(FOTO) Podnebni štrajk v Mariboru: "Mladi nismo apolitični, ampak aktivni in ozaveščeni"

24.09.2021 14:46
Mariborska mladina se je sprehodila po središču mesta in zahtevala sistemske spremembe proti podnebnim spremembam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štrajka se je udeležilo okrog 60 mladih, večinoma dijakov. 
Andrej Petelinsek

Mladi po vsem svetu zahtevajo takojšnje ukrepanje proti podnebnim spremembam. Danes so tako v Mariboru, Ljubljani, Ljutomeru in Kopru zapustili šolske klopi in se odpravili na šolski podnebni štrajk ter jasno pokazali, da jim je mar za boljšo in pravičnejšo prihodnost. Zahtevajo takojšnje sistemske spremembe.

Mladi so se sprehodili po ulicah Maribora. 
Andrej Petelinsek

Vzklikom dijakov so se pridružili tudi otroci v parku

Na Trgu svobode v Mariboru se je zbralo okrog 60 mladih, večinoma je bilo videti dijake. "Za ribe, za ptice, za delavske pravice!", "Narava kliče, vsi smo priče", "Ni planeta B!", "Potrebujemo spremembe", "Čisti zrak naj diha vsak", "Delavske pravice", "Smrt kapitalu, ne planetu!" je bilo videti na transparentih. "Poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe priča o podnebnih spremembah in očitno prikaže, da te niso več davna prihodnost. To je opustošenje, s katerim se srečujemo že danes," je v uvodnem govoru izpostavil Jakob Sever Klasinc, dijak Prve gimnazije in aktivist Mladih za podnebno pravičnost Maribor. "To ni več stvar debate, ampak neizbežna in kruta resnica, s katero se je treba sprijazniti in soočiti," je povedal.

Mladi so se s transparenti v hitrem tempu sprehodili po ulicah središča Maribora in ob tem glasno vzklikali slogane: "Ni planeta B!", "Za ribe, za ptice, za delavske pravice!". Med drugim so se odpravili tudi do Mestne občine Maribor in v mestni park, kjer so se jim pridružili tudi otroci.

Andrej Petelinsek

Za spremembe nujna izobražena mladina

Dve izmed protestnic Gaja Bohl in Aneja Breznik, dijakinji Prve gimnazije, sta povedali, da so na šoli dovolili odhod na štrajk petim dijakom iz vsakega letnika. Zanimanje med sošolci je bilo veliko, upravičeno pa imata četrto in peto šolsko uro. "Dobro se nama zdi, da so nam dovolili odhod in da je tudi šoli mar za boljšo prihodnost," sta komentirali.

"Prihodnjim generacijam bi rada zagotovila boljše življenje na tem planetu," je dejala šestnajstletna Doroteja Drevenšek. Prepričana je, da bi morali resneje jemati podnebno krizo, protesti in štrajki pa se ji zdijo pomembni tudi zaradi politične aktivacije mladih. "Dobro je, da mladi vidimo, da lahko kaj dosežemo, če stopimo skupaj in postavimo zahteve, to je dokazala tudi Greta Thunberg. Mladi nismo apolitični, ampak aktivni in ozaveščeni," je prepričana Drevenškova, ki je prišla skupaj s prijateljicami. Kot je dejala, ta teden nimajo pouka, ampak teden obveznih izbirnih vsebin, zato zaradi udeležbe ni manjkala pri pouku.

Andrej Petelinsek

​​In kako jih pri boju podpirajo šole? Jakob Sever Klasinc meni, da je podpora odvisna od posameznih predmetov, a je tematika preslabo obravnavana. "Če želimo spremembe, potrebujemo poučeno mladino," je izpostavil. Mariborski odbor Mladih za podnebno pravičnost se je sicer izoblikoval nedavno, aktivirali so se v kampanji Referenduma za čisto pitno vodo, ta štrajk je njihova druga večja akcija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta