(FOTO) Nova krvodajalska akcija večerovcev: Vsak krvodajalec lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo

Jana Juvan Jana Juvan
29.03.2024 05:15

Pred prazniki so v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor še posebej veseli krvodajalcev, četudi so zaloge krvi trenutno zadovoljive. To se namreč lahko hitro spremeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Sagaj kri daruje večkrat letno, saj ga iz UKC Maribor tudi večkrat pozovejo h krvodajalstvu zaradi iskane krvne skupine.
Andrej Petelinšek

Večerovci smo se pred velikonočnimi prazniki znova odločili, da izvedemo hišno krvodajalsko akcijo. Z njimi smo začeli leta 2020 in jih imamo povprečno dvakrat letno. "Kot nedeljski sprehod v parku," opiše svoj prvi krvodajalski podvig novinarka Jasmina Cehnar. "Večkrat sem spraševala krvodajalce, kako je. Zato sem bila radovedna, da to enkrat tudi doživim. Imela sem malo treme. Ampak zdaj vidim, da res ni nič hudega," doda. Krvi prej ni darovala, ker enega od pogojev za krvodajalstvo ni izpolnjevala. Krvodajalec je sicer lahko vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece. 

Veronika Bizjak je redna krvodajalka.
Andrej Petelinšek
Novinarka Jasmina Cehnar je kri darovala prvič. 
Andrej Petelinšek

Tretjič je kri daroval novinar Jon Knez. "Vmes sem imel malo pavze. In danes sem prvič deležen te znamenite kranjske klobase," veselo pove. In doda: "Vsaj enkrat letno je po mojem lepo dati kri. S tem pomagamo komu in naredimo tudi nekaj dobrega zase. Še bom prišel. Pa ne samo zaradi prostega dneva, ki ga dobimo."     

Še en krvodajalski veteran, kulturni novinar Matic Majcen
Andrej Petelinšek
Vsak krvodajalec dobi malico, omogočijo pa tudi brezplačno parkiranje v garažni hiši. 
Andrej Petelinšek

Trenutne zaloge krvi v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor so zadovoljive, pove tamkajšnja zdravnica Nataša Harkai. "Se pa to lahko v enem dnevu spremeni, krvodajalci se zato vedno iščejo. Posebej veseli smo novih krvodajalcev, saj tako širimo bazo tudi za prihodnje in jih lahko pokličemo, če so potrebe kdaj večje," razloži. Opaža, da v Mariboru več podjetij podpira krvodajalstvo pri svojih zaposlenih in prirejajo hišne krvodajalske akcije. Ob tem pozove: "Če se še katero podjetje odloči, pa bomo še bolj veseli. Tudi če pride le par ljudi iz podjetja - čisto vsak krvodajalec lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo."

Spomni še, da mora biti krvodajalec zdrav. Zato pred vsakim odvzemom opravijo nekaj hitrih preiskav - izmerijo krvni tlak, hemoglobin v krvi in opravijo hitri pregled. Nekaterim tako na licu mesta darovanje odsvetujejo. Pred prazniki so še posebej veseli krvodajalcev, saj je poraba krvi med prazniki približno enaka, je pa en dan več, ko krvodajalskih akcij ni. Po novem imajo odvzeme krvi vsak dan razen ob sredah, ob torkih pa tudi v popoldanskem času. Krvodajalcem omogočijo brezplačno parkiranje v eni od garažnih hiš ob UKC Maribor, vsak pa prejme tudi malico. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta