(FOTO) Mestni svetniki o nedopustnem ravnanju SDH in s pozivom premieru Golobu ter ministru Hanu za ohranitev MLM

Srečko Klapš Srečko Klapš
30.05.2024 19:43

Mestni svetniki podprli zaposlene v Mariborski livarni in terjali hitro reakcijo lastnika Slovenskega državnega holdinga. Župan Saša Arsenovič upa na državniško pamet in ohranjanje delovnih mest v MLM.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davor Šenija, predsednik uprave MLM v odstopu s predstavniki sindikata in zaposlenimi pred sejo mestnega sveta MOM.
Davor Šenija, predsednik uprave MLM v odstopu s predstavniki sindikata in zaposlenimi pred sejo mestnega sveta MOM.
Andrej Petelinšek

Mariborski župan Saša Arsenovič je na pozive več svetniških skupin, da bi razpravljali o težkem položaju Mariborske livarne Maribor (MLM), včeraj na sejo povabil predsednika uprave v odstopu Davora Šenijo, ki so ga spremljali tudi predstavniki sindikata in nekateri zaposleni. Šenija je uvodoma pojasnil, da so doslej preživeli vsa mogoča prestrukturiranja, kovidno in energetsko krizo, tudi vojna v Ukrajini jim je odnesla posle, in da so kljub temu z zaposlenimi poslovati pozitivno. V MLM ostaja do 6. junija, od takrat bo MLM brez uprave. Ne ve, kako bo ukrepal nadzorni svet družbe, a da so možne vse opcije. Dejal je še, da so uporabili vse argumente, projekcije, zaveze, dobili nova naročila, a to ni bilo dovolj, saj Slovenski državni holding kot 100-odstotni lastnik in glavni upnik od MLM terja 14 milijonov evrov, brez idej, kako bi MLM finančno prestrukturiral: "Jasnih sporočil danes od SDH nismo dobili in osebno se nisem odločil za preklic svoje odstopne izjave. Lahko pa apeliram na vas in politiko, da ohrani 350 delovnih mest. Gre tudi za izgubo premoženja SDH, saj ima MLM, za katero nekateri mislijo, da ni nič vredna, več kot 25 milijonov evrov premoženja v bilancah," je svetnikom pojasnjeval Šenija in ponovil, da poslujejo pozitivno, imajo denarni tok, izpolnjujejo vse obveznosti, niti en dan niso imeli blokiranega računa. Res je, da so imeli v zadnjih petih letih 10 milijonov evrov izgube, a so po drugi strani državi plačali 60 milijonov evrov dajatev in prispevkov. "Stanje je tako, da nimamo komu predati poslov, nadzorniki MLM niso opravili svojega dela. Ali to pomeni avtomatsko stečaj, ne vem, nikjer v zakonu ne piše, da je, če ni uprave, obvezen stečaj."

Davor Šenija, predsednik uprave MLM v odstopu, je na četrtkovi seji mestnim svetnikom pojasnjeval položaj družbe, v kateri je formalno le še do četrtka, 6. junija. 
Andrej Petelinšek

Franc Kangler (SDS) je menil, da lahko mestni svetniki dokažejo, da jim ni vseeno za Mariborsko livarno in njene zaposlene. "Boleče je, da imajo delo, pogodbe do leta 2030, da niso dolžni nikomur drugemu kot državi, a jih SDH kljub temu potiska v stečaj. Tu apeliram predvsem na svetnike vladnih strank, da zadeve zaostrite. Oba državna sekretarja se trudita, vendar gospod, ki vodi SDH (Žiga Debeljak, op.a.), ne sliši dobro in ne vidi čez Trojane. Če bo šlo 350 ljudi na borzo, bo morala država kriti vse prispevke," je dejal Kangler in dodal, da poziva predsednika vlade, da ne tolerira takega mačehovskega odnosa do Maribora.

Stojan Auer se je zavzel, da najdejo pot, in se strinjal z županom, da sprejmejo sklep, s katerim bi pozvali upravo SDH, da najde rešitev za MLM na način, da se usoda tega podjetja ne bo končala, kot je predvideno. Alenka Iskra (SD) je izrekla polno podporo zaposlenim in dodala, da naj bi, kolikor ji je znano, premier Golob s predsednikom uprave SDH o tem že govoril. Marko Slavič (Svoboda) je dodal, da kadar podjetje posluje s pozitivnim denarnim tokom, je z ekonomskega vidika katastrofalno razmišljati o stečaju. "Ne glede na to, da je lastnik država, je podjetje v našem mestu. Ne gre le za 350 delavcev, iz dneva v dan opažamo, da nam tujci kupujejo podjetja, jih prodajajo, koristijo nepremičnine, mi pa izgubljamo zdravo jedro in dodano vrednost."

Andrej Petelinšek

Karin Jurše (Svoboda) je dejala, da ne glede na strankarsko pripadnost govorimo o naših someščanih. Propadanje tega industrijskega podjetja pa ji vrača spomin na 90. leta: "Vemo, kakšna klima je iz tega nastala. Težko rečem, da bo možno vplivati na odločitve SDH, podpiram pa, da sprejmemo sklep in povemo, kaj si mislimo o tem."

Župan Arsenovič je še dodal, da predsednik vlade ne more narediti nič, saj da gre za premoženje SDH: "Moti me predvsem, ker govorimo o slovenskem premoženju, ki ga upravlja slovensko znanje, tu ne gre samo za Maribor, za delavce, ampak za celotno dobaviteljsko verigo. Podjetje ima dobavitelje, kader in kupce, ko to enkrat izgubiš, bo najtežje najti primernega kupca. Upam, da bomo našli državniško pamet in ohranili delovna mesta."

Maribor - Mestna občina Maribor - MOM - Politika - Seje - Izredna seja mestnega sveta MOM - sejo so obiskali delavci in direktor mariborske livarne - Mariborska livarna Maribor - obisk delavcev - -
Andrej Petelinšek

Mestni svetniki so nato sprejeli sklep, v katerem so zapisali, da zaznavajo dlje časa trajajoč in bistveno premalo učinkovit pristop lastnika SDH do upravljanja MLM ter pomanjkanje usmerjenosti v iskanje strateških rešitev za kritično situacijo, v kateri se je znašla družba Mariborska livarna, kar vidijo kot nedopustno ravnanje: "Mestni svet Mestne občine Maribor poziva Slovenski državni holding ter njegov nadzorni svet, da takoj pristopita k reševanju problematike v mariborskem podjetju MLM. Hkrati pa poziva predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo Matjaža Hana, da uporabita vse možnosti pomoči za ohranitev delovanja, razvoj podjetja in s tem ohranitev delovnih mest zaposlenih v družbi MLM. Maribor in Slovenija ne smeta izgubiti več kot 350 delovnih mest v podjetju s 100-letno tradicijo, saj je slednje možno ohraniti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta