz in pijejo zmerno. Seveda se pa naj veselijo, saj bo leto še dolgo. Po martinovanju začnemo s programom Čarobnega Maribora," je še povedal Struc.

Andrej Petelinšek
Mošt bo tradicionalno spremenili v vino. 
Andrej Petelinšek

Na Trgu Leona Štuklja 32 vinarjev in 12 gostincev

Več o programu je povedala vodja prireditve Doroteja Mauko. Povedala je, da so program dopolnili že lani, najpomembnejša pridobitev pa da je bila martinova gastronomska ponudba na Koroški cesti. Letos bo zato tam dvodnevni program. "Ogrevali se bomo že v petek, predstavilo se bo 21 ponudnikov. V soboto se bo na Trgu Leona Štuklja predstavilo 32 vinarjev in 12 gostincev s kulinarično ponudbo. Zagotovili bomo 20 tisoč povratnih kozarcev. Stojnice bodo delovale od 10. ure, uradna otvoritev pa bo ob 11.11. Na odru bodo nastopili poštni pihalni orkester, Afs Študent. Ob 13. uri bo na odru tradicionalni krst mošta, ki ga bodo simbolično spremenili v vino. Po krstu bodo nastopile glasbene skupine Darja Gajšek s Špas kvintetom, Polkaholiki in skupina Nova pot," je predstavila program. Bodo pa v soboto aktivna tudi druga prizorišča - martinove tržnice na Grajskem trgu in osrednji tržnici. Degustacije bodo v Hiši Stare trte.

Andrej Petelinšek

Prvič bo v vlogi mariborske vinske kraljice na martinovanju Maruša Mukenauer. Pravi, da je v Maribor na martinovo povabila še druge vinske kraljice, da jim predstavi našo vinsko kulturo in kulinariko. "Veseli me, da se bo martinovanje odvilo na več lokacijah. To je dobra priložnost, da mladim predstavimo odgovoren način pitja kot neko novo druženje. Spoštovati moramo vino in našo kulturo," je še povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta