(FOTO) Klopotec zapel tudi na Dravskem polju

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.08.2024 13:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavljanje klopotca pri vinski kleti v Marjeti na Dravskem polju 
Tadej Regent

S pesmijo pevcev vokalne skupine PGD Zlatoličje in ob zvokih harmonikarja so pričakali goste in ostale zbrane ob občinski vinski kleti, ki so v samem središču kraja Marjeta na Dravskem polju, v občini Starše. Za lepo urejeno občinsko vinsko klet, ki jo je starška občina prevzela še v času prejšnjega župana Bojana Kirbiša, skrbita kletar Damijan Hvalec in njegov pomočnik Franc Kiseljak. Zgodovinski viri trdijo, da je bila omenjena vinska klet zgrajena pred 260 leti, bližnja cerkev sv. Marjete pa pred 630 leti, ko se je kraj Marjeta imenoval Malo Prepolje. Dolgo so za oba objekta skrbele redovnice iz reda goriških klaris, ki so tudi imele patronat nad sv. Marjeto.

Aktualna starška vinska kraljica Kornelija Babič
Tadej Regent

Zdaj že četrta in aktualna starška vinska kraljica Kornelija Babič, ki bo kraljevala naslednji dve leti, je povezovala prireditev. Ob domačem župniku Primožu Lorbeku iz hajdinske župnije pa je spregovoril starški župan Stanislav Greifoner. Slednji je spomnil, da klopotce ob Sloveniji postavljajo še v Avstriji in na Hrvaškem, da pa na Dravskem polju, ki ni znano vinorodno območje, njegovo postavljanje ni ravno običaj. A zadnjih dvanajst let klopotec postavljajo tudi v občini Starše, sprva ob potomki Stare trte z Lenta v Staršah, zdaj že tretjič v Marjeti. Po njegovem je klopotec simbol truda in povezovanja, pa tudi sožitja z naravo in obdelovalno zemljo, kar pa je gotovo značilnost območja Dravskega polja. Zahvalil se je celotni viničarski ekipi, ki zgledno skrbi za (občinske) vinske trte, pa tudi za vse bolj prepoznavno klet v Marjeti.

Zapeli so pevci PGD Zlatoličje.
Tadej Regent

Občinski viničar Igor Trstenjak je spregovoril tudi v imenu Turističnega društva (TD) Starše, saj je predsednik TD Starše, Marjan Malek, zaradi bolezni zgolj pozdravil zbrane iz avtomobila. Trstenjak je spomnil, da se je vinogradništvo v starški občini pričelo razvijati leta 2011, ko so pri OŠ Starše posadili potomko Stare trte z Lenta, da pa je njihovo vino z brajd sort kvinton, jurka in gemaj vse bolj kvalitetno ter na tem območju že vse od 19. stoletja. Konec septembra ali v začetku oktobra je Trstenjak zbrane povabil tudi na slovesno trgatev potomke Stare trte in še dodal, da kaže na dobro letino, četudi je ponekod po občini svoje naredila spomladanska zmrzal.

Sprevod s klopotcem po ulicah Marjete
Tadej Regent

S pomočjo dvigala je nato sledilo postavljanje klopotca v Marjeti. Klopotec ima tri pare vetrnic, imenujejo jih tudi karloti ali peruti, poganja jih veter in ob udarjanju na bate, ki jih imenujejo macljeki, preganjajo ptiče, pa tudi človeške tatove in kure, ki bi utegnili jesti v teh avgustovskih dneh že zrelo grozdje. Klopotec ima tudi tako imenovani rep, ki uravnava smer vetra, iz tega pa izhaja tudi pregovor, da se nekdo obrača po vetru. Označuje ljudi, ki oportuno spreminjajo mnenje glede na lastno korist in ne na svoje vedenje in prepričanje. Po besedah kletarja Damijana Hvalca bodo klopotec občasno izklapljali, da njegovo drdranje ne bi preveč motilo bližnjih stanovalcev. Prireditev so popestrile ljudske pevke Šentjanževke, godci ljudskih viž in pa pevci VS PGD Zlatoličje, ob koncu je bila pogostitev z golažem in gibanico ter seveda z lokalnim vinom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta