(FOTO) Kmečki praznik v Svečini: Uživanje v domačih dobrotah in ples v dežju

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
29.09.2024 16:00

Pohod vinotour, degustacija vin, razstave, folkloristi, otroške kmečke igre ... V Svečini je znova lepo, dogajanje se nadaljuje še danes

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družile so se vinske kraljice.
Andrej Petelinšek

V Svečini ta vikend poteka že 42. kmečki praznik, odlična priložnost za druženje in spoznavanje tamkajšnjih krajev. Začelo se je v soboto s tradicionalnim vinotour nordijskim pohodom med vinogradi, ki se ga je kljub dopoldanskem dežju udeležilo 95 pohodnikov. Obiskali so sedem dvorišč vinogradnikov, tudi na avstrijski strani, kjer so jim spekli kostanj in so lahko pokusili lokalno posebnost, rdeči mošt. "Del poti smo imeli obsijan s soncem, sicer pa so se pohodniki družili pod dežniki, slabo vreme jih sploh ni ustavilo, kar je znak, da so željni domačih prireditev s čudovito kulinariko," je povedala vodička Pika Radmilovič. Pohod so zaključili pri postaji vinske kleti Na bregi, nato pa se spustili v dolino, kjer se je dobra volja in razpoloženje obiskovalcev nadaljevalo. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Obiskovalci so si na tamkajšnjem gradu ogledali razstavo, degustirali svečinska vina in domače dobrote ter občudovali povorko in spremljali srečanje folkloristov ter pihalnih godb.  Zabavno je bilo tudi za otroke, ki so se vrteli na vrtiljaku, devet osnovnih šol iz Podravja pa se je pomerilo v starih otroških kmečkih igrah. Dež se je začel pozno popoldne in vztrajal ves večer, a veselice sploh ni skalil. Dobro razpoloženi obiskovalci - veliko je bilo mladih -, so tudi plesali.

Andrej Petelinšek

Dogajanje v organizaciji Turističnega društva Svečina se nadaljuje danes, ko je zaradi lepšega vremena še več ljudi. Zjutraj je bila svečana maša v cerkvi sv. Andreja, ki ji je sledila trgatev vaške trte in druženje vinskih kraljic. Zanimiva je bila tudi povorka novosti v kmetijski mehanizaciji, letošnji kmečki praznik pa bodo sklenili z zabavo na prostem z Vražjimi muzikanti.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta