(FOTO in VIDEO) V mariborskem zavetišču za živali trenutno ni več prostora za muce

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.07.2022 02:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko mačko sprejmejo v zavetišče, mora biti 14 dni v karanteni.
Sašo Bizjak

Na žalost smo prišli do točke, ko število najdenih živali močno presega možnosti namestitve. Zaradi popolne zasedenosti naših namestitvenih kapacitet smo primorani začasno ustaviti sprejem mačk. Izjema so bolne in poškodovane živali, so pred nekaj dnevi zapisali na uradni facebook strani Zavetišča za živali Maribor. Če najdete zapuščeno mačko, jim lahko to sporočite, vendar najditelje prosijo, da za žival začasno poskrbijo. Sprejeli jo bodo takoj, ko bo to možno in se bo sprostilo mesto zanjo.

Trenutno imajo v zavetišču 72 muc, od tega jih je za posvojitev pripravljenih le 13, nam je povedala Vanja Hojs iz zavetišča. "Ko mačka pride k nam, mora biti 14 dni v karanteni, pri mačjih mladičkih pa se velikokrat pojavita driska ali prehlad, zaradi česar se karantenska doba za čas zdravljenja podaljša," pravi. Večina mačk, ki so jih sprejeli v zadnjem času, je bila stara okrog enega meseca in so s tem premlade za sterilizacijo oziroma kastracijo. V azilu namreč oddajajo le kastrirane in sterilizirane živali.

Zaradi velikega števila sprejetih mačk bi v zavetišču še nujno potrebovali mokro hrano za mačke, predvsem jim primanjkuje konzerv za mačje mladiče, ki imajo večji delež mesa. Posebej prav jim pride tudi posebna "gastro" hrana za umiritev prebave. Hojsova pravi, da so veseli vsakršnih donacij, tudi finančnih.

Vanja Hojs razlaga, da so za obiskovalce po covidu obdržali sistem naročanja na oglede, saj je za živali tako manj stresno. 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na sprehod ne po asfaltnih površinah

V karanteni imajo pet psov, kar pomeni, da še niso pripravljeni na posvojitev, 25 pa jih je mogoče posvojiti. "To so psi večje rasti, starejši - in za takšne se redko kdo zanima za posvojitev. Vsi bi imeli psa manjše rasti in mladičke," opaža. Poletju in vročini primerno so poskrbeli, da lahko sprehajalci pse, ki so v zavetišču, sprehajajo že pred osmo uro, saj je pogosto treba sprehod končati že okoli 11. ure. Hodijo po bližnjem gozdu, v senci, nikakor pa ni priporočljivo s štirinožci hoditi po razgretih asfaltnih površinah.

Ohladitve ne potrebujemo le ljudje, temveč tudi živali. Tudi hišne ljubljenčke je treba zavarovati pred vročino. Živali vedno zagotovite senco in veliko hladne, čiste vode. Psa ali mačko pustite v ohlajenem domu, kjer jim bo veliko udobneje kot v razgretem avtomobilu. Prav tako živali ne puščajte v parkiranih avtomobilih. Pse sprehajate zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se temperatura zraka in pločnikov zniža. Živalim zagotovite hladilne vložke, na katerih lahko hišni ljubljenčki ležijo.

Sašo Bizjak

Dopusti niso razlog za polno zavetišče

Dnevno sprejemajo klice lastnikov, ki bi želeli oddati žival, psa ali muco, v povprečju vsaj dva dnevno. Vendar pa ljudje za to odločitev ne navajajo kot razlog dopusta, temveč da niso več sposobni skrbeti za psa - ali pa da je lastnik odšel v dom za starejše in nima nikogar, ki bi za žival poskrbel. Dopusti tako uradno niso razlog za povečano oddajo živali v zavetišče, je pa to razlog, da je manj posvojitev iz zavetišča. "Ljudje so trenutno odsotni. Ko posvojiš žival, pa je dobro, če lahko nekaj časa, vsaj nekaj dni preživiš z njo doma, se ji posvetiš, da se privadi človeka in novega okolja," je pojasnila sogovornica.

Sašo Bizjak

Če bi želel lastnik svojega psa trajno oddati v Zavetišče za živali, mora za odraslega psa plačati 427 evrov, za pasjega mladička okoli 300, za mačke pa 183 evrov. Za takšne živali namreč azil ne prejme nobenih sredstev od občine ali države. Občina krije pavšalne stroške le za sprejem najdenih psov in mačk, zavetišču za živali tako zagotovijo sredstva za prvih 30 dni oskrbe, krijejo tudi stroške kastracije, sterilizacije in čipiranja. Država se finančno vključi, ko je žival v zavetišču več kot 120 dni, v vmesnem času pa stroške oskrbe nosi azil. Pozivajo, kdor lahko in ima pogoje, da naveže stik z njimi in posvoji žival.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta