(FOTO) Mladi na podnebnem štrajku: "Ne skrbi nas le narava, ampak celoten sistem"

Ana Lah Ana Lah
25.03.2022 13:39

V Mariboru, Ljubljani in Kopru je danes potekal podnebni štrajk. "Podnebje pred profit," je bilo slišati več sto mladih v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narave ne damo za gradbeno jamo, pravijo mladi. 
Igor Napast

Danes je ob 11:55 v Ljubljani, Kopru in Mariboru potekal podnebni štrajk. Mladi za podnebno pravičnost so s tem sklenili podnebne skupščine, na kateri so oblikovali zahteve gibanja. Okoljski aktivisti zahtevajo socialno pravičen in bolj ambiciozen zeleni prehod v smeri sistema, ki bo v svoje bistvo postavljal dejanske potrebe ljudi, ne pa interesov kapitala. Oblikovane zahteve se dotikajo širokega področja, od energetike, socialne problematike, stanovanjskih problemov do pomena javnega prometa in ustavitve vlaganja v fosilni kapital.

Podnebni štrajk v Mariboru
Igor Napast

Dan pred protestom na obisku policija

V Mariboru se je več sto mladih, večinoma je šlo za dijake, zbralo na Trgu svobode. V govorih so izrazili nezadovoljstvo nad trenutno politiko, ki ne upošteva okolja in ljudi. Časa hitro zmanjkuje, posledice pa so vedno bolj očitne, so sporočali mladi. Planet pred profit, je bilo osnovno sporočilo današnjega protesta. Sicer pa je bilo na transparentih videti še napise napise: Narave ne damo za gradbeno jamo, Ne rabimo tankov, rabimo javno zdravstvo, Potrebujemo spremembe, Nočemo živeti kot Mad Max. Kot smo izvedeli, bi naj prijavitelje štrajka v Mariboru dan prej obiskala policija. Želeli so se namreč prepričati, da na štrajku ne bo transparentov z napisom Smrt Janši, zanimalo pa jih je tudi, kako bo poskrbljeno za varnost. Štrajk je potekal mirno, sprehodili so se po središču mesta in pri tem zbudili radovednost mimoidočih. Eden izmed mimoidočih voznikov osebnega avtomobila je mladim v pozdrav zahupal, kar je sprožilo močan aplavz.

Mladi so se sprehodili po mariborskih ulicah.
Igor Napast
Osrednje sporočilo štrajka je bilo Planet pred profit. 
Igor Napast
Igor Napast

Spodbujajo jih razgledani profesorji

Že pred štrajkom so Mladi za podnebno pravičnost pozvali ravnatelje in ravnateljice, da z dijakinjami in dijaki izrazijo solidarnost, jih podprejo pri udeležbi in jim opravičijo izostanek. Dijak drugega letnika Druge gimnazije Maribor Tin Šoškič je dejal, da so profesorji in ravnatelj udeležbo na štrajku pozdravili, kar je potrdila tudi dijakinja Lara Podgoršek. Tudi dijake Prve gimnazije večina profesorjev podpira, je povedala dijakinja Eva Aleksejev: "Vsaj tisti, ki so bolj razgledani, nas pozovejo, da se naj udeležimo takšnih štrajkov."

Igor Napast
Igor Napast

Tin je opozoril, da stanje ni več takšno, da bi se šlo za prihodnost njihovih vnukov ali otrok: "Zdaj smo v nevarnosti mi." Evi se zdi pomembno biti del množice, saj s tem mladi pokažejo, da jim je mar, še posebej v volilnem času: "Mladi smo ozaveščeni, podnebne spremembe so dosegle kritično točko in ukrepati moramo zdaj." "Mi bomo nosili posledice podnebnih sprememb in vsega kaj se dogaja v tem trenutku po svetu, zato se mi zdi pomembno, da se začnemo vključevati v take dogodke, da izkažemo svojo voljo, svojo željo in poskušamo nekaj spremeniti," je prepričana Lara.

Igor Napast

Vsa področja se povezujejo

In zakaj mladi v svojih zahtevah naslavljajo tako široko polje problemov? "Vsa področja se med sabo povezujejo, kapitalizem proizvaja več proizvodov, več stvari in to vse vpliva na podnebje, socialna kriza, vse krize med sabo so povezane," je odgovorila Lara Podgoršek. "Dodali smo tudi zahteve, ki se morda zdaj zdijo fantazijske, a treba je pokazati vse, kar zahtevamo. Da se vidi, da nas ne skrbi le narava, ampak tudi ljudje in celoten sistem," razmišlja Eva Aleksejev. Lara si želi, da bi odločevalci njihove zahteve prebrali in jih skušali uresničiti.

Igor Napast

Zahteve so Mladi za podnebno pravičnost sicer že naslovili na državne in lokalne oblasti, poslali jih bodo vsem strankam, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, in vsem županom ter od njih zahtevali, da se glede zahtev opredelijo in jih izpolnijo. Na tiskovni konferenci pred štrajkom so dejali, da izgovora, da izpolnitev zahtev ni mogoča, ne bodo sprejeli saj so-oblikovane zahteve kažejo, kako bi lahko ohranili planet in se usmerili v sonaravno družbo, ki bo tudi solidarna in bolj demokratična.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta