(FOTO) Kaj prinaša obnova Trga generala Maistra v Mariboru in okoliških ulic? Umirjen promet, prednost pešcem in kolesarjem

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.03.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Mestna občina Maribor bo prenovila in spremenila videz Trga generala Maistra in nekaterih okoliških ulic. V projektu, ki delno že poteka, bo novo podobo dobilo staro mestno jedro od Gregorčičeve ulice do Maistrove ulice in del Tyrševe ulice. Najprej so se lotili manjšega dela, predvsem zaradi polaganja vročevoda. Nekje na četrtini je obnova Gregorčičeve ulice med Tyrševo in Grajsko ulico in bo predvidoma zaključena v prvi polovici junija. Prihodnje leto sledi obsežnejša druga faza, ki je ocenjena na dobrih 4,8 milijona evrov. Zakaj se je občina lotila preureditve tega dela mestnega jedra in kaj načrtuje?

Vizualizacija Trga generala Maistra
Petra Krištof/parter

Projekt je že v izvajanju

Ureditev, ki prinaša bistvene spremembe v podobi in uporabi, je občina predstavila prebivalcem v začetku marca 2020. Na občini so zbirali pripombe in pripravili projekt. Kakšen bo dejansko projekt, ko bo realiziran, javnosti ni bilo predstavljeno. Podžupan Samo Peter Medved pravi, da so to načrtovali, a jih je ustavila epidemija, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Bo sedaj predstavljen? "Smo sredi izvajanja in ni več smiselno. Niti ne vem, kaj bi s tem dosegli," pravi podžupan. Morda bi povedali občanom, kaj se bo v mestu z javnim denarjem naredilo in spremenilo. Kratko sporočilo o obnovi so potem objavili na občinski spletni strani.

Večer je sicer bil povabljen na sestanek s podžupanom Medvedom, Alešem Klincem, vodjo Sektorja za komunalo in promet, in Petro Krištof iz družbe Parter, ki je za občino pripravila projekt za izvedbo. Projektno dokumentacijo pa smo pridobili preko zahtevka za dostop do informacij javnega značaja.

Vizualizacija prenovljene Gregorčičeve ulice
Petra Krištof/parter
Sedanje stanje Gregorčičeve ulice od Trubarjeve do Tyrševe ulice 
Igor Napast

Slabo stanje cest, pločnikov ...

"Gre za izjemno kakovosten mestni prostor, ki je na severnem obrobju starega mestnega jedra. Želimo si čim večjo cono umirjenega prometa, dati prednost pešcem in kolesarjem, hkrati pa zagotoviti dostopnost v mestu in vsem stanovalcem," pojasnjuje podžupan Medved. Sedanje stanje Gregorčičeve ulice v odseku med Trubarjevo ulico in Ulico heroja Staneta ni v ponos mestu in ne tamkajšnjim stanovalcem, ki jim življenje greni gost promet, predvsem zaradi iskanja parkirnih mest. Pločniki so v slabem stanju, enako javna razsvetljava, kolesarske steze v določenem odseku ni, zasaditev dreves ni konsistentna. Površine za pešce in kolesarje so nezadostne, gibanje omejujejo posode za smeti na pločnikih. Asfaltna površina na vozišču, zlasti na pločnikih, je dotrajana.

"Obravnavano območje lahko tako z vidika konfliktov v rabi prostora kot tudi vizualne pojavnosti ter kvalitet mikrourbanih ureditev označimo za degradirano cono. Ob posamičnih parcialnih ureditvah v obravnavanem mestnem ambientu razbiramo odsotnost usklajene urbane organiziranosti javnega prostora. Cestišče, ki je deloma tlakovano in deloma asfaltirano, je v slabem stanju, odvodnjavanje vozišča je zaradi pogostih prekopov slabo," je zapisala Petra Krištof. Projekt za izvedbo iz novembra 2021 ima oznako vzdrževalna dela v javno korist.

"Gradbeno dovoljenje ni pridobljeno, ker tudi ni potrebno", pravi podžupan Medved. Pridobili so ga za izgradnjo vročevoda. "Imamo veljaven prostorski akt, po katerem lahko takšna dela delamo, in pridobili smo vsa soglasja," poudari in pove, da se je enako urejal Glavni trg.

Kaj se bo spremenilo od Trubarjeve do Maistrove ulice

Na novo bodo urejena vozišča, obnovila se bodo križišča, nameščena bo urbana oprema, kot so koši za smeti, stojala za kolesa, svetilke, vzdolž celotne trase sledi hortikulturna ureditev, vgradili se bodo podzemni zbiralniki in obnovili ali dogradili komunalni vodi, vsi objekti bodo lahko priključeni na vročevod. Na celotnem območju je predvidena ureditev kolesarskih in peš poti, a območje ostaja prevozno. Ukinejo se klasični pločniki. Površine za pešce so izravnane z voziščem.

Z novo ureditvijo prometnih površin se ukinja večina obstoječih parkirnih mest. Na Gregorčičevi ulici od Trubarjeve do Tyrševe bodo na severni strani ukinjena vsa parkirna mesta za osebna vozila, na južni ostajajo, a štiri manj. Veliko spremembo bo doživel ta del Gregorčičeve, saj bo vozna površina izravnana s površino za pešce. Promet ostaja obstoječ - enosmeren. Kolesarji bodo po Gregorčičevi vozili drugače. V smeri zahoda bodo na vozišču skupaj z motornimi vozili, na smer vzhod pa po pločniku skupaj s pešci. V nadaljevanju Gregorčičeve od Tyrševe do Grajske ulice je promet za motorna vozila predviden kot obstoječ - enosmeren, vzpostavi se skupnostni prometni prostor, kjer prehodi pešce ne bodo označeni klasično z zebrami, temveč s kockami. Na severni strani bodo ukinjena vsa parkirna mesta za osebna vozila, na južni jih nekaj ostaja.

Petra Krištof/parter
Igor Napast

Velika sprememba je vzpostavitev skupnostnega prometnega prostora na Maistrovem trgu, kjer ne bo več nobenega parkirnega mesta za osebna vozila. Bodo pa nameščeni stojala za kolesa in set za popravilo koles ter polnilnica za električna kolesa. Na Ulici heroja Staneta promet ostaja dvosmeren, a z manj parkirnimi mesti. Na Tyrševi ulici od Gregorčičeve do Maistrove se uvede enostransko parkiranje na zahodni strani ulice, promet se spremeni iz obstoječega dvosmernega v enosmerni promet v smeri od severa proti jugu. Uvoz v garažno hišo v Tyrševi ulici in izvoz iz nje bosta še mogoča. Celotno območje je omejeno na vozno hitrost 30 km/h, na območju Trga generala Maistra je predvidena hitrost 20km/h. Na tem območju bodo vgradili tri podzemna zbirališča odpadkov za šest vrst odpadkov, in sicer ob križiščih Gregorčičeve s Trubarjevo, Tyrševo in z Grajsko ulico. Urejena bo tudi ploščad pred Prvo gimnazijo.

Ker je zaradi vgrajevanja komunalnih vodov zaprta Gregorčičeva ulica na odseku med Tyrševo in Grajsko ulico, je od včeraj promet speljan mimo Prve gimnazije. Tako bo do 30. maja. 
Igor Napast

156 parkirnih mest manj

V mestu še ni zgrajena nobena obljubljena garažna hiša, ki bi omogočala nadomestitev že izgubljenih parkirnih mest, kaj šele načrtovane izgube. Ukinjanje parkirnih mest vpliva na stanovalce, ki so kupili dovolilnice za parkiranje, kot tudi na obiskovalce mesta. Čeprav je projekt razdeljen v dve fazi, ureja povezane ulice, zato podatke o parkirnih mestih obeh faz združujemo.

Sedaj je parkirnih mest 225 za avtomobile in 28 za motorje. Izdanih je več kot sto dovolilnic. Z novo ureditvijo prometnih površin se ukinja večji delež obstoječih parkirišč. Ostalo jih bo 69 za avtomobile, za motorje 26. Slednjih bo večina na Maistrovem trgu, kjer pa ne bo nobenega parkirnega mesta za osebna vozila, ne za dostavo, ne za invalide, tudi ne za vozila na električni pogon. Na Gregorčičevi ulici od Trubarjeve do Tyrševe bo namesto 74 avtomobilov prostor lahko dobilo 34 (od tega po eno za invalide, za dostavo in vozila na električni pogon), v nadaljevanju od Tyrševe do Grajske pa namesto 27 le še deset (od tega po eno za dostavo in invalide). Na Ulici heroja Staneta se uvede enostransko parkiranje na vzhodni strani, število parkirnih mest se z obstoječih 39 zmanjša na predvidenih deset plus eno za invalide, za protokolarna vozila pred vhodom v občino (zahodna stran ulice) se poveča s tri na pet. Na Tyrševi ulici se uvede enostransko parkiranje na zahodni strani ulice. Glede na dokumentacijo se število parkirnih mest zmanjša z enajst na osem plus eno za dostavo. Bo pa več mest za parkiranje koles, postavljena bodo dodatna stojala. Na Gledališki ulici se zaradi uvedbe podzemnih smetnjakov ukineta dve dostavni parkirni mesti.

Garažne hiše Ljudski vrt še dve leti ne bo

Kako bo občina nadomestila izgubo teh parkirnih mest? Dve rešitvi imajo, pravi Medved. "Župan se je odločil, da se občinsko gramozirano parkirišče v popoldanskem in večernem času ter ob sobotah nameni stanovalcem in obiskovalcem, ko zaposlenih ni. Ta trenutek je razpis za garažno hišo Ljudski vrt, ki rešuje mirujoči promet ne samo tu, ampak tudi na Slomškovem trgu, kjer je veliko parkirnih mest," pravi Medved. Dodaja, da ta garažna hiša še vsaj dve leti ne bo stala.

"Občinsko parkirišče je predvideno, da se vzpostavi v aprilu, najkasneje v maju. Ali bo zasnovano kot modra cona ali z zapornico, še iščemo rešitev," pravi Klinc. Optimalno bi tam lahko uredili 70 mest. Nabavljajo tudi dva električna avtobusa, ki bi vozila v peš cono s parkirišč pri Dvorani Tabor, kjer je predvidena tudi izposoja koles, parkirišča pod Koroškim mostom, pri Mariborski livarni in v bližini Europarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta