(FOTO) Krvodajalska akcija: Zaloge polni tudi "vijol'čna kri"

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.03.2020 18:09

Tradicionalna krvodajalska akcija Vijol'čna kri za vse ljudi, ki je običajno organizirana ob koncu poletja, tokrat zaradi izjemnih razmer poteka že v začetku pomladi. Kljub odpovedi operacij v UKC Maribor so potrebe po krvi še vedno velike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejšnji teden je kri prvič v življenju daroval nogometaš Maribora Martin Milec (na sredini). Ob njem sta Bojana Bizjak, predstojnica Centra za transfuzijsko medicino, in Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor.
Ukc Maribor

Trideset krvodajalcev se je odzvalo prvi dan akcije Vijol'čna kri za vse ljudi​, ki v tem tednu na pobudo Nogometnega kluba Maribor in v sodelovanju z UKC Maribor in Rdečim križem poteka na novi začasni lokaciji Centra za transfuzijsko medicino v prostorih Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor na Trgu Miloša Zidanška 3​. Še nekaj prostih terminov za darovanje krvi je v torek in četrtek, ko se krvodajalska akcija nadaljuje.

Zaradi vrnitve dijakov v srednje šole bo zadnji odvzem na začasni lokaciji v Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor v četrtek, 14. maja.
Andrej Petelinšek

Vsak, ki prispeva, je dragocen

V Nogometnem klubu Maribor so poudarili, da želijo v času pandemije, ki je med drugim ustavila tudi nogometne aktivnosti, ob doslednem upoštevanju navodil pomagati še na druge načine. "V dneh, ko medicinsko osebje uspeva z nadčloveškimi napori obvladovati neprijetno situacijo, je bistvenega pomena tudi ustrezna zaloga krvi," so poudarili v NK Maribor in s krvodajalsko akcijo pozvali svoje podpornike, naj pomagajo. "Vsak, ki prispeva, je dragocen, a pri tem upoštevajmo navodila. Pomagajmo! Naj bo vijol'čna akcija darovanja krvi uvod v naslednje obdobje, ko bo pomoč sočloveku izjemnega pomena in bomo le skupaj lahko prestali in premagali neprijetne trenutke," je pozval Željko Latin iz NK Maribor.

Kri je daroval tudi mariborski nogometaš Martin Milec.
UKC Maribor
UKC Maribor
UKC Maribor

Rdeči križ vabi preko SMS-sporočil

V Centru za transfuzijsko medicino​ poudarjajo, da mora vsak krvodajalec, ki se sam odloči za prihod na krvodajalsko akcijo, obvezno poklicati in se dogovoriti o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Telefonska številka za potrditev prihoda in dogovor o terminu prihoda je 041 320 796 ali 02 321 22 71. Predvsem pa krvodajalce preko SMS-sporočil vabijo v Rdečem križu, v katerem jih prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Odvzemi krvi na začasni novi lokaciji potekajo v ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12. ure.

Poziv predvsem krvodajalcem, ki so kri že darovali

Ob sredah in petkih pa Rdeči križ organizira ustaljene terenske krvodajalske akcije. V sredo, 1. aprila, bo potekala v OŠ Sladki Vrh, kamor vabijo vse krvodajalce Šentilja, Ceršaka, Sladkega Vrha in Velke, v petek, 3. aprila, pa jo načrtujejo v Rušah. Tudi Žižkova ob tem poudarja, da je telefonsko naročanje nujno.

UKCMaribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta