(FOTO) Nova medijska zgodba v Mariboru: Toti radio, ki si želi blizu ljudem in ulici

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.08.2023 05:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jutri gre zares. Začel bo oddajati Toti radio.
Sašo Bizjak

Ko je na Glavnem trgu 2 v Mariboru nad vhodom v stavbo mesto dobil logotip novega mariborskega radia, čigar ime je v zadnjih tednih med Mariborčankami in Mariborčani sprožilo nič koliko debat, so nas ustvarjalci Totega radia povabili v svoje prostore. Dela v teh še niso zaključena, a glavnina je opravljena in v petek, 1. septembra, ob 8. uri se bo na frekvenci 106,8 MHz začela nova mariborska radijska zgodba. Katero skladbo bodo poslušalci slišali najprej? Tega nam pri Totem radiu niso želeli razkriti, namignili so le, da bo skladba štajerska. Morda se že v tem namigu ponuja odgovor. Na prvi dan oddajanja Totega radia bodo v goste prišli lokalni glasbeniki in z izvajanjem v živo popestrili dogajanje.

Osem moderatorjev, štirje novinarji ...

Ob našem obisku prostorov na Glavnem trgu, ki so last družbenikov medijske mreže Infonet, so bili tam delavci, ki so opravljali še zadnja gradbena in mojstrska dela. Med njimi pa so se prijetno vznemirjeni smukali ustvarjalci Totega radia. Osem moderatorjev, štirje novinarji, producent, glasbeni urednik in direktor bodo skrbeli za vsebine. Toti radio ima na voljo 180 kvadratnih metrov. Srce radia je glavni studio s pogledom na Glavni trg, kjer je prostor tudi za nastopajoče. Toti radio ima še redakcijo, snemalni studio, prostore za glasbenega urednika, video produkcijo, marketing in pravo štajersko obokano klet, ki bo na voljo v naslednjih tednih. V glavnem studiu, ki je tehnološko opremljen po najvišjih radijskih standardih, so štiri profesionalne kamere, ki bodo ves čas snemale dogajanje v prostoru. Najzanimivejše trenutke iz studia bodo predvajali v živo na družbenih omrežjih, dogajanje iz zakulisja pa bo mogoče na različnih spletnih kanalih videti tudi kasneje.

V glavnem studiu je tudi prostor za nastopajoče glasbenike.
Sašo Bizjak
Novinarska redakcija. Od leve: Tanja Painkiher, Matic Jeger in Valentina Podplatnik
Sašo Bizjak

"Zadnje tedne smo trud vložili v vse, kar oblikuje radio. Določili smo rubrike in program, privajali smo se na novo radijsko tehniko. V mislih pa smo ves čas imeli, da bomo zadovoljili pričakovanja poslušalk in poslušalcev in jim ponudili to, kar imajo radi," razlaga Ana Lakota, članica ekipe jutranjega programa, ki bo skrbela tudi za video produkcijo in pojavnost medija na družbenih omrežjih. Ob Ani Lakota in Dejanu Vedlinu bo zjutraj v programu Matic Jeger. "Bolj ko se bliža petek, bolj je prisotna nervoza. V ekipi se počutim super. Komaj čakam, da začnem. Dejan je jutranjik že več kot 20 let, Ana okoli osem let, zame bo to nekaj novega. Verjamem, da se bom tudi z njuno pomočjo dobro vpeljal v delo. Posebnih priprav zgodnjega vstajanja nisem imel. Morda sem za to malo prepozen," je v smehu navrgel Jeger, oblečen v majico z logotipom Stotnik Amerika, ki je moral zgodaj vstajati že ta teden, ko so člani ekipe simulirali oddajanje v živo, da bi bili za začetek čim bolje pripravljeni.

Program bodo ustvarjali s poslušalci

Med 9. in 12. uro bo na programu Ptujčanka Saša Pančur, v preteklosti novinarka, od 1. septembra pa radijska moderatorka. Pravi, da jo spremlja rek "Če se lahko zgodi, se bo meni". Prav zato je zadnje tedne vestno vpijala znanje kolegov in vadila, da zapletov med njenim dopoldanskim druženjem s poslušalkami in poslušalci ne bo. Predvsem na povezovanju z ljudmi na drugi strani radijskih sprejemnikov bo slonel njen dopoldanski program. "Skupaj bomo ustvarjali program, mi bomo podaljšana roka ljudi med službo, potjo ali v prostem času," razlaga. Po deveti uri in jutranjem stresu napoveduje serijo glasbenih hitov, nato pa se bodo v eter lahko oglasili poslušalke in poslušalci, z njo delili težave in vesele pripetljaje. "Mogoče bo na začetku komu nerodno. Če imaš kaj povedati, nam piši, kliči, ker bomo tukaj, da poslušamo, ker smo tukaj za vas. Če te bo razkuril šef, če ti kaj ne bo šlo, če ti karkoli leži na duši, če se ti je zgodilo kaj dobrega, si videl kaj lepega - pokliči, napiši. Lažje ti bo, če boš to delil," pravi Saša Pančur.

Maribor - Toti radio - Od leve: Marko Fras, Tomaž Medvar in Saša Pančur
Sašo Bizjak
Maribor - Toti radio - Ana Lakota
Sašo Bizjak

Med 12. in 16. uro bosta s Fras in Medvar šovom na sporedu Marko Fras in Tomaž Medvar, usklajen dvojec še iz časa delovanja na Radiu City. Od 16. do 18. ure bo v programu Andrej Mernik.

Urednica informativnega programa Tanja Peinkiher pravi, da je bilo za novinarski del ekipe v zadnjih tednih manj priprav kot za moderatorje in več sestankov ter planiranja. "Usmerjeni bomo predvsem lokalno, poročali bomo o dogajanju v Mariboru, Pomurju, v vzhodnem delu Slovenije. Radi bi se približali ljudem in ulici, k temu bomo težili. Ni veliko komercialnih radiev, ki imajo novinarsko redakcijo, zato je pred nami velik izziv. Vsako uro bomo imeli novice, prispevki o lokalnem dogajanju so predvideni predvsem ob popoldnevih, vsak dan bomo pripravili tudi nekajminutni pregled dogajanja v mestu," napoveduje Tanja Peinkiher.

Brata Križanič bedita nad produkcijo in glasbo

Za produkcijo bo skrbel Tine Križanič, ki bo manj kot v preteklosti na Radiu City vključen v program, še naprej pa bo deloval v (Totem) Reporterju Milanu in imel svojo O, Tine rubriko z zanimivostmi. "Od mene je odvisno, kako zveni radio. Od jinglov do opreme vseh oddaj," nam je v produkcijski sobi, kjer bo s Matjažem Šalamunom in Dejanom Vedlinom snemal Toti Reporter Milan, dejal mlajši od bratov Križanič. V najavi poje priznana pevka in glasbenica Karin Zemljič, glas radia je igralec Gorazd Žilavec. "Gorazd je dober igralec, a smo se odločili, da ne bo pel on. Karin pa res lepo poje," je v šali navrgel Tine Križanič, ki je moral v zadnjih tednih v sodelovanju z nemškimi strokovnjaki pripraviti več deset jinglov.

Tine Križanič
Sašo Bizjak

Glasbeni urednik Totega radia je Sandi Križanič, ki ima na tem področju 35 let delovnih izkušenj. "Zame se ni veliko spremenilo. Delam z novim softverom, princip pri razvrstitvi glasbenega programa pa je podoben, kot smo to že delali na Radiu City. Podobno bo, ampak še boljše," je poudaril Križanič. Glavnino glasbe na Totem radiu bodo predstavljali aktualni hiti, družbo jim bodo delali hiti iz 80. in 90. let ter slovenska glasba. "Skušali bomo ponuditi za vsakogar nekaj, pravi glasbeni miks, za staro in mlado. Ne odkrivamo tople vode," še pripomni glasbeni urednik, ki bo imel ob nedeljah svojo rubriko Profesor Križanič, kjer bo predstavljal glasbene posebnosti. Križanič ne izključuje, da bodo glasbeni program lahko ustvarjali tudi poslušalke in poslušalci z glasbenimi željami, v petek in soboto zvečer pa bo na sporedu party hit miks, ki ga ustvarja nemški didžej Enrico Ostendorf.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta