(FOTO) Limbuška obvoznica: Če bi čakali zadnjega lastnika, bi tukaj cesto čakali še nekaj let

Igor Selan
26.11.2020 04:00
Prva faza gradnje Limbuške obvoznice se počasi zaključuje, za drugo fazo bodo vlogo za gradbeno dovoljenje vložili v kratkem, za tretjo pa še zmeraj niso uspeli pridobiti vseh zemljišč
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na novo krožišče na Limbuški obvoznici s Pekrske gorce 
Andrej Petelinšek

Prejšnjo sredo je minilo natanko pol leta, odkar je Pomgrad s podizvajalcem, avstrijskim Strabagom, zasadil prvo lopato na trasi bodočega podaljška Ceste proletarskih brigad oziroma tako imenovane Limbuške obvoznice. Zaradi gradnje krožišča v križišču Limbuške ceste in Ceste Graške Gore dela precej vplivajo na vsakodnevne potovalne navade okoliških prebivalcev, saj je gradbišče le izmenično prevozno, po nekaj minut v vsako smer. Zaradi tega tako proti Rušam kot proti Studencem ves čas nastajajo krajši zastoji, v času prometnih konic pa tudi daljši. A, kot kaže, ne bodo več dolgo. Z deli na tem odseku bodo, če bo vreme gradbincem še naprej služilo kot doslej, končali še letos.

Glavni investitor Direkcija za infrastrukturo

"Na srečo je letošnja jesen zelo ugodna za gradbeništvo, zaenkrat smo tako finančno kot terminsko v mejah pogodbe," pravi vodja sektorja za investicije v ceste pri Direkciji za infrastrukturo (Drsi) Tomaž Willenpart. Drsi je sicer glavni investitor 11,5 milijona evrov vrednega projekta, za gradnjo bo namenil 6,9 milijona evrov, preostanek, 4,6 milijona evrov, bo za izvedbo del namenila mariborska občina.

Tomaž Willenpart: "Če bi čakali na zadnjega lastnika, bi tukaj verjetno še nekaj let čakali na to cesto."
Andrej Petelinšek

​Občinski del, torej izgradnja komunalne in energetske infrastrukture (kanalizacija, vodovod, plinovod, javna razsvetljava in drugo) ter deviacije priključnih cest, bo zaradi pomanjkanja denarja izvajan sukcesivno.

Na eni parceli sedem lastnikov

Čeprav prva faza poteka v skladu s pričakovanji, pa bi se v nadaljevanju gradnje pri terminih vseeno lahko zapletlo. Celoten projekt naj bi se po načrtih zaključil prihodnjo jesen, dela bi namreč morala biti končana v 600 dneh, a Drsi za zadnjo fazo gradnje še ni pridobil vseh zemljišč. "Gradnja je razdeljena na tri faze, prva se torej počasi zaključuje, za drugo smo medtem pridobili vsa zemljišča, tako da bomo v kratkem vložili vlogo za gradbeno dovoljenje, za tretjo fazo pa moramo še pridobiti neka zemljišča, zato je trenutno težko napovedati, ali bomo ujeli pogodbeni rok ali ne. Je pa to slovenska stalnica, na eni parceli je sedem lastnikov, za katere nihče ne ve, kje so. Verjetno tudi živi niso več, vendar ko gre za gradbeno dovoljenje, je seveda vse parcele nujno treba imeti v lasti do zadnjega kvadratnega metra," razlaga Willenpart.

Dela na prvem odseku približno 1,5 kilometra dolge obvoznice od Pekrske gorce proti krožišču na Limbuški cesti gredo počasi h koncu. 
Andrej Petelinšek

​Kljub navedenemu Willenpart dvomi, da bi se lahko stvari zelo zapletle: "Glede na zemljiškoknjižno stanje v Sloveniji, na stanje katastrov in parcelacij, v bistvu ni projekta, ki bi na začetku imel vse parcele. Ali je torej problem s katastri, ali so lastniki neznani, umrli, ali so v teku dediščine, imamo tudi primere z opravilno (ne)sposobnostjo posameznikov, pa potem urejamo zadeve preko sodišč ali centrov za socialno delo. Če bi čakali na zadnjega lastnika, bi tukaj verjetno še nekaj let čakali na to cesto. Čeprav je, gledano z vidika stanovalcev Limbuša, to nesprejemljivo. Že tako se ta projekt vleče že petnajst let. Je pa res, da je prva faza te ceste za nas nujna, preko tega krožišča bo namreč ob sanaciji mostu v Rušah potekal začasni obvoz, zato mora biti ta del ceste končan pravočasno."

{api_embed_photo}608154{/api_embed_photo}

Od Qlandie naprej le dvopasovnica

Nova mestna vpadnica iz smeri Ruš, ki bo po dokončanju gradnje prevzela vlogo, ki jo imata zdaj Erjavčeva ulica in Limbuška cesta, bo dvopasovna, s po enim pasom v vsako smer, dolga bo dober kilometer in pol in se bo pri nekdanji Qlandii, danes Supernovi, s turbokrožiščem priključila na Cesto proletarskih brigad. Vmes se bodo nanjo priključile še tri ceste, s krožiščem Studenška v bližini RTV-centra ter s križiščema Pekrska cesta in Kamenškova neposredno pod Pekrsko gorco.

Andrej Petelinšek

​Dejstvo, da bo torej od Qlandie naprej Cesta proletarskih brigad dvopasovna in ne več štiripasovna, naj ne bi imelo pretiranega vpliva na prometne zastoje, pravi Willenpart. "Da bo cesta imela le po en pas v vsako smer, je bila odločitev občine, ko je ta načrtovala prostorski akt. Vendar, če upoštevamo, da bo nekoč zgrajena južna obvoznica do avtoceste proti Ljubljani, bo takrat tu prometa nekaj manj," meni vodja sektorja za investicije v ceste pri Direkciji za infrastrukturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta